Goedenavond allen,
Sinds een jaar of 8 ben ik enthousiaste thuisstoker.
Ik heb in het begin vooral vodka gestookt en ben gaandeweg overgestapt naar het stoken van jenever. Tot een jaar gelden maakte ik enkel gebruik van dextrose en pilsmout, maar omdat ik mijn jenever onder de maat bleef vinden heb ik besloten om All Grain verder te gaan. Ik heb tot nu toe mijn beste resultaten behaald met een mengsel van pilsmout, tarwemout en roggemout. Maar wat ik mij afvraag is of het nodig is om met enkel mouten te werken? maakt dat het onnodig duur, heeft het invloed op de smaak?
Ik hoop antwoorden en veel tips te vinden op dit forum.
jenever is ook wat verschil in smaak bij . De een houd van zacht met meer smaak van de jeneverbes of jeneverbes / vlierbes of jeneverbes lijsterbes . En andere houden meer van een koren brandewijn achtige smaak met wat jeneverbes / Curaçao smaak .
Voor een goede stevige jenever kun je volstaan met 1 deel tarwemout , een deel gerst en een deel roggen . maischen 3 stappen .
( Ook hier kan het gebruik van zuurmout voordeel hebben . Maximaal 10 % )
Denk om PH .
Betreft een gist zou ik of een " natte bakkersgist " ( ouderwets maar degelijk) of ook de fermentis C70 adviezeren.
Ik woon in Wageningen, dus dat is makkelijk. En iets goedkoper dan de lokale biologische winkel, want daar kun je ook biologisch graan en meel kopen.
Wat een mooie ketel, trouwens. Uit de buurt van Groningen?
Heb je details van dat glazen potje? Ik broed al een tijdje op het zelf maken van zo'n ding, maar het plastic in de standaarddeksels houdt me een beetje tegen. En ik weet niet op de glazen potten van de AH met de kale rvs deksels het wel houden: de glasdikte varieert nogal, vrees ik.