Notifications
Clear all

Even voorstellen  


Smipie
Posts: 13
Registered
Topic starter
(@smipie)
Nieuw Lid
Joined: 2 jaar ago

Goedenavond allen,

Sinds een jaar of 8 ben ik enthousiaste thuisstoker. 

Ik heb in het begin vooral vodka gestookt en ben gaandeweg overgestapt naar het stoken van jenever. Tot een jaar gelden maakte ik enkel gebruik van dextrose en pilsmout, maar omdat ik mijn jenever onder de maat bleef vinden heb ik besloten om All Grain verder te gaan. Ik heb tot nu toe mijn beste resultaten behaald met een mengsel van pilsmout, tarwemout en roggemout. Maar wat ik mij afvraag is of het nodig is om met enkel mouten te werken? maakt dat het onnodig duur, heeft het invloed op de smaak? 

Ik hoop antwoorden en veel tips te vinden op dit forum.

 

 

Reply
39 Replies
35 Replies
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Joined: 5 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 5085

@smipie volgens mij geef je zelf al het antwoord, je hebt het beste resultaat bereikt met een mengsel van mouten.

Reply
Smipie
Registered
(@smipie)
Joined: 2 jaar ago

Nieuw Lid
Posts: 13

@munckerik

Mijn beste resultaat tot nu toe inderdaad, maar ik ben nog niet tevreden. Mijn doel is om een optimale graan/moutwijnsmaak aan mijn jenever te krijgen zonder dat hij scherp is. Tot nu toe lijkt het nog te veel op mijn dextrose alcohol. qua scherpte dan.

Reply
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Joined: 5 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 5085

@smipie misschien dat je wat met andere gist kunt verbeteren? Ik weet niet welke gist je nu gebruikt. Enkel mout zonder toegevoegde suiker is al een prima uitgangspunt.

Reply
Smipie
Registered
(@smipie)
Joined: 2 jaar ago

Nieuw Lid
Posts: 13

@munckerik

Daar kan ik inderdaad nog wat mee variëren. Op dit moment gebruik ik de standaard stookgist van Unibrew. 

Wat adviseer je?

Reply
Catnip
Registered
(@catnip)
Joined: 3 jaar ago

Zeer Actief Lid
Posts: 328

@smipie Zoveel mout is er niet nodig voor een goede graanjenever. 10 % pilsmout, en een mengseltje van verschillende meelsoorten die je meemaischt. Ongemout brengt veel meer de graansmaak naar boven. Elk graan heeft zo z’n kwaliteit. Vind spelt en haver wel passen bij een jenever. Al gewoon bakkersgist geprobeerd?

groeten Catnip

Reply
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Joined: 4 jaar ago

Respectabel Lid
Posts: 694

@smipie, en welke ketel?

Reply
Smipie
Registered
(@smipie)
Joined: 2 jaar ago

Nieuw Lid
Posts: 13

@rumo

Ik heb een foto van mijn ketel klaar staan maar ik heb geen idee hoe ik hem in mijn bericht krijg.

😀

Reply
Smipie
Registered
(@smipie)
Joined: 2 jaar ago

Nieuw Lid
Posts: 13

Ah, hebbes

1611434903-3E4ED2CB-5C0B-4B02-95F1-2C56C4F3104F.jpg
Reply
Smipie
Registered
(@smipie)
Joined: 2 jaar ago

Nieuw Lid
Posts: 13

Excuus  verkeerde foto

1611434948-3E4ED2CB-5C0B-4B02-95F1-2C56C4F3104F.jpg
Reply
Smipie
Registered
(@smipie)
Joined: 2 jaar ago

Nieuw Lid
Posts: 13

en nog een keer

1611434985-40D907D3-E795-48FB-9B15-C63127B64628.jpg
Reply
Catnip
Registered
(@catnip)
Joined: 3 jaar ago

Zeer Actief Lid
Posts: 328

@smipie mooie opstelling hoor! Echt top! Maar ben ik nu de enige die hier het gevaar ook ziet?

Reply
Kees22
Registered
(@kees22)
Joined: 2 jaar ago

Nobel Lid
Posts: 1100