Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen en eerste vragen


Berichten: 3
Topic starter
(@martijnbr)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dag allen,

Wij hebben elk jaar veel appels en peren thuis. Deze vermalen wij in zijn geheel met een fruitmolen en persen wij vervolgens uit. Dit is gewoon appelsap.

Ik heb mij wat verdiept in het stoken van alcohol uit appels. 

Hieruit heb ik een aantal vragen.

 

1. Kunnen de appels in zijn geheel worden vermorzeld en geperst (incl. klokhuis) vergisten. Oftewel, kunnen wij de appelsap die wij altijd maken vergisten of dienen wij de klokhuizen te verwijderen voor het sap dat wij willen distilleren 

2. Is het nog noodzakelijk om pectolase toe te voegen aan het sap dat geperst is? veel recepten online doen dit namelijk niet.

 

Overal staat dat pitten, klokhuizen en kapotte plekken de vorming van giftige alcohol veroorzaakt. Vandaar dat wij twijfelen of de appels in zijn geheel door de fruitmolen en pers kunnen. Echter komen de pitten etc. niet door de kaasdoek heen. Misschien dat kleine stukjes van de pitten wel door de kaasdoek kunnen komen. 

 

Op verschillende internationale forums en recepten worden de appels in zijn geheel vermorzeld en direct geperst. Hier worden de klokhuizen niet uit gehaald. Afhankelijk van het recept wordt hier wel of geen pectolase aan toe gevoegd.

De algemene stappen die online staan:

 

Appels vermorzelen en direct persen (incl. klokhuis) -> appelsap koken -> pectolase toevoegen (moet dit?) -> vergisten

 

Het vergiste sap gaan wij distilleren, maar wij willen natuurlijk het risico op giftige alcohol minimaliseren.

 

Ik heb op het forum geen duidelijke stappenplannen gevonden voor geperst appelsap waarin staat of deze met of zonder klokhuis zijn vermorzeld en geperst.

 

Alvast dank voor jullie hulp

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@martijnbr   steeltjes , kroontje en pit bevatte tanine/ looizuur dit geeft een bittere aardse bijsmaak   . Daarnaast bevatten pitjes cyanide/ blauwzuur. Dit geeft ook bitterheid en het kan zich geheel of deels binden  .

Hoewel voor een volwassen persoon van 81 kg 52 appel pitten voldoende cyanide bevat on deze om te leggen zal je niet in een keer deze hoeveelheid binnen krijgen . En de pitten moeten daarvoor ook  kapot zijn om de giftige stof vrij te geven  . In verdunning zal het meestal erop neer komen dat je eerder een aantal liters alcohol moet drinken voor het problemen geeft. En alcohol vergiftiging eerder opspeelt.  Dus grote angst is niet meteen nodig bij appelpitten.

Daarnaast bevat elk fruit pectine.

Bij vergisting zal daaruit methyl worden afgesplitst .

Met toevoegen van enzym zal er minder methyl worden afgesplits en meer sap vrijkomen.

Maar wanneer je even verhit boven 80 graden zal het enzym dat de methyl uitsplits niet meer werken en ook de Cellen gaan japot waardoor ook makkelijk meer sap vrij komt.

Dus enzym toevoegen  is overbodig en daarnaast bij verhitten verlies je minder in aroma dan met pectolase toevoegen.

Maar ook hier geld dat zou je niet verhitten of enzym toevoegen is de hoeveelheid afgesplitse methyl niet meteen zorgwekkend.

Dus de keuze is wat je wil.

Het persen van alles inclusief klokhuis en verwerken geeft dus meer bitterheid en verontreiniging maar is niet meteen angst wekkend  

Maar verwijderen van pitten steeltjes en even kook erover geeft mooiere smaak , minder bitterheid

 en   minder methyl en blauwzuur / Cyanides/ ethylcarbamaat ! 

 

Beantwoorden
(@martijnbr)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@robbert 

Dank voor je antwoord.

Dus het klokhuis, pitten en steeltjes wel verwijderen. 

Het koken boven de 80 graden is het pulp neem ik aan?

Is het vervolgens nog nodig om het te persen of kan het verhitte pulp direct vergist worden (indien afgekoeld). Dit scheelt namelijk aardig wat volume in de vergistingsemmers/flessen lijkt mij.

Volgorde ik dan nu zou doen is: snijden, pulp maken, koken, persen, vergisten?

 

Verder zeiden sommige recepten dat voor het vergisten het enzym nog toegevoegd moest worden in de vergistingsemmer en vervolgens een dag te wachten. Dit is dus onnodig (door koken hoeft dit niet meer) en verminderd de smaak als ik het goed begrijp?

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@martijnbr nee hoeft niet tot pulp gekookt even de hitte erover heen . Paar minuten  .

Beter is de appels pitten , steeltjes, kroontjes eraf, dan hakken en  dan heet water erbij doen  .

Paar minuten warm houden en dan afkoelen en gist erop .

Neem ervoor een gewoon neutraal gist  . Vergisten in 21 tot 28 dagen .  

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@martijnbr 

in principe kop en kont eraf en pitten eruit, door de midden of in 4 stukken, dan ff kook erover

Laten afkoelen tot onder de 30 graden en dan gist erbij,uit laten gisten en stoken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@haak zo simpel is het.

Beantwoorden
(@martijnbr)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@haak

het gekookte pulp in zijn algemeen laten gisten of eerst nog door een doek persen. Deze fruitpers hebben wij namelijk toch al thuis voor druiven. Het lijkt mij dat er dan minder volume in de vergistingsemmers nodig is als het pulp door een doek is geperst?

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@martijnbr , je hebt 3 opties nu, ik zou zeggen allemaal proberen en dan proef de verschillen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@martijnbr 

in zijn geheel !dat geeft smaak

vergisten/stoken is niet alleen om zetten van suiker naar alcohol maar het creëren van smaak …. Misschien nog wel belangrijker 

de pulp die uitgegist is kun mee in ketel doen in een kookzak .Nog meer smaak 

ook lekker met appelsap .. cider maken

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?