Dag allen,
Wij hebben elk jaar veel appels en peren thuis. Deze vermalen wij in zijn geheel met een fruitmolen en persen wij vervolgens uit. Dit is gewoon appelsap.
Ik heb mij wat verdiept in het stoken van alcohol uit appels.
Hieruit heb ik een aantal vragen.
1. Kunnen de appels in zijn geheel worden vermorzeld en geperst (incl. klokhuis) vergisten. Oftewel, kunnen wij de appelsap die wij altijd maken vergisten of dienen wij de klokhuizen te verwijderen voor het sap dat wij willen distilleren
2. Is het nog noodzakelijk om pectolase toe te voegen aan het sap dat geperst is? veel recepten online doen dit namelijk niet.
Overal staat dat pitten, klokhuizen en kapotte plekken de vorming van giftige alcohol veroorzaakt. Vandaar dat wij twijfelen of de appels in zijn geheel door de fruitmolen en pers kunnen. Echter komen de pitten etc. niet door de kaasdoek heen. Misschien dat kleine stukjes van de pitten wel door de kaasdoek kunnen komen.
Op verschillende internationale forums en recepten worden de appels in zijn geheel vermorzeld en direct geperst. Hier worden de klokhuizen niet uit gehaald. Afhankelijk van het recept wordt hier wel of geen pectolase aan toe gevoegd.
De algemene stappen die online staan:
Appels vermorzelen en direct persen (incl. klokhuis) -> appelsap koken -> pectolase toevoegen (moet dit?) -> vergisten
Het vergiste sap gaan wij distilleren, maar wij willen natuurlijk het risico op giftige alcohol minimaliseren.
Ik heb op het forum geen duidelijke stappenplannen gevonden voor geperst appelsap waarin staat of deze met of zonder klokhuis zijn vermorzeld en geperst.
Alvast dank voor jullie hulp