Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen: Frank


Frank
Berichten: 12
Topic starter
(@frank)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

 

Hallo, ik ben Frank, 53 jaar, en ik woon in Almere.

Lang geleden heb ik fanatiek bier gebrouwen, gedurende zo’n 20 jaar. Natuurlijk heb ik toen ook meegedaan aan lokale en landelijke brouwwedstrijden, en niet zonder succes. Ook een cursus bierkeurmeester gevolgd. Op den duur heb ik - samen met enkele andere leden van het biergilde - een kleinschalige commerciële brouwerij gerund. Daarna kende ik alle kneepjes wel, en begon brouwen steeds meer op het afdraaien van een recept te kijken. Toen verdween op den duur de interesse.

Inmiddels heb ik al zo’n tien jaar nauwelijks meer bier gemaakt. Maar de spullen heb ik allemaal nog; je weet immers maar nooit…

Momenteel ben ik op wandelvakantie in de Alpen. Tijdens het wandelen is er dan veel tijd om na te denken over van alles en nog wat. En zo schoot mij het idee te binnen: zal ik eens kijken of stoken een leuke nieuwe hobby voor mij is? Deels al heel bekend voor mij (het deel tot en met de vergisting), en anderzijds helemaal nieuw, met allemaal nieuwe mogelijkheden om smaken te creëren.

Google leidde me naar dit forum, en ik heb de afgelopen dagen al heel veel gelezen. Leuk om te zien hoe iedereen hier bereid is elkaar te helpen.

Zodra ik thuis ben, wil ik wat spullen gaan aanschaffen en eens wat dingen gaan uitproberen. Ik ben reuze benieuwd…

Groeten vanuit Oostenrijk,

Frank

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@frank welkom. Ik denk dat je interesse eerst naar een graan vergisting uit gaat maar het fruit seizoen komt er ook weer aan. En het aanschaffen van een ketel is leuk maar het bouwen nog veel meer.

Beantwoorden
Frank
(@frank)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@rumo dat kan kloppen! Ik ben dol op bier en whiskey, maar niet zo dol op wijn of cognac…

Beantwoorden
Frank
(@frank)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@rumo en ik ben wat huiverig ten opzichte van bouwen. Eerst maar eens kijken aan wat voor apparatuur mijn behoefte is. Enne, hard solderen is niet mijn sterke kant. Bovendien: hoe krijg ik dat voedselveilig, en hoe krijg ik het mooi? Enfin, nog genoeg te leren…

Beantwoorden
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 758

@frank ik soldeer ook niet graag, maar paar loodgieterfilmpjes op yt kijken kan aan te raden zijn. Ik gebruik een loodvrij hardsoldeer met zilver. Flux weet ik even niet, dacht iets van "s-××". Beginsel is goed schoon iets geruwd oppervlak, vrij aansluitende naden, goed voorverwarmen, juiste flux en juiste soldeer. Met een vochtige lap kun je andere naden in de buurt beschermen voor loskomen. Na het solderen op eigen tempo laten koelen, flux al wat weg poetsen met een doekje, anders gaat dit snel oxideren. Als t goed koel is even doorspoelen en opschonen.

Beantwoorden
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 758

S-39 flux zie ik net 👍 

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 22
(@brandt-r)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Welkom! Er groeien in de Alpen goede kruiden om een uitdagend drankje voor jou te kunnen maken. Bekijk ook eens de filmpjes van Robbert om idee op te doen voor een nieuwe uitdaging 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 296
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Welkom Frank op dit leuke en leerzame forum.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2281
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom Frank.

Allereerst nog een fijne vakantie.

Als je al veel gelezen hebt, ben ik benieuwd waar je interesse naar uit gaat.

Zowel de ketel en de dranken die je graag wilt maken? 

Veel plezier hier. 

Beantwoorden
3 Reacties
Frank
(@frank)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@murmillo ik denk dat ik maar eens begin met een eenvoudige pot still. Qua dranken denk ik als eerste neutrale wodka. Daarna iets met karakter; misschien van fruit, of van gerst.

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2281

@frank ah, ik had verwacht dat je als bierbrouwer voor whiskey zou gaan dus dit is leuk. je kan na 5 berichten een foto plaatsen van je potstill. 
hier is een verhaaltje over een wodka met gerst en een potstill.

https://dekleinedistilleerderij.nl/gedistilleerd/flevodka/

Beantwoorden
Frank
(@frank)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@murmillo Dankjewel Murmillo. Interessant artikeltje. Wodka met gerst. Vind ik inderdaad wel leuk. Ik ga deze in m’n achterhoofd houden voor een van m’n expertimentjes…

Beantwoorden
Pyotr
Berichten: 6
(@pyotr)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Welkom Frank, ook ik ben een ervaren bierbrouwer die een uitdaging zoekt voor nieuwe ‘dingen’. Welkom!

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?