Ik ben Jack, sinds een paar dagen 61 jaar oud en al 16 jaar woonachtig in Hongarije.
Wij hebben, in het begin dat we hier woonden, alcohol gestookt met een door een vriend gemaakte, koperen ketel gemaakt van een oude boiler. Deze vriend heeft later de ketel vern**kt door de ketel proberen schoon te maken met een staalborstel op een boormachine. Na een aantal jaren zonder stookketel door het leven te zijn gegaan, onlangs weer een ketel aangeschaft. Dit keer een roestvrij stalen, dubbelwandige, ketel met een inhoud van 73 liter (De dubbele wand is gevuld met olie voor de warmte overdracht.) en een koelvat van 60 liter.
We gaan de ketel vooral gebruiken om fruit te verstoken. Wij hebben een boomgaard met ruim 50 bomen. Appels, peren, abrikozen, pruimen, kersen, Japanse peer en perziken.
Tot nu toe stookten wij zoals veel Hongaren het doen: fruit verzamelen in tonnen, kneuzen, wachten op de spontane gisting, regelmatig roeren en later in 2 keer stoken. Daarna verdunnen tot 50%. En klaar is de pálinka 😀
Foto van de ketel volgt z.s.m.
welkom chaos en veel lees plezier
Welkom Chaos en ik wens je veel stookplezier.
Welkom, ben benieuwd naar je ervaringen!
Leuk! Doet me erg denken aan dit mooie verhaal over slivovice; https://stookforum.nl/forums/postid/91099/
Succes en plezier met de nieuwe ketel!
Welkom!
Welkom Chaos, mooie ketel ziet er goed uit.