Meldingen
Alles wissen

Gegroet alle stokers


Unesco
Berichten: 5
Registered
Topic starter
(@unesco)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Hallo allemaal ik ben marcel en woonachtig in belgie limburg 1 van mijn hobbies zijn mijn honden zuid afrikaanse boerboels

Mijn passie is het maken van wijn van mijn eigen wijngaard.

Ik stook al een paar jaar met de t500 pure alcohol zeer tevreden over. 

Nu hoorde ik via via dat je met de t500 reflux ook whisky en dergelijke kan stoken aangezien ik elk jaar druivenpulp over heb dacht ik laat me is rondvragen op het forum of er iemand ervaring mee heeft.

Ik hoor graag van jullie

 

Beantwoorden
17 reacties
14 Reacties
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 137

@unesco goedemorgen , ook ik stook met een t500 en wij hebben een boomgaard . Apfelkorn en slivovitsj is meeste wat ik maak en wat whisky.
De kolom gebruik ik niet veel maar vaak met de alambiek doe ik het .

in begin was de smaak wat flauw maar Ik heb wat laten verbouwen en nu is er meer smaak . 
Ik heb met een koperen pot ook gestookt en wil er straks zelf wel een bij hebben zo ik ook fijnere smaak kan maken . 

Beantwoorden
Unesco
Registered
(@unesco)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5
  • @theresa mercie voor uw antwoord wat heeft u er aan laten  verbouwen als ik vragen mag grtz

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 137

@unesco er is een dingetje ingekomen om de verwarming te dimmen . Iets met draadjes is er veranderd , een extra aansluiting voor temperatuur te zien . Een boden plaat op pootjes zoals hier meer op forum hebben maar met een opstaande rand erop . Is beetje een mandje .Wat meeste opmerkelijk is het verschil dat de ring maakt die tusken de alambiek en de ketel is . Een soort koperen schaal met een gat en een kelk die weer aanslut op alambiek vanbinnen. 
Ik meende dat er nog twee of drie dit hebben veranderd aan  t500 . Een weet ik van  dat 'r ook erg tevree mee is . Die maakt er ook whisky mee . 

Beantwoorden
Unesco
Registered
(@unesco)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@theresa dank u voor u reactie ga is kijken of ik daar meer info over kan vinden

Beantwoorden
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 931

@unesco

Mooi dat je een wijngaard hebt en zelf wijn van de druiven te maakt.

Van druivenpulp kun je Grappa maken.

Whisky maak je van Granen.

Groet, @ndré

Beantwoorden
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 603

@unesco. Hallo Marcel,

alsnog van harte welkom op dit forum.

Ik heb vorig jaar 10 liter druiven schilletjes/pulp, 2 kg invert suiker aangevuld met kokend water tot 15 liter. Af laten koelen en er 6 gram gistvoeding bij gedaan en een zakje premium wijnkist, champagne wit. 
Uiteindelijk bij de fijnstook een pond gekneusde druiven erbij gedaan.

Na een paar weken verouderd 5 uur op 50 graden. 
Al met al een heerlijke borrel geworden en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Beantwoorden
Unesco
Registered
(@unesco)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@paolo dank u voor uw reactie en uw recept heeft u dat met de t500 gestookt 

Met vriendelijke groeten 

Beantwoorden
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 603

Nee, ouderwets op gas met m’n verbouwde Boilertje.

 

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@paolo stook je in het bos

Beantwoorden
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 603

@stefanjo nee hoor, in een soort hutje in mijn tuin.

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@paolo ziet er top uit. Lekker stiekem haha

Beantwoorden
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 603

@stefan ik moet zeggen dat ik op letterlijk 1 meter van mijn tuin/huisje een soort weggetje heb waar veel politie langs komt. Vorige week toen ik aan het stoken was liepen er een paar langs met ‘ wow, wat ruikt het hier naar alcohol’.  Had haast gezegd, dat heb je goed geroken dan 😜

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@paolo Gelukkig gaat de politie hier in NL niet over maar de douane zoals bij alle accijns.

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 328

@unesco

Wel goeie beveiliging een paar van die BB achter de deur

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2083
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkom Marcel, 

Whisky wordt wel niet gemaakt van druivenpulp he 😉 .

Ik heb in het verleden wel met een Airstill Whisky-achtige gemaakt waarbij zeker goede drank naar voren kwam, de complexiteit lijdt wel iets onder het feit dat je relatief weinig kopercontact hebt wat tijdens het destilleren zorgt voor de vorming van bepaalde geur- en smaakstoffen. Theresa merkte dit ook al goed op, een koperen ketel is een toegevoegde waarde voor dranken waarbij je smaakt wilt hebben.

Dus het kan, maar wanneer je Whisky verder gaat uitkleden door het gebruik van suiker in de wort zal het een zéér hol smaakprofiel gaan krijgen.

Wil je Whisky gaan maken met een T500, gebruik een volledige graanstort met een maischschema en werk met geschikte soorten hout. 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Unesco
Registered
(@unesco)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@alchemist hahaha snap ik dat je geen whisky van druivenpulp maakt het is de bedoeling dat ik uiteindelijk grappa probeer te maken en dacht eraan om nu eerst is met een whisky te oefenen om te kijken hoeveel smaak er in de alcohol blijft.

Je hoort veel mensen zeggen dat het gaat door kleine aanpassingen aan de reflux maar ik vindt daar niets over terug en dacht misschien ie er iemand op dit forum die me kan helpen grtz

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2083

@unesco Reflux, benaming is afgeleid van het Latijnse refluere, hetgeen terugvloeien betekent. Een reflux kolom laat de vloeistof meer terugvloeien dan bij een pot still versie, dit terugvloeien resulteert in een betere scheidingsgraad van de componenten die aanwezig zijn in hetgeen wat men gaat destilleren.

 

Simpel gezegd scheidt een refluxkolom de componenten veel beter dan een pot still omdat de vloeistof vaker verdampt en condenseert, bij die faseovergang tijdens het verdampen wordt de damp steeds ietsje rijker aan de laagstkokende component, in dit geval meestal ethanol, de enige versie van alcohol die in ietwat grotere hoeveelheden te nuttigen is. Hoe vaker dit gebeurd hoe beter de scheiding, maar de smaak die je wilt overhevelen wordt er meer uitgehaald door die betere scheiding.

 

Wil je een drank hebben zoals Whisky, Grappa dan ben je beter af met minder scheiding dan met meer zoals bij een reflux kolom. Daar komt de opmerking over kleine aanpassingen aan de reflux kolom vandaan, in de praktijk is dit meestal de pakking eruit halen en eventuele koeling vooraf (dus niet de laatste koeling) buiten werking stellen.

 

Maar een ketel waarbij er meer contact is met het koper, zal de drank meer de kans krijgen om bepaalde verbindingen te vormen (esters) die bijdragen aan geur en smaak, ergo een voller profiel van de drank.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?