Meldingen
Alles wissen

Goede middag allemaal


Berichten: 16
Topic starter
(@matty)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo allemaal ik ben matty 

Ik ben al enige tijd aan het experimenteren met het stoken en alles eromheen. Zou via deze weg graag mijn kennis willen uitbreiden. 

Beantwoorden
14 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@matty welkom en laat je vooral niet afschrikken door al de vragen die ze op je af vuren 😆 Maar ook wij zijn nieuwsgierig(geïnteresseerd) en willen altijd bijleren.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Matty.

Met wat heb je zoal geëxperimenteerd? Benieuwd ook naar of je al een ketel hebt en zo ja wat voor een. Heb je plannen/doelen?

Men is wat vaak nieuwsgierig naar achtergrond van nieuwe, zoals welke streek zit je ongeveer, hoe ben je tot de hobby gekomen etc😋

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@matty)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@pikketanus ik woon in een klein dorp tussen Zaltbommel en kerkdriel. Ik ben begonnen met stoken door de serie moonshiners. En doordat er bij ons in de buurt vroeger ook een illegale jenever stoker actief was

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Matty,

 

Zoals Pikketanus al aan gaf, we zijn benieuwd wat je hebt lopen experimenteren tot nu toe.

Beantwoorden
3 Reacties
(@matty)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@alchemist heb al meerdere malen fruit en graan gestookt. Ben nu aan het experimenteren om een goede 100% moutwijn jenever te stoken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@matty Ik ben zelf geen geweldige fan van Jenever eerlijk gezegd en heb er dus ook weinig ervaring mee (slechts het proeven), wel heb ik een tweetal recepten gevonden op de backup van m'n laptop die Robbert me eens gegeven heeft, misschien kun je er wat mee;

 

Jonge jenever

 

Benodigdheden (20 liter)

  • Roggemeel                                             2200 gram
  • Tarwemeel                                             1000 gram
  • Gerstemout                                           1800 gram
  • Gist                                                         

 

  • p.H Meetgerei
  • p.H. Correctiemiddelen

 

Optioneel:

  • Mineralentablet                                 1 stuk
  • Jodiumtinctuur
  • Thermometer
  • Hydrometer of Refractometer (S.G.)
  • Rijsthulzen                                             500 gram

 

Voorbereiding

Kook het meel gedurende 20 minuten en vul aan met koud water zodat de temperatuur zakt.

Maischen

  1. Verwarm indien nodig tot 66°C.
  2. Voeg de mout en eventueel rijsthulzen al roerende toe en laat de temperatuur zakken tot 65°C.

Tip: voeg een gemalen Mineralen Tablet toe om het maischen te vergemakkelijken.

  1. Wacht 10 minuten en meet de p.H. waarde, richtlijn is 5,4.
  2. Indien correctie nodig is, wacht 10 minuten voor de tweede meting.
  3. Rust op 65°C in totaal voor 90 minuten.

Optioneel: neem een eetlepel wort apart en voeg enkele druppels Jodiumtinctuur toe, verkleurt het paars dan de 73°C een twintigtal minuten verlengen en indien nodig herhalen.

  1. Filter de granen uit de oplossing.
  2. Spoel na met 1 liter water van 80°C per kilogram mout.
  3. Koel de wort en hevel deze over na het gistvat.
  4. Meet de temperatuur van de wort en indien < 25°C, voeg de gist toe.

Meet de S.G. Waarde en schrijf deze op. Streefwaarde 1.060.

 

Oude jenever

 

Benodigdheden (20 liter)

  • Grofgemalen maïs                            1100 gram
  • Grofgemalen rogge                         1100 gram
  • Pilsmout                                                   1100 gram
  • Melasse                                                    2200 gram
  • Gist                                                         

 

  • p.H Meetgerei
  • p.H. Correctiemiddelen

 

Optioneel:

  • Mineralentablet                                 1 stuk
  • Jodiumtinctuur
  • Thermometer
  • Hydrometer of Refractometer (S.G.)
  • Rijsthulzen                                             500 gram

 

Voorbereiding

Kook het meel gedurende 20 minuten en vul aan met koud water zodat de temperatuur zakt.

Maischen

  1. Verwarm indien nodig tot 66°C.
  2. Voeg de mout en eventueel rijsthulzen al roerende toe en laat de temperatuur zakken tot 65°C.

Tip: voeg een gemalen Mineralen Tablet toe om het maischen te vergemakkelijken.

  1. Wacht 10 minuten en meet de p.H. waarde, richtlijn is 5,4.
  2. Indien correctie nodig is, wacht 10 minuten voor de tweede meting.
  3. Rust op 65°C in totaal voor 90 minuten.
  4. Verhoog al roerende de temperatuur naar 72°C.
  5. Hou de 72°C aan gedurende 45 minuten.

Optioneel: neem een eetlepel wort apart en voeg enkele druppels Jodiumtinctuur toe, verkleurt het paars dan de 72°C een twintigtal minuten verlengen en indien nodig herhalen

  1. Voeg de melasse toe.
  2. Filter de granen uit de oplossing.
  3. Spoel na met 1 liter water van 80°C per kilogram mout.
  4. Verhoog de temperatuur naar het kookpunt en kook gedurende 20 minuten.
  5. Koel de wort en hevel deze over na het gistvat.
  6. Meet de temperatuur van de wort en indien < 25°C, voeg de gist toe.

Meet de S.G. Waarde en schrijf deze op. Streefwaarde 1.060.

Beantwoorden
(@matty)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@alchemist bedankt voor het delen 👍

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@matty)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hier een foto van mijn colom 

1649063572-Screenshot_20220403-183030.png
Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@matty)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Twee kleine ketels om proef stoken te maken

1649063738-IMG_20210821_120816885_HDR.jpg
Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Matty.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@matty)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

En deze met tweede ketel voor toevoeging in te doen.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Matty, je hebt mooie ketels in elkaar gezet. Daar krijg je vast wat lekkers uit. Wat is de inhoud van de kleine ketels?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@matty)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@bewust iets meer dan 4 liter want ik doe er 4l stookwijn in 😉

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom. Creatief!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?