@matty Ik ben zelf geen geweldige fan van Jenever eerlijk gezegd en heb er dus ook weinig ervaring mee (slechts het proeven), wel heb ik een tweetal recepten gevonden op de backup van m'n laptop die Robbert me eens gegeven heeft, misschien kun je er wat mee;
Jonge jenever
Benodigdheden (20 liter)
- Roggemeel 2200 gram
- Tarwemeel 1000 gram
- Gerstemout 1800 gram
- Gist
- p.H Meetgerei
- p.H. Correctiemiddelen
Optioneel:
- Mineralentablet 1 stuk
- Jodiumtinctuur
- Thermometer
- Hydrometer of Refractometer (S.G.)
- Rijsthulzen 500 gram
Voorbereiding
Kook het meel gedurende 20 minuten en vul aan met koud water zodat de temperatuur zakt.
Maischen
- Verwarm indien nodig tot 66°C.
- Voeg de mout en eventueel rijsthulzen al roerende toe en laat de temperatuur zakken tot 65°C.
Tip: voeg een gemalen Mineralen Tablet toe om het maischen te vergemakkelijken.
- Wacht 10 minuten en meet de p.H. waarde, richtlijn is 5,4.
- Indien correctie nodig is, wacht 10 minuten voor de tweede meting.
- Rust op 65°C in totaal voor 90 minuten.
Optioneel: neem een eetlepel wort apart en voeg enkele druppels Jodiumtinctuur toe, verkleurt het paars dan de 73°C een twintigtal minuten verlengen en indien nodig herhalen.
- Filter de granen uit de oplossing.
- Spoel na met 1 liter water van 80°C per kilogram mout.
- Koel de wort en hevel deze over na het gistvat.
- Meet de temperatuur van de wort en indien < 25°C, voeg de gist toe.
Meet de S.G. Waarde en schrijf deze op. Streefwaarde 1.060.
Oude jenever
Benodigdheden (20 liter)
- Grofgemalen maïs 1100 gram
- Grofgemalen rogge 1100 gram
- Pilsmout 1100 gram
- Melasse 2200 gram
- Gist
- p.H Meetgerei
- p.H. Correctiemiddelen
Optioneel:
- Mineralentablet 1 stuk
- Jodiumtinctuur
- Thermometer
- Hydrometer of Refractometer (S.G.)
- Rijsthulzen 500 gram
Voorbereiding
Kook het meel gedurende 20 minuten en vul aan met koud water zodat de temperatuur zakt.
Maischen
- Verwarm indien nodig tot 66°C.
- Voeg de mout en eventueel rijsthulzen al roerende toe en laat de temperatuur zakken tot 65°C.
Tip: voeg een gemalen Mineralen Tablet toe om het maischen te vergemakkelijken.
- Wacht 10 minuten en meet de p.H. waarde, richtlijn is 5,4.
- Indien correctie nodig is, wacht 10 minuten voor de tweede meting.
- Rust op 65°C in totaal voor 90 minuten.
- Verhoog al roerende de temperatuur naar 72°C.
- Hou de 72°C aan gedurende 45 minuten.
Optioneel: neem een eetlepel wort apart en voeg enkele druppels Jodiumtinctuur toe, verkleurt het paars dan de 72°C een twintigtal minuten verlengen en indien nodig herhalen
- Voeg de melasse toe.
- Filter de granen uit de oplossing.
- Spoel na met 1 liter water van 80°C per kilogram mout.
- Verhoog de temperatuur naar het kookpunt en kook gedurende 20 minuten.
- Koel de wort en hevel deze over na het gistvat.
- Meet de temperatuur van de wort en indien < 25°C, voeg de gist toe.
Meet de S.G. Waarde en schrijf deze op. Streefwaarde 1.060.