Meldingen
Alles wissen

Goedeavond, even voorstellen en wat beginners vragen..


Berichten: 26
Topic starter
(@maart229)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo allemaal, na lang twijfelen en lezen toch besloten om ook zelf aan de slag te gaan. Ik heb een T500 aangeschafd met een RVS reflux koeler. Voor nu is mijn plan om alleen zuivere alcohol te maken met een zo hoog mogelijk percentage alcohol, om daar vervolgens likeurtjes van te maken. 

Als eerste heb ik een wash aangemaakt volgens de beschrijving. 8kg suiker in 10liter warm water op laten lossen, aangevuld tot 25L en bij 30graden een zakje turbo gist er bij. goed geroerd en een dag later stond het al flink te borrelen, en vandaag de dag staat het nog steeds goed te borrelen. ik ben nu 10 dagen verder.

Als ik het goed begrijp had ik beter wat minder suiker kunnen gebruiken, en actieve kool moeten gebruiken en vervolgens klaringsmiddel om betere kwaliteit alcohol te krijgen. Valt mijn wash nog te redden? als ik het goed begrijp moet ik hem als hij uitgeborrelt is overhevelen. 24u laten staan, stoken, het distilaat verdunnen tot 45% alcohol, en vervolgens nog eens stoken. 

Is dit genoeg om een prima kwaliteit alcohol te krijgen? of doe ik ergens nog iets fout.
En is het normaal dat mijn wash na 10 dagen nog steeds borrelt? na 7 dagen meten ik met een refractometer een SG van 1045. Ik ben zeevarend en ben helaas vrijdag weer vertrekken van huis en ben over ongeveer 7 dagen pas weer thuis. Voor dat ik vertrok heb ik overigens nog een wash gemaakt, op het zelfde recept als ik het hiervoor gedaan hebt.

Ik kijk er naar uit om van jullie een hoop te leren, en kan niet wachten om mn eerste stook te doen en mn t500 te testen.

 

gr 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
16 reacties
6 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 347

@maart229 welkom op dit leuke en leerzame forum.

We zijn allemaal op een of ander moment begonnen en voor een aantal is dat al tientallen jaren geleden. Je zal hier heel wat kunnen opsteken en leren van de besten.

Alle beginners, inclusief mezelf, starten met een suikerwash en turbogist. Super makkelijk en snel. Er is al veel neergepend over turbogisten en het moet gezegd dat de kwaliteit van het eindproduct op z'n zachtst gezegd niet bijster is. Hoewel het officieel vermeld wordt dat deze turbogisten tot 8 kg suiker op 25 liter kunnen vergisten zorgt dat voor zoveel stress dat er onvermijdelijk vieze geurtjes en smaakjes ontstaan. 6 kg suiker is echt wel de max. Hoe meer suiker hoe meer stress en hoe langer het duurt voor alles uitgegist is.

Een waardig alternatief voor de turbo's is gewone bakkersgist, in droge of natte vorm. Zelf gebruik ik nog enkel het Fast Fermenting Vodka recept met bakkergsist voor de productie van neutrale alcohol.

Een zo hoog mogelijk alcoholpercentage voor likeurtjes is nooit echt nodig. Likeuren op drinksterkte zitten tussen de 20 en 35% dus moet je toch altijd gaan verdunnen.

Dan hangt het er ook van af wat je wilt gaan maken. neutrale alcohol mixen met essences of vruchten en kruiden gaan macereren. Uit ervaring heb ik geleerd dat macereren met hoge alcoholpercentages best snel gaat en je kan het zelfs nog versnellen door bij hogere temperatuur, tot 55 gr, te laten macereren. Nadeel is dat je dan je maceraat zo sterk moet verdunnen met water en suiker dat je smaken ook verwateren. Daarom is het beter om langer, enkele weken tot enkele maanden, te macereren op alcohol van 35 tot 50%. Zo krijgt je vruchtenlikeur een fijner en voller boeket.

Met de T500 met reflux doe je de eerste overhaal op een temperatuur van 60 - 65 gr en vang je de eerste 50 tot 100 ml voorloop apart op. Je gaat door tot het druppelen stopt en je zo goed als alle alcohol hebt overgehaald. Vervolgens verdun je terug tot onder de 40% en doe je de tweede overhaal heel rustig. Regel het koelwater zodanig dat het flink druppelt maar geen straal. Zo kan je makkelijk 92% halen, in zoverre dat nodig is natuurlijk.

Heek veel succes en veel creativiteit...

Beantwoorden
(@maart229)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@odevie Bedankt voor je uitgebreiden antwoord.

Mn volgende wash ga ik zeker met bakkersgist proberen. De 2 washes die ik heb staan met turbogist en 8kg suiker zie ik maar als een goede leer. ik hoop dat ik hem na 2 of misschien zelfs 3 keer stoken toch nog van kwaliteit kan krijgen. en zo niet, volgende wash beter.

Van de pure alcohol wil ik likeuren gaan maken door vruchten/fruit te laten weken in de alcohol (+/- 4 weken). filteren, en vervolgens verdunnen met suikerwater. 

Als ik het goed begrijp is het dan het best om altijd een zo hoog mogelijk alcohol percentage te maken, zodat je van je liter pure alcohol meer likeur overhoud? of kan dit ook weer ten goede gaan van de kwaliteit?

nogmaals bedankt!

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2983

@maart229 Zo hoog mogelijk percentage om te macereren is altijd een discussiepuntje, bij citroenen voor Limoncello wordt er inderdaad vanuit gegaan om zo hoog mogelijk te zitten (wat praktisch gezien 96% is).

 

Maar afhankelijk van de kruiden die je gebruikt, dicteert het alcoholpercentage wel wat eruit getrokken wordt, aroma en etherische olie kan bij verschillende plantdelen anders werken. Verder blijft de vraag nog wat je met de maceraten wilt doen, zo gebruiken (eventueel met toevoeging suikeroplossing), (gedeeltelijk) opnieuw destilleren etc. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 347

@alchemist dat klopt. Ik heb enige tijd terug wel een lijst zien passeren van vruchten en kruiden met de aanbevolen alcoholsterkte om te macereren. Ben zeker dat Robbert die toen ergens gepost had op antwoord van...

Nu, in elk geval is het een hobby dus een beetje experimenteren met verschillende recepten is zeker aanbevolen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2983

@odevie De enige wat ik kan me herinneren is deze lijst.

 

Dat en in een ander topic meldt hij wel dat een lijst zal volgen maar ik zie ze niet 😉 

 

Beantwoorden
(@maart229)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@alchemist Het gaat tot nu toe inderdaad voornamelijk om het maken van limoncello. andere likeuren en lekkerheidjes ga ik me zeker nog in verdiepen. als eerst die alcohol maar gelukt is, dan kan ik hem vervolgens voor eventuele andere drankjes altijd nog verdunnen. 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Welkom Maart,

Het verhaal van turbogist en teveel suiker heeft odevie al uitgelegd. Kort advies is 5kg op 10L water en fermenteren met bakkersgist of C70 voor een neuutrale alcohol.

Wat betreft je sg meting, na 10 dagen een sg van 1045 is hoog. vooral voor een turbo. Liggend aan de temperatuur, pH en andere condities die nu onbekend voor mij zijn kan het zijn dat je vergisting langzamer loopt dan normaal.

Je suikerwash is in ieder geval nog niet uitgegist dus nog niet stoken! Wacht tot het bubbelen stopt en de sg waarde 1000 of lager is. Pas dan stoken.

Op de t500 reflux "strip" ik de alcohol vaak eerst met een koelwatertemp van 65C. Vervolgens verdunnen naar 40% en de run nogmaals doen met een koelwatertemp van 50-55C. Houd er rekening mee dat ook met de reflux kolom je cuts moet maken! Voorloop voldoende weg gooien en pas de zuivere alcohol opvangen wanneer deze geurloos is.

Vaak is de alcohol van sugar washes wat scherp. 6 maanden rijpen voordat je je likeur maakt doet de smaak en zachtheid zeker ten goede, dus een mooi voorraadje aanleggen is aan te raden

Beantwoorden
5 Reacties
(@maart229)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@drankdier bedankt voor je antwoord.

Betreft die wash, de volgende ga ik zeker aanmaken met 5kg suiker en dan met bakkergist. 
De SG heb ik gemeten na 7 dagen, toen was hij nog 1045. hoeveel hij nu na 11 dagen is kan ik helaas niet checken. wel liet mijn vrouw weten dat hij nog steeds flink aan het borrelen is. ik heb bij het meten van de SG met een refractometer geen correctie toegepast, is dit nodig?  

ik hoop dat ik met deze 2 washes na 2 a 3 keer verdunnen/stoken ik toch nog een prima alcohol kan produceren voor het maken van likeuren. De volgende ga ik zeker anders maken.

Ik heb overigens in huis een ontkalk systeem zitten. heeft dit verder nog gevolgen op mn wash of het stoken van alcohol?

nogmaals bedankt

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 347

@drankdier je bedoelt 5 kg suiker oplossen in 10 liter warm/heet water en dan aanlengen tot 25 liter?

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@odevie Dat bedoelde ik ja, sorry niet goed na gelezen. met 5kg in 10L krijg je geen vergisting gaande denk ik haha

Beantwoorden
(@maart229)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@odevie ik had hem begrepen haha! hoeveel bakkersgist gebruik jij dan voor een wash van 25l?

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 347

@maart229 op 200 liter gebruik ik 500 gram en op 50 liter 150 gram. Voor 25 liter zou ik 80 tot 90 gram gebruiken.

Wel voorzichtig met het citroenzuur, tijdens de vergisting daalt de pH waarde nog flink en zodra je onder de 4 komt vertraagt dat het vergistingsproces. Dan zou je gaan denken dat het bijna uitgegist maar meet je toch nog een SG van 1020 of meer. Met bicarbonaat kan je de pH stap voor stap terug verhogen.

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zolang het borrelt hoef je niet te meten. De gisting is dan sowieso nog gaande, de enige informatie is hoe ver je bent. Gewoon geduld hebben dus. Ik meet meestal alleen aan het begin en wanneer het borrelen zo goed als gestopt is.

De ontkalker zal invloed hebben op de hardheid van je water. Door minder kalk zal de pH nog sneller zakken omdat de bufferende werking van kalk afwezig is. Met een paar eierschillen of bakin' soda kan je makkelijk weer kalk toevoegen.

Met 2 a 3 x stoken van deze mash houd je een prima alcohol over om wat test recepten mee te maken. Vooral voor aangezoete likeuren zal de mindere kwaliteit alcohol een beetje verdoeseld worden. Echter als je likeur lekker smaakt is er dus ruimte voor verbetering van jhe recept. Te beginnen met een goeie basis alcohol

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@maart229)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@drankdier Duidelijk, ik blijf gewoon geduld hebben. gelukkig kan ik ook niks anders aangezien ik nu op zee zit haha. ga hem 3 keer stoken. ik ben benieuwd wat het resultaat word. wil van deze alcohol uiteindelijk limoncello maken.

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@maart229)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Goedemiddag allen,

ik ben zojuist begonnen met het overhevelen van m’n wash vanuit de gist emmer naar de t500. Nu ben ik met overhevelen wat bang dat ik iets van de dode gistcellen onderop mee hevel. De Gist laag in de emmer is 1 cm en wat er nog boven zit aan wash +\- 4cm. 

De t500 is tot ongeveer 5cm onder de Max gevuld. Is dit prima/normaal?

en verder.. zo een nachtje laten staan en morgen stoken?

bedankt alvast 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 440

@maart229 Bij een eerste stook gebeurt het mij ook wel eens dat bij het overhevelen een wolkje dode gist meegaat. Geen probleem, bij een tweede stook merk je daar niks meer van. Boven het Max-streepje moet je niet gaan ivm, daaronder is geen probleem. Het schijnt dat je alleen niet onder 1/3 moet blijven, maar daar heb ik nooit last van omdat ik altijd 25ltr wash heb. Ik stook zelf altijd direct na het overhevelen.

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?