Goedenavond!
Ik ben al een tijdje aan het meelezen, en na een paar jaar wijn maken begon het toch te kriebelen om te gaan stoken! Inmiddels ben ik trotse eigenaar van een 3,5l ketel met kolom, met het idee om de verschillende wijnen te stoken, misschien eens een whiskey... Ik heb bewust voor de ketel met kolom gekozen om ook eens met behulp van Raschigringen hogere alcoholpercentages te halen voor de likeur.
Ik hoop hier veel te leren, en heb meteen ook een vraagje: om de ketel uit te proberen ben ik nu water aan het stoken. Ik heb er nu ruim 300ml doorgehaald, maar het water heeft een heel metalige smaak. Ook lijkt er een soort laagje bovenop te liggen. Is dat normaal?
Welkom,!! Je kan de ketel indd met citroenzuur of schoonmaak azijn een keer doorstoken. Daarna een keer met water en dan goed doorspoelen en je kan los. Have fun.
.
Dank voor de antwoorden!
Inmiddels heb ik een ruw- en fijnstook gedaan en ik heb er lol in. Nog wel een paar beginnersvraagjes:
Bij de ruwstook heb ik ongeveer 90% van de alcohol overgehouden, wat mij best wel redelijk leek. Bij de fijnstook heb ik nog geen 50% overgehouden. Is dat normaal? Ik had het gevoel dat er in de heads en tails nog best veel alcohol zat. Wat doen jullie daar mee?
Daarnaast zit er in mijn destillaat van goedkope wijn een soort neerslag. Na het destilleren is het troebel, na een paar dagen ligt het op de bodem. Is dat normaal?