Meldingen
Alles wissen

Hallo


Berichten: 3
Topic starter
(@vanbassum)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Hallo allemaal,

Het is allemaal begonnen met het brouwen van een biertje. Een vriend van mij had me uitgenodigd om een keer een biertje te brouwen. Dat is inmiddels al een paar jaar geleden en het biertje heeft gesmaakt.

In de beurt wordt jaarlijks een appelpers dag gehouden waar je verse appelsap kan kopen. Toen heb ik daar samen met een andere vriend een berg sap gekocht. Daar hebben we een cider van gemaakt die erg lekker is bij de bbq. Die was erg goed gelukt, maar we hebben daar veel hulp bij gehad van iemand die ook op de persdag aanwezig was.

Deze man heeft ons ook aangeraden om een fruit wijn cursus te volgen. Daar ben ik nu samen met een paar vrienden mee bezig. In de afgelopen les hebben we sap opgezet en dat staat nu te vergisten. Het leuke van deze cursus is dat het wordt geleerd met appel. Volgens de leraar is appel een goede manier om te leren, aangezien bij appels altijd zaken moeten worden gecompenseerd wat je niet leert bij het maken van druivenwijn.

Verder heb ik met een groepje vrienden ook kweeperen vodka gemaakt. We hebben de kweeperen in stukken in een weckpot gestop en daar suiker en vodka aan toegevoegd. Ook hier en daar wat gespeeld met sinaasappel, vanille en kaneel als toevoegingen. Erg leuk om te proberen en ook zeker erg lekker om te drinken. Eerder hadden we ook al likeurtjes gemaakt van morel, framboos en een limoncello.

Al met al een heel verhaal, maar dan weten jullie een beetje de achtergrond. Het lijkt me erg leuk om zelf te kunnen stoken. Maar ik vind het wel erg belangrijk dat het veilig gebeurt. Het laatste wat ik wil is een exposie gevaar maken of een drankje stoken waar mensen blind van worden. Ik heb wel al best wat ervaring met chemie, dus ik ben al wel bekend met destilleren. Al is dat allemaal met glaswerk en ook zijn geen stoffen die je wilt nuttigen.

Het lijkt me erg leuk om zelf een ketel te bouwen, ik weet dat er best wat zaken zijn om op te letten zoals de materiaalkeuze. Er zal binnenkort wel een nieuw topic ontstaan met vragen over ketels bouwen.

 

Beantwoorden
2 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9972

@vanbassum explosie gevaar is nihil . Dat komt meest door onoplettendheid en geen veiligheid op ketel.

Imploderen en exploderen komt meestal door obstructie. Dit kan een gewone verstopping zijn .  onderhoud ,verkeerde belading , te grote koude bruggen waardoor hals of koeler volloopt ,foute in opstelling. 

De kans op Giftige drank krijgen is zeer klein !

Met normale ingrediënten is er weinig loos.

Altijd zorgen dat pitten zo veel mogelijk verwijderd zijn en bij fruit met harde schil even kook erover alvorens vergisting maakt het enzym kapot wat methyl afstoot . Of even een voorstook doen . Maar al zou je het niet doen is de hoeveelheid zeer klein. 

Bij granen, knollen en suikers is er zowiezo geen probleem met methyl en dergelijke.

Er zijn nog steeds dwazen die rottende en schimmelende " muck / dunder " pits gebruiken. Ook dat is af te raden .( Diverse Schimmels kunnen long problemen veroorzaken en vlees product kunnen o.a.  yersinia geven . )

 

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@vanbassum)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Ik ben er ook niet heel bang voor. Ik was niet van plan om 'slechte' ingrediënten te gebruiken. Bij de cursus werd verteld, van slechte ingrediënten kan je geen goede wijn maken. Dat lijkt me met stoken precies hetzelfde. Vlees was ik al helemaal niet van plan.

Mijn eerste stook zal neutrale alcohol worden. Dat lijkt me erg geschikt om eens mee te oefenen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?