Meldingen
Alles wissen

Hallo allemaal


Uridium
Berichten: 53
Registered
Topic starter
(@uridium)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Hallo, ik ben vandaag net begonnen met m'n "thuisstookcarriere" 😉 

Vanmorgen om 10:00 kwam de Air Still binnen uit Deventer; nu is de 2e cut van 200 ml onderweg (de eerste 50 ml weggegooid) uit 4 liter wijn van 13% ABV (Côte de Gascogne)

Dus intussen kan ik wel wat over mezelf vertellen:

Ik ben 47 jaar, getrouwd, geen kinderen, woon in het oosten van het land in de buurt van Arnhem en ben o.a. vinoloog. Ik hou op jaarbasis heel veel wijn over, soms per proeverij wel 6 tot 7 liter. En dan natuurlijk nog de flessen die door de jaren zijn binnengekomen en niet meer erg geschikt zijn voor direct consumptie.

Toen ik een keer bij Zuidam op bezoek was en dit ter sprake kwam, kreeg ik de tip om het zelf te destilleren en ook vooral zelf te lageren op eikenhout. Ik ben een groot liefhebber van Armagnac en dit idee stond mij wel aan.
Ik begreep dat de aanwezigheid van behoorlijk wat ethylacetaat in wijndestillaat 'em juist zeer geschikt maakt voor lagering op hout. Morgen komt het eerste 3 liter-vat nieuw eiken binnen; hopelijk heb ik tegen die tijd genoeg gedestilleerd. Ik ga het destillaat verdunnen tot ca. 60% voor het 't vat in gaat.

Na lang zoeken op diverse sites en fora heb ik gekozen voor de Air Still; lekker makkelijk voor mij als beginner en ideaal om eerst eens ervaring op te doen met de diverse wijnen, het maken van cuts etc. (ik proef nu al flink verschil tussen de eerste 200 ml en de tweede).

Nou dat is 't even voor nu; ik ga zo de laatste 200 ml oogsten.

 

 

Beantwoorden
10 reacties
5 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@uridium welkom. Leuk dat je al het eerste stapje heb genomen in de disteleer wereld. Handig dat je zoveel wijn over heb(ik heb eigenlijk nooit drank over) maar hou er wel rekening mee dat er niet altijd een goede borrel uit een wijn komt. Van rotzooi kan je nu eenmaal niet iets goeds maken. Hou ook in gedachte dat een nieuw klein vaatje in het begin heel snel en veel smaak afgeeft en dan wordt je drank bitter.

Beantwoorden
Uridium
Registered
(@uridium)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 53

@rumo Merci voor de tip Rumo, ik zal vaak proeven hoe de ontwikkeling in het vaatje gaat. Ik heb er eentje gekozen met rvs kraantje, dus ik kan tussentijds samplen.

Ik ben nu met een batch bezig die niet zo denderend is van kwaliteit (basiswijn). Het is qua druiven wel de armagnac-blend. Ik heb 3 cuts van 200 ml gemaakt. Die eerste smaakt heel fijn. Tweede cut wordt al heftiger qua oxidatie-acetaten (of zorgt oxidatie juist voor esters?). Misschien neem ik de 3e cut niet mee het vat in... is wel mooi 'krenterig', maar ook branderig.

Beantwoorden
marcel1966
Registered
(@marcel1966)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 143

@uridium

Allereerst welkom,

En ja zelf destilleren kan erg leuk en verslavend zijn.

Arnhem is niet zo ver bij mij vandaan, zit in Goch net over de grens in Duitsland.

Succes met het stoken.

Groet Marcel

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@uridium wolkom op dit leuke forum .

Elke dag bijna wat nijs te leren . Veel plezier.

Beantwoorden
Uridium
Registered
(@uridium)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 53

@theresa dankjewel!

Ik ben dit weekend met maatglaswerk en weegschaaltjes bezig geweest, om de alcoholpercentages te bepalen. Eerst de fout gemaakt om alleen massa% uit te rekenen en toen de omrekening naar vol% weten te vinden. Vandaag pas kwam m'n refractometer binnen...en gelukkig: m'n berekeningen klopten 🥳

Beantwoorden
Notna
Berichten: 232
Registered
(@notna)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Welkom op het forum en veel stook en leesplezier.

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 34
Registered
(@rossieking)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Welkom

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 53
Registered
Topic starter
(@uridium)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dank allen voor het warme welkom.

Ik ben eigenlijk sinds de spullen binnen zijn voortdurend bezig met het stoken en plannetjes maken, wat ik nog kan gebruiken, mengen, lageren etc. Echt heel erg verslavend 😉

Inmiddels leer ik ook de Air Still een beetje kennen; doet het prima, is super makkelijk, maar is inderdaad - zoals veel reviews toelichten - een redelijk inefficiënte still. Uit 4 liter wijn haal ik eigenlijk maar twee bruikbare cuts van elk 200 ml, tegen de 60% abv. En een laatste 100 ml van ca. 48% en die verandert heel snel van smaak, dus om de vijf tot zes druppels proeven en op tijd stoppen.

Mijn experiment van gisteren om horeca-rum te destilleren was zéér leerzaam, mede dankzij de tips en adviezen van Robbert. Ik moet nog veel leren en experimenteren 😊 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2035
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom

Beantwoorden
Chriswisky
Berichten: 109
Registered
(@chriswisky)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Welkom,ik weet alleen dat na 18 jr ik nog veel plezier beleef aan het stoken.ik heb altijd veel fruit verstookt nu is het maïs voor whisky ik heb nu 60 ltr klaar maar ga voor 150 ltr de maïs is bio die laat ik uit Roemenië komen die is ook zoeter.ik werk heel primitief en doe alles op gevoel met een ketel van 100 ltr.die komt ook uit Roemenië die is van aluminium daar stoken ze daar ook mee ik stook ook in Roemenië maar wil nu daar een ketel van 120 ltr van rvs kopen,ik wens je veel kijkplezier.mijn manier van werken staat op het forum onder topic2000

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?