Meldingen
Alles wissen

Hallo hallo


Berichten: 5
Topic starter
(@slokop)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo allemaal,

Ondertussen lees ik al ruim anderhalf jaar mee hier op het forum en ben ik ook begonnen zelf wat drankjes te maken. Ooit eerder wel eens gedacht dat het interessant zou zijn zelf een drankje te maken, maar dat idee toen verworpen met het idee "dat zal wel gevaarlijk zijn." Zo'n anderhalf jaar geleden op dit forum uitgekomen vanuit een interesse wat voor kruiden er eigenlijk in een gin gebruikt worden en sinds toen eigenlijk niet meer gestopt met lezen. Dat gevaarlijke bleek wel mee te vallen, en er worden hier een heleboel drankjes gemaakt die bijzonder lekker en interessant klinken.

Een aantal maanden na het ontdekken van dit forum in de Balkan geweest, waar ik veel heerlijke zelfgestookte drankjes heb mogen proeven: slivovitsj, honinglikeur, een appel brandy ... Toen was ik natuurlijk helemaal verkocht en wist ik zeker dat ik zelf ook aan de slag wilde.

Nu toch al aardig wat spullen verzameld, waaronder een 30L rvs ketel van vevor voor de ruwstook, die dubbel dienst doet als brouwpan. Voor de smaak misschien niet geweldig, maar voor de prijs een goeie eerste stap tot hij vervangen kan worden door een mooie koperen. Voor de fijnstookjes heb ik een 1,5L alquitara, zodat ik veel verschillende dingen kan proberen. Voorlopig zal er nog veel verbeterd kunnen worden, dus heb ik liever een kleine ketel in plaats van dat elke les maanden duurt om op te drinken.

Om de ketels schoon te stoken en als eerste probeersel heb ik een suiker stookwijn gemaakt. Door tijdgebrek toen helaas niet meer dan de schoonmaak stookjes kunnen doen, maar daar evengoed al veel van geleerd.

Daarna een stookwijn gemaakt van 6kg gerstemout, met als doel een neutrale alcohol te stoken om wat ervaring op te doen. Erg neutraal is deze niet geworden haha, ik denk dat ik wat zuiniger had moeten zijn met de naloop. Deze heb ik vandaag gebruikt om de tiny koffielikeur van te maken. Wat me opviel is dat het destillaat vooral naar de cacaoboon ruikt en smaakt, dus ik ben benieuwd of de koffiesmaak nog wat meer terugkomt. (Van 1L 45% waar al scheidingen in gemaakt waren had ik 400mL 82% opbrengst. Dit leek mij wat weinig, of klopt dit wel ongeveer?)

De dingen die ik binnenkort wil gaan maken zijn gin, rum, en meer likeuren. Ik heb al een kannetje rietsuiker- en appelmelasse staan, dus ik kan nog even vooruit. De tiny's lemon lime en de scheepsbitter spreken mij aan, alsook het recept voor de quarante quattre. Binnenkort maar eens een lijstje maken met kruiden die ik nodig ga hebben, en dan de tijd nog vinden om alles te gaan maken πŸ™‚

Met vriendelijke groet,

SlokOp

Beantwoorden
4 reacties
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 346

@slokop welkom en veel lees en stook plezier, 1,5L alquitara staat hier ook hoog op het verlanglijstje

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1760

@slokop welkom en leuk dat je na al dat lezen nu ook zelf een bijdragen gaat leveren aan het forum. Dat je een verlanglijstje heb voor ketels is niet gek want hoe langer je bezig bent hoe meer je behoeften krijgΒ  aan verschillende ketel (grote en soorten). En wat veiligheid betreft wordt er door de leden over het algemeen een veiliger drankje gemaakt als wat je in de winkel koop(zelfs uit onderzoek gebleken) maar met die zelf gemaakte drankjes uit de balkan ben ik zelf wat voorzichtig.

Beantwoorden
(@slokop)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@rumo Ik zou inderdaad niet zo snel een fles kopen bij zo'n stalletje langs de weg, maar als de gastheer van je verblijf daar je twee of drie borreltjes aanbied moet dat kunnen. Ik denk dat daar de gemiddelde stoker toch ook wel weet waar ie mee bezig is

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2652
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom en veel plezier hier.Β 

Met de prachtige alquitara in jouw bezit kun je veel drankjes maken. "Lemon & lime" is mijn favoriete. Enjoy

Beantwoorden
Deel:

Β©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?