Meldingen
Alles wissen

Hallo ik ben Jan en net nieuw hier !


Jan Ard-Bhaile
Berichten: 2
Topic starter
(@jan-ard-bhaile)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ga proberen er iets van te begrijpen , ik heb me namelijk nog nooit bezig gehouden met een forum, ik wil Whisky gaan maken en vooralsnog uit suiker , water , en gist maar heb nog veel vraagtekens !

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jan-ard-bhaile Welkom Jan, oals Odevie al aan gaf wordt whisky gemaakt uit granen en mout, deze leveren (soms in miniscule hoeveelheden) smaken die bijdragen aan een volle body, met suiker alleen ga je een hollere body krijgen die een whisky drinker meteen zal opmerken.

 

Gelukkig is er nog een middenweg tussen suiker en granen of mout gebruiken, moutextract. Dit meng je met een verhouding van 1 kilogram (in dit geval droog) moutextract met 5 liter water, voeg een gist toe zoals Fermentis Safspirit M1 / Mangrove Jack's West Coast / Bakkersgist. 

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@jan-ard-bhaile 

Welkom Jan. Er zijn hier een heleboel specialisten die je goed kunnen helpen. De filmpjes van Robbert zijn alleen al een aanrader.

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Whisky maak je uit granen en mout. Uit suiker kan je neutrale alcohol stoken. Makkelijkst is 6 kg suiker oplossen in 15 liter water en een zakje turbogist er bij. Na enkele dagen kan je gaan stoken. De kwaliteit is niet om naar huis te schrijven en vermijdt zeker hogere suikergehaltes 9sommigen gaan tot 8 kg per 25 liter. Bijna iedereen start op deze manier, lekker simpel.

Zelf hou ik het tegenwoordig op FFW, de Fast Fermenting Vodka methode. Vind je video's van op youtube ed.

Voor whisky heb je mout nodig en evt graan of vlokken. Da's een heel ander procedé waarover je hier op het forum massa's info vind. Robbert heft daar zelfs leerrijke video's over gemaakt en online geplaatst. Keuze van basisproducten en gisten, in combinatie met de juiste ketel, is bepalend voor het smaakprofiel wat je wilt bereiken. Het is een hobby, dus proberen en experimenteren blijft de boodschap.

Beantwoorden
Jan Ard-Bhaile
Berichten: 2
Topic starter
(@jan-ard-bhaile)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bedankt voor de reacties , ik ga de volgende stook proberen met de moutextract , zeker omdat ik er nog weinig van weet lijkt me dit een goed vervolg. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@jan-ard-bhaile Welkom al doende leert men, en op je vragen krijg je hier altijd antwoord.

Beantwoorden
Berichten: 9
(@libra)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gebruik je verstand, het eenvoudigste is om een aroma te gebruiken, als deze bevalt prima, zoniet ga expirimenteren (lol)

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?