Meldingen
Alles wissen

Hallo, ik ben Kees en stel me even voor


Berichten: 9
Topic starter
(@keesmink)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Als ruim 20 jaar geleden ontstond het eerste idee om te destilleren.

Dat kwam omdat mijn vrouw en ik als jaren op een camping in Oostenrijk kwamen, waar de eigenaar op elke bergwandeling zelfgestookte schnapps meenam.

Hij stookt dat met fruit uit de tuin van zijn moeder.

Mijn schoonzus is een actieve limoncello maker en nadat we in 2019 weer eens in Oostenrijk waren geweest hebben we net over de grens in Italië ook wat flessen 96% alcohol meegenomen.

Inmiddels zijn er al vele liters limoncello en cointreau gemaakt.

 

Nu wonen we al 10 jaar in de Betuwe en hebben elk jaar een overschot aan appels en peren.

We zijn ook al eens bij Lubberhuizen wezen kijken, die zitten ook niet zo ver bij ons vandaan.

 

Mede door een plotselinge financiële meevaller, heb ik de knoop doorgehakt en heb Jan benaderd met mijn wensen en vragen wat ik nodig heb.

Ik heb de grainfather G30 met reflux en alambic besteld.

Fruit ga ik van het najaar stoken, maar ben wel alvast begonnen met het maken van pure alcohol.

 

De ketel heb ik in de keuken geplaatst met de tuinslang voor het koelwater.

De afvoer via wat slangen naar de vijver, zo is er geen water verloren gegaan.

Inmiddels heb ik via Ali een langer stuk siliconen slang binnen, dus geen gedoe meer.

Ik vond het nog wel een gedoe om de temperatuur constant te houden, maar dat zal wel een gewenning zijn.

De opbrengst viel niet tegen. Nadat ik het verdund en gefilterd had hebben we wat likeurtjes gemaakt met wat flesje en zakjes.

De eerste keer was erg leuk. Het resultaat was best goed, toch niet helemaal 100% dus daar heb ik een post aan gewaagd.

 

Inmiddels staat de tweede wash te gisten.

 

Groeten,

Kees

 

 

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1158

@keesmink

Welkom, en wat gaaf dat je in de Betuwe woont met zoveel fruit.

Ik zou bijna jaloers worden.

Cheers, @ndré

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1830

@keesmink, welkom. Je neem wel overal de tijd voor, eerst 20 nadenken en ook nog 10 jaar naar al dat fruit kijken. Dat is een goede eigenschap bij het stoken velen willen vlug en veel. Maar als je er de tijd voor neem wordt je drank alleen maar beter. Mooi set trouwens kan je alle kanten mee op.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom, veel plezier hier.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welkom Kees,

Ik heb de G30 ook, en heb sindsdien mijn koperen keteltje niet meer gebruikt 😀 .

Ga je ook graanalcohol maken?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ha Kees, met Kees. 😉

Inderdaad: als je nu al vast flink oefent, kun  je mooi aan de slag als over enkele maanden het fruit begint te rijpen. Houdt je van de straat en scheelt weer een bushokje, zoals een vriend pleegt op te merken.

 

Heb zelf wat ketels van voormalige boilers en zo, dat werkt ook goed.

 

Veel plezier!

Beantwoorden
roeier
Berichten: 35
(@roeier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Kees,

zo te horen een mooie set om mee te beginnen in deze fantastische hobby. Ik heb in de jaren wel wat hobby’s gehad maar die zijn ook weer gegaan, maar dit is wel een blijvertje. 

Nu nog (bewust) met koperen ketel aan het stoken om het proces te leren. Zelf ook nog een beginner en zeker nog niet 100% tevreden met alle resultaten maar merk al flinke vooruitgang in vergelijk met de eerste probeersels. Je wordt met ervaring (en veel geduld) alleen maar beter 👍 

Ben benieuwd naar je fruit creaties. Hou ons op de hoogte van je vorderingen!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?