Meldingen
Alles wissen

Hallo ik ben nieuw.


Borreltje
Berichten: 5
Registered
Topic starter
(@tonio)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

hoi allemaal, ik ben ook nieuw en net begonnen net als lemmy. Eerst gestookt met suiker en tubogist en was n leuk begin.

nu wil ik n stapje verder en wat met vruchtensap gaan doen. Maar moet nog ergens vinden hoe de verhoudingen zijn met vergisten enzo..

Beantwoorden
28 reacties
24 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@tonio Welkom

 

Welke verhoudingen ben je precies naar op zoek?

 

Misschien is het raadzaam om een oefenrondje te doen met druivensap (bijvoorbeeld deze), dan ga je rond de 7,7% alcohol verkrijgen bij een volledige vergisting zonder toevoeging van suiker. Dan kun je oefenen met het kiezen van een begin- en eindpunt bij de tweede overhaal. 

 

Hoeveelheid gist is afhankelijk van de soort, hoeveelheid die je wilt gaan vergisten. Let erop dat het wel raadzaam is om gistvoeding (bijvoorbeeld diammoniumsulfaat) toe te voegen, hoeveelheid is afhankelijk wederom van het volume dat je gaat vergisten. Iets meer info helpt dus om een beter antwoord te geven.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist 

Welke gist zou je hierbij aanbevelen? Is bijvoorbeeld 50 gram bakkersgist op 10 liter afdoende?

 

groet, Lambik 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@lambik Het ligt er eigenlijk aan wat je ermee wilt bereiken, als je een relatief neutrale alcohol wilt om een likeur of kruidenbitter mee te maken is bakkersgist zeker een goede.

 

Als je er een brandy-achtige drank van wilt maken kun je beter een gistsoort pakken die meer estervorming geeft, Mangrove Jack's heeft een aantal wijngisten die aan te raden zijn.

 

50 gram bakkersgist op 10 liter is zeker voldoende.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist

Welke gist zou je aanbevelen voor een brandy? Mangrove Jack heeft nogal wat verscheidenheid.. En hoeveel?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@lambik 

 

 

Kies even afhankelijk van de temperatuur waarop je denkt te gaan vergisten.

In principe zou 1 zakje genoeg moeten zijn [edit: voor de 10 liter], wil je wat meer smaak introduceren kan het raadzaam zijn 2 te gebruiken. Een hogere activiteit (ergo hoeveelheid actieve gist) leidt tot meer productie van hogere alcoholen en spul wat uiteindelijk bijdraagt aan estervorming.

 

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist 

Top bedankt maar weer.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist 

Hoe zit het met de conservering van deze druivensap? Bij de meeste sappies was het niet goed mogelijk om te vergisten, althans dat is wat ik ervan heb begrepen 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@lambik kijk maar in de ingrediënten (geen conserveringsmiddelen), ik heb deze een paar keer vergist zonder problemen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8471

@lambik voor brandy gewoon de mangrove jack vergeten. 

Fermentis co 16. Of FD 3 

Maar ook de redstar dady en de c70 zijn goed bruikbaar

En eventueel de lalvin ec1118

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@robbert 

Bedankt voor het advies, ik ga maar meerdere gisten proberen voor meerdere Brandys. Ik laat jullie weten welke ik dan het lekkerst vind. 

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@robbert 

Vandaag heb ik de druivenwijn gestookt nadat ik de heb vergist met Lalvin ec118. De keuze voor deze gist was puur  een geld kwestie. 
De kwaliteit is goed, eigenlijk heel goed 🤗… Ik zag dat je in de Tiny filmpjes bij het maken van de brandy maar 1 keer stookt, wat is hier jouw filosofie achter? 
Ik heb namelijk eerst een ruwstook gedaan om vervolgens nog een fijnstook te moeten doen.

 

Groet, Lambik 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8471

@lambik bedoel je het Brandy filmpje met de alquitara of het filmpje alcohol uit druiven concentraat ??

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@robbert 

Het filmpje met de Alquitara.. maar ik ga nu ook eerst die met de concentraat bekijken, blijkbaar over het hoofd gezien..

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@robbert 

Ik kan het filmpje niet zo snel vinden, heb je toevallig een link?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8471

@lambik

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@robbert 

Het enige wat ik nog niet begrijp is waarom maar 1 keer overhalen? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Illuster Lid
Berichten: 8471

@lambik wanneer je een goed basis  beslag hebt en goede producten met goed verlopen vergisting kun je in eerste overhaal ' met weghalen voorloop en stoppen op einde hart  en niet te lang doorstoken ( in regel stoppen boven 52 % ) een goede basis hebben  die je in een 2e stook  voor de drank of limeur verder ( met kruiden of fruit of iets dergelijks ) afwerkt . 

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@robbert 

Ik vind de kwaliteit ook goed voor een eerste stook, maar heb er niet bij stilgestaan dat het al afdoende had kunnen zijn. Ik ga gewoon vrolijk een fijnstookje doen, slechter zal het er niet van worden. Bedankt.

Beantwoorden
Borreltje
Registered
(@tonio)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@alchemist Hi, Ik heb 5 liter Natuurzuiver druiven concentraat verdund tot 25L met Schapps gist en heeft n week staan gisten. Ik ga nu stoken en ben benieuwd:)

Beantwoorden
Alchemist