Hallo ik ben nieuw.
hoi allemaal, ik ben ook nieuw en net begonnen net als lemmy. Eerst gestookt met suiker en tubogist en was n leuk begin.
nu wil ik n stapje verder en wat met vruchtensap gaan doen. Maar moet nog ergens vinden hoe de verhoudingen zijn met vergisten enzo..



































@tonio Welkom
Welke verhoudingen ben je precies naar op zoek?
Misschien is het raadzaam om een oefenrondje te doen met druivensap (bijvoorbeeld deze), dan ga je rond de 7,7% alcohol verkrijgen bij een volledige vergisting zonder toevoeging van suiker. Dan kun je oefenen met het kiezen van een begin- en eindpunt bij de tweede overhaal.
Hoeveelheid gist is afhankelijk van de soort, hoeveelheid die je wilt gaan vergisten. Let erop dat het wel raadzaam is om gistvoeding (bijvoorbeeld diammoniumsulfaat) toe te voegen, hoeveelheid is afhankelijk wederom van het volume dat je gaat vergisten. Iets meer info helpt dus om een beter antwoord te geven.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.










































Welke gist zou je hierbij aanbevelen? Is bijvoorbeeld 50 gram bakkersgist op 10 liter afdoende?
groet, Lambik



































@lambik Het ligt er eigenlijk aan wat je ermee wilt bereiken, als je een relatief neutrale alcohol wilt om een likeur of kruidenbitter mee te maken is bakkersgist zeker een goede.
Als je er een brandy-achtige drank van wilt maken kun je beter een gistsoort pakken die meer estervorming geeft, Mangrove Jack's heeft een aantal wijngisten die aan te raden zijn.
50 gram bakkersgist op 10 liter is zeker voldoende.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.










































Welke gist zou je aanbevelen voor een brandy? Mangrove Jack heeft nogal wat verscheidenheid.. En hoeveel?



































Kies even afhankelijk van de temperatuur waarop je denkt te gaan vergisten.
In principe zou 1 zakje genoeg moeten zijn [edit: voor de 10 liter], wil je wat meer smaak introduceren kan het raadzaam zijn 2 te gebruiken. Een hogere activiteit (ergo hoeveelheid actieve gist) leidt tot meer productie van hogere alcoholen en spul wat uiteindelijk bijdraagt aan estervorming.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.




















































































Hoe zit het met de conservering van deze druivensap? Bij de meeste sappies was het niet goed mogelijk om te vergisten, althans dat is wat ik ervan heb begrepen



































@lambik kijk maar in de ingrediënten (geen conserveringsmiddelen), ik heb deze een paar keer vergist zonder problemen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.





















@lambik voor brandy gewoon de mangrove jack vergeten.
Fermentis co 16. Of FD 3
Maar ook de redstar dady en de c70 zijn goed bruikbaar
En eventueel de lalvin ec1118










































Bedankt voor het advies, ik ga maar meerdere gisten proberen voor meerdere Brandys. Ik laat jullie weten welke ik dan het lekkerst vind.










































Vandaag heb ik de druivenwijn gestookt nadat ik de heb vergist met Lalvin ec118. De keuze voor deze gist was puur een geld kwestie.
De kwaliteit is goed, eigenlijk heel goed 🤗… Ik zag dat je in de Tiny filmpjes bij het maken van de brandy maar 1 keer stookt, wat is hier jouw filosofie achter?
Ik heb namelijk eerst een ruwstook gedaan om vervolgens nog een fijnstook te moeten doen.
Groet, Lambik





















@lambik bedoel je het Brandy filmpje met de alquitara of het filmpje alcohol uit druiven concentraat ??










































Het filmpje met de Alquitara.. maar ik ga nu ook eerst die met de concentraat bekijken, blijkbaar over het hoofd gezien..










































Ik kan het filmpje niet zo snel vinden, heb je toevallig een link?































































Het enige wat ik nog niet begrijp is waarom maar 1 keer overhalen?





















@lambik wanneer je een goed basis beslag hebt en goede producten met goed verlopen vergisting kun je in eerste overhaal ' met weghalen voorloop en stoppen op einde hart en niet te lang doorstoken ( in regel stoppen boven 52 % ) een goede basis hebben die je in een 2e stook voor de drank of limeur verder ( met kruiden of fruit of iets dergelijks ) afwerkt .










































Ik vind de kwaliteit ook goed voor een eerste stook, maar heb er niet bij stilgestaan dat het al afdoende had kunnen zijn. Ik ga gewoon vrolijk een fijnstookje doen, slechter zal het er niet van worden. Bedankt.





@alchemist Hi, Ik heb 5 liter Natuurzuiver druiven concentraat verdund tot 25L met Schapps gist en heeft n week staan gisten. Ik ga nu stoken en ben benieuwd:)

