Hallo, ik ben Sjaak beginnende stoker,en ik heb sind december een t 500 met alambiek. Ik ben begonnen omdat ik van iemand een zelfgestookte whisky kreeg die best goed gelukt was, en toen dacht ik dat wel ik ook proberen. Goedkope t 500 gescoord op Marktplaats, en ben in januari begonnen met suikerwash met turbogist. Ging wel aardig goed, maar volgens mij kan dat ook weinig mis gaan. Nu met klaar met de 2e stook en dat is odins roggebrood whisky. En eerlijk gezegd, hij was vandaag klaar, en smaakte nu al best goed... Nu nog even laten staan met snippers, en geduld hebben. Rustig aan begonnen dus. Mijn volgende project wil ik wel met mout maken. Zal wel wat moeilijker zijn, maar al wel heel wat informatie gezien hier. Ik woon op de Noord West Veluwe, en mochten er hier nog wat mensen uit die buurt op dit forum zitten.? Ik zou graag eens komen kijken en wat ervaring opdoen.
Groetjes Sjaak
Welkom Sjaak,
Met mout en graan werken blijf ik persoonlijk het leukste vinden, het is wat meer werk maar wel de moeite waard qua eindproduct. Mocht je eerder nog een oefenrondje willen doen vooraf aan het maischen (brouwen) dan kun je nog moutextract, wel de versies zonder hop, gebruiken, dat is makkelijker maar wel een stuk duurder.
Verder gebruik ten minste 20% diastatisch mout, deze levert de enzymen om de beoogde omzettingen te realiseren, denk hierbij aan destilleer / pils / vienna / pale ale / whisky (let wel meestal geturfd) mout. Lees je in over jodiumproef, p.H., S.G.