@martyattheparty Hoi Marty welkom op het forum.
Ik lees dat je interesse uitgaat naar een volle smaak Caribische rum .
Je noemt het high ester daarmee klinkt het interessanter dan het is maar voor elke full body Rum maar ook Light Body Rum is voldoende esterificatie nodig om smaak te krijgen.
Â
Anders heb je gewoon riet suiker alcohol of mislukte drank.
Een goede rum krijg je ook niet uit alleen melasse en wat rietsuiker.Â
 Vezels , foezels , ethische oliën zijn noodzakelijk. Maar ook een passend gist en voldoende enzymen daarnaast bij rum ook een bacteriële cultuur.
( Meeste melasse die verkrijgbaar zijn zijn gefilterd en arm aan vezels en ook vaak is er zwavel toegevoegd voor infectie tegen te gaan.)
Alcohol en diverse aanwezige zuren zorgen voor esters door bindingen.
Stoffen als : Verzadigd vetzuur /boterzuur , propionzuur,benzyl butanoaat ,ethylbutanoaat ,isoamyl butanoate ,Diethyl ,azijnzuur , melkzuur ,propaancarbonzuur / , ethyl acetaat , zwavelzuur , azijnzuur en melkzuur bacteriën, DMT , cellulose.
 De meeste stoffen zijn al aanwezig.
En vormen te samen met alcohol diverse esters.
Eventueel kun je dit sturen voor bepaalde smaak vorming door mineralen, coenzymen en zuren toe te voegen.
Â
Er zijn nog steeds mensen die werken met stinkende emmers dunder / mukpits maar dit is meer kneierij en onervaren en ontwetenheid.
Vaak ook schreeuwen om interessant of stoer te doen maar het is uit de tijd .
Het is zelfs in de industrie verboden om met dit soort troep te werken.Â
Gezondheids risico's en daarnaast is het meer kwestie van geluk om een redelijke smaak zo te creëren en niet herhaalbaar resultaat.Â
En met rottende vlees producten is kans op yersina infectie.
Met troep maak je troep.
Â
Melasse , vezels uit planten en vruchten goede gist en laag ph zorgen als voor flink zuren en esters.Â
In het achter gebleven restant na een stook zitten ook opstappelingen van diverse zuren . Hergebruik hiervan is tot in 3e graad zinvol maar dat wil zeggen dat je opvolgend moet destilleren.Â
Het laten staan van de bakzet geeft vaak ongewenste oxidatie waarbij afbraak van de goede Esters voorkomt .
Â
Als eerste een goed basis beslag met inheemse aan Caraïben frucht en plant producten geeft snelste resultaat.
Â
In meeste stookboekjes vind ook ook onderstaande wat misschien iets duidelijk maakt.
Maar is niet echt noodzakelijk om zo diep erin te duiken .Â
Rum is niet zo moeilijk te maken .
Â
Â
Â
Â
Â
Â