Meldingen
Alles wissen

Hallo Marty hier


Martyattheparty
Berichten: 6
Topic starter
(@martyattheparty)
Active Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo. Ik ben Marty uit het midden van het land.

Sommige kennen mij misschien al van een ander forum 👋

Heb inmiddels een hand vol stookjes op mijn naam staan. 

Het zit zo... Ik ben mij 1,5 jaar geleden gaan interesseren in deze hobby, maar het bleef lang vooral theoretisch, omdat ik in een verbouwing zat en het is nog steeds niet helemaal klaar. Haha. 🏚

Heb een tijdje terug een airstill aangeschaft om de scheefgroei tussen kennis en ervaring wat gelijk te trekken. Ben ook met de bouw van een eigen ketel bezig, wat echt een monster gaat worden. 

Mijn interesse ligt vooral bij Rum en de weg naar de high Ester Caribbean soorten te bereiken. 

Hoop hier meer kennis te vergaren en mensen er bij te leren kennen. 

Groetjes Marty

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
13 reacties
11 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@martyattheparty welkom marty. Veel plezier hier. 😀

Beantwoorden
Martyattheparty
(@martyattheparty)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@murmillo Hey kerel. Dankjewel. Dat we maar mooie creaties mogen maken.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@martyattheparty welkom op dit leuke forum 

Cheers alvast.

Groet, @ndré 🥃😎

Beantwoorden
Martyattheparty
(@martyattheparty)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@ndre Dankjewel. Moet het berichten even een beetje onder de knie krijgen, maar komt goed.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 317

@martyattheparty welkom en ook veel plezier hier! harry

Beantwoorden
Martyattheparty
(@martyattheparty)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@harryd1969 Hey hallo. Dankje.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@martyattheparty welkom op dit forum en veel leesplezier.

Rum is nu bij ons ook weer aan de beurt. De flesjes zijn weer op gegaan bij familie feestje.Ik wacht op antwoord of ik mijn dunder toevoeging nog gebruiken mag. Of dat het te ald is. Dan ga ik weer aan de gang.

Beantwoorden
Martyattheparty
(@martyattheparty)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@theresa Hey dankjwel. 

Dat zal dan vast lekker gesmaakt hebben. Oude dunder wordt muck en zou alleen maar beter worden. Mits je opzoek bent naar die smaken in je rum. 

Hier staan 2 vaten waar ik het muck proces versnel. Stink al lekker en heb er high hopes mee. De ene stinkt naar braaksel en de ander fruity. 

Ben benieuwd wat dit allemaal gaat doen eenmaal mee gestookt. De versies op alleen dunder zijn al echt jawdropping goed gelukt. 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@martyattheparty wij gebruiken geen oude muck meer. Geeft niet altijd de lekkere carraibien smaak zoals jij het ook al noem.Het is nooit hetzelfde resultaat en valt dan ook weer tegen.En de stinkende braaksel bakjes is niet prettig in huis en je zou ook van inademen van de schimmels longproblemen kunnen krijgen. Voedsel en warenwet verbied het geloof ik ook om muck nog te gebruiken bij rum maken.Ik gebruik nu zoals het mij is uitgelegd essentiële stofjes die ut de dunder geselecteerd zijn. Soort extract Dit is in juste verhouding er bij te doen is.

Ik krijg een lijstje van waar ik het weg kreeg met andere verhouding en aanvulling of weglaten om ook andere smaakjes te krijgen . Als Canadian of Australische rum.

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@martyattheparty Hoi Marty welkom op het forum.

Ik lees dat je interesse uitgaat naar een volle smaak Caribische rum .
Je noemt het high ester daarmee klinkt het interessanter dan het is maar voor elke full body Rum maar ook Light Body Rum is voldoende esterificatie nodig om smaak te krijgen.
 
Anders heb je gewoon riet suiker alcohol of mislukte drank.
Een goede rum krijg je ook niet uit alleen melasse en wat rietsuiker. 
 Vezels , foezels , ethische oliën zijn noodzakelijk. Maar ook een passend gist en voldoende enzymen daarnaast bij rum ook een bacteriële cultuur.
( Meeste melasse die verkrijgbaar zijn zijn gefilterd en arm aan vezels en ook vaak is er zwavel toegevoegd voor infectie tegen te gaan.)
Alcohol en diverse aanwezige zuren zorgen voor esters door bindingen.
Stoffen als : Verzadigd vetzuur /boterzuur , propionzuur,benzyl butanoaat ,ethylbutanoaat ,isoamyl butanoate ,Diethyl ,azijnzuur , melkzuur ,propaancarbonzuur / , ethyl acetaat , zwavelzuur , azijnzuur en melkzuur bacteriën, DMT , cellulose.
 De meeste stoffen zijn al aanwezig.
En vormen te samen met alcohol diverse esters.
Eventueel kun je dit sturen voor bepaalde smaak vorming door mineralen, coenzymen en zuren toe te voegen.
 
Er zijn nog steeds mensen die werken met stinkende emmers dunder / mukpits maar dit is meer kneierij en onervaren en ontwetenheid.
Vaak ook schreeuwen om interessant of stoer te doen maar het is uit de tijd .
Het is zelfs in de industrie verboden om met dit soort troep te werken. 
Gezondheids risico's en daarnaast is het meer kwestie van geluk om een redelijke smaak zo te creëren en niet herhaalbaar resultaat. 
En met rottende vlees producten is kans op yersina infectie.
Met troep maak je troep.
 
Melasse , vezels uit planten en vruchten goede gist en laag ph zorgen als voor flink zuren en esters. 
In het achter gebleven restant na een stook zitten ook opstappelingen van diverse zuren . Hergebruik hiervan is tot in 3e graad zinvol maar dat wil zeggen dat je opvolgend moet destilleren. 
Het laten staan van de bakzet geeft vaak ongewenste oxidatie waarbij afbraak van de goede Esters voorkomt .
 
Als eerste een goed basis beslag met inheemse aan Caraïben frucht en plant producten geeft snelste resultaat.
 
In meeste stookboekjes vind ook ook onderstaande wat misschien iets duidelijk maakt.
Maar is niet echt noodzakelijk om zo diep erin te duiken . 
Rum is niet zo moeilijk te maken .
 
 
 
 
 
 
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Volgend

1687191833-IMG_20230619_181606500.jpg
Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom Marty!

Heel veel plezier op dit gezellige forum!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Martyattheparty
(@martyattheparty)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@stookforum Hey, dankje voor het toevoegen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?