Dag allemaal, Ik ben Chris, beginner stoker, ik heb in een zevental bokalen alcohol en kruiden gedaan. Dit om Gin te maken. Hoe ga ik best tewerk, giet ik alles bijeen door een zeef of doek en leng ik dit aan tot 40° of giet ik alles weer samen met alle kruiden in mijn distillatie ketel aangelengd tot 40° en stook ik deze. Ik beschik over een Still Spirits Reflux T500.
Bij een Maceraat los je stoffen op door alcohol en vocht . Looizuren en aardse smaken uit schil van zaden kunnen meer aanwezig zijn . Daarbij zullen dus accenten anders liggen dan wanneer je kruiden aan een warme damp blootsteld . . Warmte zal meer olien geven en subtielere smaken naar voren brengen .
Een goede gin bestaat uit een alcohol uit granen die smaak krijgt door damp te laten passeren over de kruiden .
Oud en ambachtelijke gin :
oude basis recept van Gin leuk om meet e beginnen .
[ Misschien handig eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]
nodig voor 5 l Gin :
45 l water ,
7,2. kilo grof roggemeel
4 kilo gerstemout ( diastatisch )
3 liter giststarter
Hiervan een beslag maken.
Beginnen net het maïschen
Vul ketel met water 60 graden .
Roer de rogge en de mout hier
door.
Temperatuur is nu 55 graden .
Hou dit 20 min aan
Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6
Verhoog temperatuur naar 65 graden .
Hou 60 min aan .
Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .
Controleer altijd met jodiumtest of alle zetmeel is omgezet !
Zeef en spoel met water 80 graden .
Laat afkoelen tot 23 graden .
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
Dit kan op verschillende manieren .
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
we nemen dit deel en stoken 2e keer tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
Stoppen met stoken als alcohol percentage in de overkomende vloeistof is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .
De voorloop van deze 3e stook verwijderen wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]
Andere manier van stoken is :
De ketel vullen en distilleren tot de uistromende alcohol nog rond 50% is .
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 % met scheiding van voorloop en naloop .
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .
na stoken op drink sterkte brengen met water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .
Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
Hierin gaat :
Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram
anijszaad 20 gram
koreander 15 gram.
venkelzaad 20 gram
karwijzaad 10 gram
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
Citroen schil 5 gram
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
Ook gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .
Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.
Bijv .
Gerst , tarwe , rogge .
Of
Gerst , maïs ,rogge .
Of
Gerst , haver , tarwe .
Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .
Minimale deel mout is 10 % .
Niet te vergeten !
De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken door iets of alles toe te voegen .
Dit is een mooi recept, maar ik heb de STILL SPIRITS – T500 ALAMBIEK 25 LITER heb je hier ook een recept van? gr Daniël