Meldingen
Alles wissen

hoe maak ik best Gin


Berichten: 1
Topic starter
(@napsjaar)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag allemaal, Ik ben Chris, beginner stoker, ik heb in een zevental bokalen alcohol en kruiden gedaan. Dit om Gin te maken. Hoe ga ik best tewerk, giet ik alles bijeen door een zeef of doek en leng ik dit aan tot 40° of giet ik alles weer samen met alle kruiden in mijn distillatie ketel aangelengd tot 40° en stook ik deze. Ik beschik over een Still Spirits Reflux T500.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
5 reacties
2 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@napsjaar welkom op dit leuke en leerzame forum.

Heb je de alcohol ook zelf gestookt met je T500?

Nu, om gin te maken kan je inderdaad kruiden macereren in de alcohol en na verloop van tijd destilleren. Helaas is de refluxkolom daar niet zo voor geschikt omdat dit bedoeld is om neutrale alcohol te stoken. De bedoeling van gin, maar ook tal van andere dranken, is net om zoveel mogelijk smaak over te halen. Je zou de kruiden in een kookzak kunnen doen en die op een rooster op voetjes in de ketel leggen zodat er niks kan aanbranden.

Zelf gebruik ik de koperen helm, koeler en botanical basket van Still Spirits. Je vult de ketel met neutrale alcohol van 40%, de gekneusde kruiden gaan in het botanical basket dat aan de binnenkant van de helm wordt geschroefd. De alcholdampen gaan doorheen de kruiden en nemen zo de smaakstoffen mee bij het destilleren.

Een vermogensregelaar is hier wel aangewezen om langzaam te kunnen stoken zodat je optimaal smaken overhaalt. De eerste 50 of 100 ml is voorloop en vervolgens vang je het destillaat op in flesjes van 200 ml om achteraf op smaak te beoordelen zodat je de lekkerste delen kan houden en terug samenvoegen. Wat vies begint te smaken gooi je dan weg...

Robbert kan je in detail uitleggen hoe je van granen en mout een basisalcohol maakt voor gin die je daarna over kruiden in een tweede of zelfs derde run overhaalt.

Veel succes met proberen en experimenteren.

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@napsjaar Je kunt de maceraten bij elkaar mengen en vervolgens filteren. Zo creëer je een ouderwetse "bathtub gin" volgens de cold compound methode. Dit soort gins werden vroeger voor de drooglegging in Engeland ook vaak gemaakt door mensen die alleen alcohol en kruiden konden kopen, en dus zonder destillatieketel zo gin maakte.

Echter zal dit kwalitatief nooit een al te beste gin worden en zal hij altijd kleur hebben. Je zou al veel meer kunnen bereiken door de maceraten bij elkaar te voegen en in de ketel en te stoken. In jouw geval, met de reflux condensor, zou je dan zeer veel smaak verliezen wat zonde zou zijn. Dus je moet eigenlijk een copper dome, condensor, vermogensregelaar en botanical basket kopen om zo de T500 in een pot still te veranderen waarin je de kruiden in de basket kan doen.

Overigens is een andere goedkope optie is om de pakking uit je reflux condensor te halen en de waterkoeling alleen op de condensor aan te sluiten, dus niet op het reflux gedeelte. Op deze manier kan je jouw setup nog enigszins gebruiken om smaak mee te nemen tijdens destillatie. Echter kan je geen dingen als brugtemperatuur meten en geen vermogen regelen. Dus je zal wel wat inleveren op kwaliteit. Echter kun je op deze manier wel nog een heldere gin met smaak verkrijgen.

Er zijn zelfs mensen die op het koper na de pakking uit de reflux condensor halen. Deze dan vervolgens vervangen voor de botanicals. Zo maak je van de kolom eigenlijk een botanical basket. Heb dit soort fratsen zelf nooit geprobeerd aangezien ik de reflux enkel gebruik voor zeer zuivere alcohol, en de pot still voor destilaten waarin ik smaak wil overhalen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij een Maceraat los je stoffen op door alcohol en vocht  . Looizuren en aardse smaken uit schil van zaden kunnen meer aanwezig zijn . Daarbij zullen dus accenten anders liggen dan wanneer je kruiden aan een warme damp blootsteld  . . Warmte zal meer olien geven en subtielere smaken naar voren brengen  . 

Een goede gin bestaat uit een alcohol uit granen die smaak krijgt door damp te laten passeren over de kruiden .

Oud en ambachtelijke gin :

oude basis  recept van Gin leuk om meet e beginnen .

 [ Misschien handig  eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]

nodig voor 5 l Gin :

45 l water ,

7,2. kilo grof roggemeel  

4 kilo gerstemout ( diastatisch ) 

3 liter giststarter

Hiervan een beslag maken.

Beginnen net het maïschen 

Vul ketel met water 60 graden .

Roer de rogge en de mout hier 

door.

Temperatuur is nu 55 graden .

Hou dit 20 min aan 

 

Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6 

 

Verhoog temperatuur naar 65 graden .

Hou 60 min aan .

 

Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .

 

Controleer altijd met jodiumtest  of alle zetmeel is omgezet !

 

Zeef en spoel met water 80 graden .

 

Laat afkoelen tot 23 graden .

 

voeg de Gist [ Giststarter] toe .

 

Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].

 

Dit kan op verschillende manieren .

 

Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook  distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die  zal ongeveer 22.% alcohol zijn .

 

we nemen dit deel en stoken 2e keer  tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .

 

neem 30 cl hiervan en hou die apart !

 

Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .

 

De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .

 

nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .

 

Stoppen met stoken als alcohol percentage  in de  overkomende vloeistof  is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .

 

De voorloop van deze  3e stook verwijderen  wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.

 

Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .

 

[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]

 

 

 

Andere manier van stoken is :

 

De ketel vullen en  distilleren tot de uistromende alcohol nog  rond 50% is .

 

deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 %  met scheiding van voorloop en naloop .

 

ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .

 

De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een  alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .

 

na stoken op drink sterkte brengen met  water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .

 

 

 

Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .

 

Hierin gaat :

 

Jeneverbes en sleedoorn bessen  totaal gewicht 50gram

 

anijszaad 20 gram

 

koreander 15 gram.

 

venkelzaad 20 gram

 

karwijzaad 10 gram

 

wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .

 

Citroen schil  5 gram 

 

de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .

 

sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .

 

Ook  gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd

 

Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .

 

Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.

Bijv .

Gerst , tarwe , rogge . 

Of 

Gerst , maïs ,rogge .

Of 

Gerst , haver , tarwe .

 

Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .

Minimale deel mout is 10 % . 

Niet te vergeten !

 

De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .

 

Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken  door iets of alles toe te voegen .

Beantwoorden
Berichten: 2
(@daniel)
New Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dit is een mooi recept, maar ik heb de STILL SPIRITS – T500 ALAMBIEK 25 LITER heb je hier ook een recept van? gr Daniël

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@daniel even de hoeveelheid kruiden omreken naar jou inhoud.  + 15 %  Dan kun je zelfde recept gebruiken. .

Je zal wat zwaarder in kruiden moeten beladen omdat t500 minder sterk is in smaak overdracht dan alambiek of potstill.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?