Hoi iedereen. Ik ben Joris. Heb al een aantal jaren ervaring met het maken van cider op redelijk grote schaal. We hebben dit altijd helemaal natuurlijk gedaan dus geen enkele toevoeging zoals sulfiet of wat dan ook. En het is elk jaar erg lekker(meest vergelijkbaar met sidra natural uit Asturias, noord Spanje, maar dan met prik!)
Ben recentelijk begonnen met het distilleren van alcohol omdat ik een mooie koperen ketel kon overnemen van iemand die helaas overleden is. Ik ben scheikundige van beroep dus heb ervaring met distillaties in het laboratorium met glaswerk (vacuum distillatie, stoom distillatie enz.) Nu aan het kijken of ik iets sterkers kan maken dan cider wat hopelijk drinkbaar zal zijn. Heb de ketel gerestaureerd, schoongemaakt en al een eerste run gedaan. De gene die de ketel gemaakt heeft had duidelijk wel verstand van distillaties. Er zit een kolom op met een packing van staalwol oid(kan niet precies zien wat het is). Het rare is wel dat er helemaal geen waterkoeling op zit en de koeler simpelweg een lange koperen spiraal is in lucht. Ik heb al wat tests gedaan en het lijkt dat de warmtewisseling maximaal ~500 W is ofzo. Dus kan er alleen heel voorzichtig mee distilleren. Kan er geen 1500W doorheen pompen dan wordt de koeler veel te heet.
Mijn plan is uiteindelijk om een distillaat te maken van gefermenteerde restpulp van de appelcider. Daar hebben we namelijk honderden kilos van.
Anyway, ik zal nog eens een fototje posten van de ketel. Ik kan dat als nieuwe gebruiken nog niet doen geloof ik.
Welkom
Goedendag! Bij 5x reageren kun je de foto's plaatsen ben erg benieuwd ook naar de appelcider. Uit welke streek kom je!
Anyway, welkom op het forum
Welkom!