Meldingen
Alles wissen

Hoi


Berichten: 3
Topic starter
(@georgecook)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoi iedereen. Ik ben Joris. Heb al een aantal jaren ervaring met het maken van cider op redelijk grote schaal. We hebben dit altijd helemaal natuurlijk gedaan dus geen enkele toevoeging zoals sulfiet of wat dan ook. En het is elk jaar erg lekker(meest vergelijkbaar met sidra natural uit Asturias, noord Spanje, maar dan met prik!)

Ben recentelijk begonnen met het distilleren van alcohol omdat ik een mooie koperen ketel kon overnemen van iemand die helaas overleden is. Ik ben scheikundige van beroep dus heb ervaring met distillaties in het laboratorium met glaswerk (vacuum distillatie, stoom distillatie enz.) Nu aan het kijken of ik iets sterkers kan maken dan cider wat hopelijk drinkbaar zal zijn. Heb de ketel gerestaureerd, schoongemaakt en al een eerste run gedaan. De gene die de ketel gemaakt heeft had duidelijk wel verstand van distillaties. Er zit een kolom op met een packing van staalwol oid(kan niet precies zien wat het is). Het rare is wel dat er helemaal geen waterkoeling op zit en de koeler simpelweg een lange koperen spiraal is in lucht. Ik heb al wat tests gedaan en het lijkt dat de warmtewisseling maximaal ~500 W is ofzo. Dus kan er alleen heel voorzichtig mee distilleren. Kan er geen 1500W doorheen pompen dan wordt de koeler veel te heet.

Mijn plan is uiteindelijk om een distillaat te maken van gefermenteerde restpulp van de appelcider. Daar hebben we namelijk honderden kilos van.

Anyway, ik zal nog eens een fototje posten van de ketel. Ik kan dat als nieuwe gebruiken nog niet doen geloof ik.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
5 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@georgecook welkom. Over stoken kan je hier heel veel op steken. Met je ketel en het koelen helpen je wel op weg, maar als jij ons wat wil leren over cider is dat voor ons ook wel leuk.

Zoals je jou ketel beschrijf met de kolom en vulling lijk mij dat niet de meest ideale ketel om een cider dan wel appelpulp te verstoken, maar je heb denk ik wel een goede basis.

Beantwoorden
(@georgecook)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@rumo Oke ik weet dat deketel ooit gebruikt is om gefermenteerde druivenpulp mee te stoken. Dus ik dacht dat het dan ook wel geschikt zou zijn voor appelpulp. Maar misschien dat het daar inderdaad niet het beste ontwerp voor is.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1883

@georgecook dat je de ketel kan gebruiken voor pulp wil nog niet zeggen dat het de meest ideale ketel is. Voor fruit en zeker voor fruitpulp wordt in principe geen kolom met vulling gebruikt, want dan verlies je te veel smaak. Nog een paar berichtjes en dan zien we je foto's wel tegemoet 😀

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 391

@georgecook,welkom.

Vijf keer iets roepen hier en je kan een foto posten. Wellicht kan iemand dan iets over je koeling zeggen.  

Beantwoorden
(@georgecook)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@bewust Ah zo werkt dat dus.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2713
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 96
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedendag! Bij 5x reageren kun je de foto's plaatsen ben erg benieuwd ook naar de appelcider. Uit welke streek kom je!

Anyway, welkom op het forum 

Beantwoorden
Berichten: 5
(@tommie93)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkom!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?