Meldingen
Alles wissen

Hoi, even voorstellen als nieuw lid!


Rino3.5
Berichten: 111
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hoi elk,  m n belangstelling naar het zelf stoken had ik altyd al, ik was hier een tiental jaar geleden ook eens wezen kijken, echter omdat de vrouw ook mee keek naar de Discovery Moonchiners en ze de alcohol dampen nabij een open vuur zag was ze terecht angstig dat ik ons tuinhuisje waar ik deze hobby wilde beginnen de lucht in zou blazen, dus mocht niet!!!, 🤭

nu liet ik haar zien dat met een Smartstill  zonder vuur ook te werken valt, nu is ze mee gaander, helemaal dat ik nu mn eigen drankjes kan maken, lekerder volgens wat ik zag op Youtube, en goedkoper, dit was de doorslag!

daarnaast heb ik me gewoon z on ding aangeschaft en een complete bierbrouwsetje overgenomen van iemand die hier mee stopte, 2 vergistings emmers van 25 L, 2 grote plastic flessen, 1 60 liter vat, 2X 10 liter flessen, 1 60 liter fles, alcohol dobbers, bierdoppen plus bierdoptang, vijzel etc,

 

Ondertussen een refractormeter aan geschaft en geprobeerd op een wiskye van Schuijtevaer, gaf 42% aan, 

9 kilo suiker en 24 turbo gist en een stuk of wat extensies, smaakjes?

Nog nodig, een vermogensregelaar, ik zag al wat voorbij komen hier en tyd,

 

Als laatste jullie expertiese daar ik hoewel startklaar en beginnersmateriaal bezit de kennis om een lekkere wisky of kruidenbitter ala Schipperbitterje of de Duitse Mummelman mis, alvorens dank! 😎 😀 

 

Grtx Rino3.5

 

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 347
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Rino, welkom op dit interessante forum en proficiat met de introductie in deze leuke en vooral lekkere hobby. Hoewel, met 9 kg suiker en turbogist zal het dat toch niet worden.

Zelf ben ik ooit begonnen met 7 kg suiker op 25 liter en een turbogist maar ben nu volledig op het Fast Fermenting Vodka recept op basis van 6 kg suiker en bakkersgist. Veeeeel lekkerder eindresultaat.

Heb je de turbo in huis en wil je d'r mee aan de slag dan zou ik beginnen met 6 kg suiker eerst te inverteren met citroenzuur. Oplossen in 6 liter heet water, een 8 gr per kilo citroenzuur er bij en ong 45 min laten pruttelen. Laten afkoelen, in de vergistingsemmer en aanvullen tot 25 liter. Het begin SG meten. Zeker de pH meten, deze moet rond de 4,5 zijn. Is het lager (zuurder) dan stapsgewijs baking soda bijvoegen tot je goed zit. Je turbogist er bij, in eerste instantie deksle er los op omdat het flink kan beginnen schuimen en dan emmer afsluiten, waterslot er op en na een dag of twee kan het klaar zijn. Zie je geen activiteit meer, terug SG meten. Wanneer dit rond 1000 of lager zit is het klaar. De stookwijn overhevelen in een andere emmer, het bezinksel op de bodem laat j achter en dan kan je de stookwijn nog een dag of twee laten staan of klaren met turboclear alvorens te stoken. Steeds tweemaal overhalen en zeker de voorloop apart opvangen.

Je kan de eerste runs combineren en verdunnen met water tot onder de 40% voor een tweede overhaal

Succes

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@odevie 

Bedankt voor je tips, citroenzuur was me bv helemaal niet bekend, vandaag 2 op temperatuur instelbare aquarium verwarmingselementen binnen gekregen voor de vergisting emmers, las ergens dat de gist graag 24 a 25 graden heeft,

SG= soortelijk gewicht?, de pH meet je met een pHmeter, gevonden! 🙂

Op de vergistingsemmers zit aan de onderkant een aftapkraantje echter ik vermoed omdat de rommel ook op de bodem ligt deze beter niet te gebruiken?

Verder zie ik mensen, bv Nimrax? een koolstofzakje in een plastic houdertje doen voor zijn gebruikte Smartstill, dat houdertje + koolstof is ergens te koop onder welke naam, daar ik dat er niet bij had?

Vraagje: het zal wel al ergens staan op het forum maar toch,

Als ik alleen suiker, water en gist gebruik waarbij geen methanol vrij komt (neem ik aan als leek!), is er dan een reden om toch nog de voorloop apart te houden?

alvorens dank voor je tyd,

Btw: een bult vragen echter reken maar dat dit in verloop van tyd wel zal minderen?! 🙂

Grtx,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9534
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Denkfout ! Elektrisch veiliger dan met een gasvlam bij alcohol damp is niet waar. 

Bij vrijkomen van damp zal eerst voldoende verzadiging van damp in de lucht moeten zijn .

Bij gebruik van een gasvlam zal langer duren voordat lucht verzadigd raakt . 

De gasvlam vreet al meteen licht damp op. 

Hierbij zie je aan vlam kleur dat er wat gaande is . En je kunt ingrijpen.

Bij elektrich wordt niets opgevreten van beginnend vrijkomen van damp en geen indicatie.

De lucht wordt verzadigd en inschakelen van thermostaat of licht knop , minuscuul vonkje en het is een steekvlam of boem

 

Bij verzadiging is hitte zonder vlam ook voldoende voor ontbranden. 

Even als lekken van alcohol op electrische plaat dat ontbrand even zo als met vlam.

 

Werk altijd in goed geventileerde ruimte ! Zowel met elektrisch of gas .

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@robbert 

Bedankt voor je tips, Ik denk regelmatig fout echter met de juiste mensen om me heen kom ik een heel eind in de goede richting, ik vermoed qua deze nieuwe hobby hier wel goed te zitten, m n 1e berichtje ging meer over de vrouw gerust te stellen in m n introductie, jouw reply was me niet bekend echter er over nadenkend kan ik je wel volgen qua veiligheid! 🙂

Grtx,

 

Beantwoorden
Rino3.5
Berichten: 111
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Update na enig zoekwerk voor de beginner cq starter als ik! 😎 😀 

komt het!

 

19-november-2022

1:roer 6 kilo suiker + vanillesuiker in 21 liter warm water a 25 graden
2:voeg de gist toe en laat 15 minuten rusten om daarna te roeren met het water
3:na een week doe je de mash naar een andere emmer, dit ter vermindering co2
4:laat dit vat 2 dagen rusten, fermenteren
5:doe een zakje actieve koolstof in een bakje met zuiver water om te activeren, krijg je een zoete smaak van
6:Ga nu je mash tot 75 graden verhitten met een waterkoker, alcoholkookpunt is 78,37 graden
7: bij 1e destilling alles mee nemen, bij 2e destilling wel de eerste 20ml weggooien ivm smaak behoud
8:Check tussendoor de alcohol percentage bij 21 a 22 graden
9:Lees met refractormeter of alcoholmeter uit tot maximaal 25%, daarna stoppen met stoken dit ivm dat smaak minder wordt!,
10:doe je eind distillaat in een Franse eikenvat voor minimaal 3 jaar voordat je het wisky mag noemen!

Tip:

Credits to: NimraxRemixes & Joey Zoetje

NB:Omdat je alleen met water en suiker destillerrt komt er geen Methanol vrij, dus je mag alles gebruiken in deze opstelling echter voor je eindproduct is het beter in je laatste distillaatsie wel je voorloop, lees 20 ml te verwijderen!

Succes!

 

Btw:ik hoop dat de mentors hier mijn berichtje kunnen bevestigen, cq kunnen bijschaven voor een lekker product! 🙂

Beantwoorden
15 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2983

@rino3-5 Ik ben bang dat stap 1 tot en met 10 bijgeschaafd moeten worden, er staat nogal wat tegenstrijdige info tussen.

 

Wat wil je maken? Je begint met een suikerwash met vanille suiker en doet later actieve kool wat smaken wegpakt, deze klaar je niet (wat bij sommige ketels geadviseerd wordt) dan komt er een waterkoker bij, een filmpje van een Italiaan meen ik die met wodka whisky meent te maken maar waarschijnlijk nooit whisky gedronken heeft. Het hoeft ook niet Frans Eiken te zijn om een whisky te heten, merendeels is wit Amerikaans eiken.

 

Suikervergisting maakt ook methanol en andere ongewenste smaken dus een voorloop is er altijd, de 25% als eindpunt is een zeer slechte leidraad, kan 65 a 25% zijn afhankelijk van de grondstoffen, vergisting, manier van destilleren.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@alchemist 

Ik wil een lekker goedkoop drankje maken, helemaal met de absurte prijzen die met al die belachelijke belastingen te duur wordt voor een gewone arbeider!:-) bij 25% alcohol meeting stoppen is wat ik lees, Nimrax stopt pas bij 10% meeting?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2983

@rino3-5 Okay prima, maar je wilt een houtgerijpt iets maken om puur te drinken, een wodka achtigs om met sinaasappelsap of cola te drinken, een blanke alcohol die je van kruiden wilt voorzien zoals een sambuca / ouzo, of limoncello? 

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@alchemist 

Bedankt voor je reply,

Ja, je laatste 3 genoemden ken ik niet, alcohol percentage van z on 30 % heeft de voorkeur qua sterkte, heb een stuk of 6 smaakjes aangeschaft waaronder 4 wisky, het mag een wisky  worden echter is niet noodzakelijk, de Duitse mummelman is ook prima, kort gezegd  as moar doemd! 😊 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2983

@rino3-5 Met de smaakjes bedoel je essences? Zoals deze bijvoorbeeld. 

 

Als dat de bedoeling is heb je voorlopig alleen een alcohol als drager nodig. Je wilt dan een Wodka achtig iets maken om het met de essence te vermengen. 

 

Dan zou ik starten met een 5 a 5,5 kg suiker op 20 liter, bakkersgist en wat Marmite, scheutje citroensap. Je kunt het vergisten en tweemaal destilleren, eindpunt is niet 25% maar wanneer de smaak bitter wordt.

 

Anders kun je bijvoorbeeld nog druivensap kopen, Albert Heijn heeft er eentje die nu meen ik 1,20 de liter kost, die gebruiken en wat marmite en bakkersgist erbij. Verdere opmerkingen als hierboven.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@alchemist 

Alweer bedankt voor je tips,

Klopt  dat  bedoelde ik met smaakjes, essences heet het dus, en idd wilde ik alcohol maken om daarna  een smaakje toe te voegen,

Ik had al 4 X Alcotec turbo  gist 24 aangeschaft, daarnaast 9 kilo suiker, 6 essences, vanille suiker, was voor de smaak een gehoorde tip, koolstoffilter niet gebruiken las ik net, verder de voorloop  20 ml scheiden scheiden zo ook naloop?

Je bakkersgist tip neem ik mee nadat ik bovenstaande op heb gemaakt,  ik zit er sterk over te denken opnieuw een 10 stappenplan te maken of oude te editeren!

Verder had ik citroenzuur gekocht, zon geel plastic citroenflesje, Marmite ken ik niet, zoek ik op!

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 598

@rino3-5 

een goedkoop drankje maken zelf maken

dan moet je het niet zelf maken ,de uren die er in steekt …daar kun je een hele best fles(sen) whisky voor kopen 

of heel veel suikerwater met smaak waar van je dronken wordt 

mocht je voor prijs/borrel gaan probeer dan bolletjes whisky,staat ergens in recepten

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@haak 

Dank voor je reply, ik hoop over een paar jaar weer meer tyd te vinden om m n hobby's te kunnen doen waaronder deze nieuwe stookhobby, verder vermoed ik dat de financieen minder zullen zijn dan op dit moment en daar zou ik graag vooraan willen zijn!

Bedankt voor je recept tip! 😊 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 598

@rino3-5 

tweede tip :lees je eerst in hier op dit forum 

gebruik het vergrootglas(zoekfunctie) voor je vragen 

en nogmaals :dit is een hobby van veel geduld en tijd 

en verstandig investeren 

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@haak 

Je 1e tip kon systeem niet vinden, ik handmatig ook niet echter  er stonden leuke themas te vinden onder recepten, top! 😊 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9534

@rino3-5 zoete alcohol uit suiker met wat hout geeft een zoete alcohol met hout smaak . Ik denk dat een ieder zal erkennen dat het weinig van whiskey weg heeft  . Alleen hout en alcohol maakt geen whiskey.

Leuk filmpje en er zullen enkele mensen misschien dit drinken. 

Maar Een whiskey bestaat uit  een alcohol uit een mout en  granen vergisting waar nog foezels , vezels en diverse esters in aanwezig zijn . Dit moet rijpen op hout . 

Een gistend beslag / mash na een week overgieten om in ander emmer door te gisten is een manier om gist stress te krijgen . Dat betekent dat gist meer zuren en afvalstoffen zal uitstoten wat niet de kwaliteit van drank of alcohol ten goede komt. 

 

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@robbert 

Dank voor je reactie,

Ik zou zeggen, check en corrigeer Nimrax filmje op youtube, dat is handiger voor een nieuwkomer als ik! 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9534

@rino3-5 een ieder weet immers dat whiskey geen suikerwater vergisting is . Maar er staat wel meer onzin op youtube. Maar ook wel zinvolle dingen.  Het is alleen kwestie van inlezen en dan vind je ze wel.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@robbert 

Dankjewel voor je reply,

Dus een suiker mash na 1 week vergisten niet overzetten naar een andere emmer ivm gist stress creeren, in de 1e emmer laten tot men begint met destilleren!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9534

@rino3-5 .  Een vergisting moet je zo weinig mogelijk beroeren.  Inderdaad pas Zodra gisting volledig voorbij is  destileren..

 

 

Beantwoorden
Rino3.5
Berichten: 111
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Mhh, ik blijf  dit topic volgen totdat elke nieuwe/starter weet hoe te beginnen! er zijn zoveel bossen!

Beantwoorden
4 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 292

@rino3-5 Wolkom op dit forum .

Als u een juist voorbeeld wilt van iemand die weet  hoe een officieel whisky kunt maken vind u op home pagina van dit forum demo filmpjes van Robbert. 

waaronder dees 

 

 

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@theresa 

Bedankt voor je reply,

Ik had al in de gaten dat Robbert hier 1 van de sensei's is echter het filmpje was me niet bekend, dank voor de link! 😊 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 292

@rino3-5 er staan meer filmkes van soorten whisky en ook sourmash van Robbert

Er zijn meer goede mensen hier of Sensei 

Maar met bijna halve eeuw ervaring en zo veel kunde betreft whisky vind u niet gauw een tweede in Nederland.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@theresa 

Dank voor je reply,

Als ik je zo lees kom je op mij qua schrijven als een Belg over, echter weet dat je in Friesland woont nabij Robbert, las ik na het lezen waar Robbert zoal op bezoek kwam, fijn om te lezen dat topic, in het verleden was ik redelijk veel in Friesland, vind ik aardige lui, zijn duidelijk,  Theresa, heb beide filmpjes bekeken echter vermoed om dit misschien in een later niveau te gaan proberen, we zijn er nog maar net!

 

Btw:Lang geleden had ik ook een bijenvolk, 1 kast, is het niet geworden helaas, en ik wil graag alcohol voor eigen gebruik maken, hoeft niet perse wisky te zijn hoor, echter ik drink het meestal samen met een Leffe biertje, in Ierland spoelen ze hun wisky ook weg met een biertje?!

 

Grtx,

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?