Hoi elk, m n belangstelling naar het zelf stoken had ik altyd al, ik was hier een tiental jaar geleden ook eens wezen kijken, echter omdat de vrouw ook mee keek naar de Discovery Moonchiners en ze de alcohol dampen nabij een open vuur zag was ze terecht angstig dat ik ons tuinhuisje waar ik deze hobby wilde beginnen de lucht in zou blazen, dus mocht niet!!!, 🤭
nu liet ik haar zien dat met een Smartstill zonder vuur ook te werken valt, nu is ze mee gaander, helemaal dat ik nu mn eigen drankjes kan maken, lekerder volgens wat ik zag op Youtube, en goedkoper, dit was de doorslag!
daarnaast heb ik me gewoon z on ding aangeschaft en een complete bierbrouwsetje overgenomen van iemand die hier mee stopte, 2 vergistings emmers van 25 L, 2 grote plastic flessen, 1 60 liter vat, 2X 10 liter flessen, 1 60 liter fles, alcohol dobbers, bierdoppen plus bierdoptang, vijzel etc,
Ondertussen een refractormeter aan geschaft en geprobeerd op een wiskye van Schuijtevaer, gaf 42% aan,
9 kilo suiker en 24 turbo gist en een stuk of wat extensies, smaakjes?
Nog nodig, een vermogensregelaar, ik zag al wat voorbij komen hier en tyd,
Als laatste jullie expertiese daar ik hoewel startklaar en beginnersmateriaal bezit de kennis om een lekkere wisky of kruidenbitter ala Schipperbitterje of de Duitse Mummelman mis, alvorens dank! 😎 😀
Grtx Rino3.5
Hoi Rino, welkom op dit interessante forum en proficiat met de introductie in deze leuke en vooral lekkere hobby. Hoewel, met 9 kg suiker en turbogist zal het dat toch niet worden.
Zelf ben ik ooit begonnen met 7 kg suiker op 25 liter en een turbogist maar ben nu volledig op het Fast Fermenting Vodka recept op basis van 6 kg suiker en bakkersgist. Veeeeel lekkerder eindresultaat.
Heb je de turbo in huis en wil je d'r mee aan de slag dan zou ik beginnen met 6 kg suiker eerst te inverteren met citroenzuur. Oplossen in 6 liter heet water, een 8 gr per kilo citroenzuur er bij en ong 45 min laten pruttelen. Laten afkoelen, in de vergistingsemmer en aanvullen tot 25 liter. Het begin SG meten. Zeker de pH meten, deze moet rond de 4,5 zijn. Is het lager (zuurder) dan stapsgewijs baking soda bijvoegen tot je goed zit. Je turbogist er bij, in eerste instantie deksle er los op omdat het flink kan beginnen schuimen en dan emmer afsluiten, waterslot er op en na een dag of twee kan het klaar zijn. Zie je geen activiteit meer, terug SG meten. Wanneer dit rond 1000 of lager zit is het klaar. De stookwijn overhevelen in een andere emmer, het bezinksel op de bodem laat j achter en dan kan je de stookwijn nog een dag of twee laten staan of klaren met turboclear alvorens te stoken. Steeds tweemaal overhalen en zeker de voorloop apart opvangen.
Je kan de eerste runs combineren en verdunnen met water tot onder de 40% voor een tweede overhaal
Succes
Denkfout ! Elektrisch veiliger dan met een gasvlam bij alcohol damp is niet waar.
Bij vrijkomen van damp zal eerst voldoende verzadiging van damp in de lucht moeten zijn .
Bij gebruik van een gasvlam zal langer duren voordat lucht verzadigd raakt .
De gasvlam vreet al meteen licht damp op.
Hierbij zie je aan vlam kleur dat er wat gaande is . En je kunt ingrijpen.
Bij elektrich wordt niets opgevreten van beginnend vrijkomen van damp en geen indicatie.
De lucht wordt verzadigd en inschakelen van thermostaat of licht knop , minuscuul vonkje en het is een steekvlam of boem
Bij verzadiging is hitte zonder vlam ook voldoende voor ontbranden.
Even als lekken van alcohol op electrische plaat dat ontbrand even zo als met vlam.
Werk altijd in goed geventileerde ruimte ! Zowel met elektrisch of gas .
Update na enig zoekwerk voor de beginner cq starter als ik! 😎 😀
komt het!
19-november-2022
1:roer 6 kilo suiker + vanillesuiker in 21 liter warm water a 25 graden
2:voeg de gist toe en laat 15 minuten rusten om daarna te roeren met het water
3:na een week doe je de mash naar een andere emmer, dit ter vermindering co2
4:laat dit vat 2 dagen rusten, fermenteren
5:doe een zakje actieve koolstof in een bakje met zuiver water om te activeren, krijg je een zoete smaak van
6:Ga nu je mash tot 75 graden verhitten met een waterkoker, alcoholkookpunt is 78,37 graden
7: bij 1e destilling alles mee nemen, bij 2e destilling wel de eerste 20ml weggooien ivm smaak behoud
8:Check tussendoor de alcohol percentage bij 21 a 22 graden
9:Lees met refractormeter of alcoholmeter uit tot maximaal 25%, daarna stoppen met stoken dit ivm dat smaak minder wordt!,
10:doe je eind distillaat in een Franse eikenvat voor minimaal 3 jaar voordat je het wisky mag noemen!
Tip:
Credits to: NimraxRemixes & Joey Zoetje
NB:Omdat je alleen met water en suiker destillerrt komt er geen Methanol vrij, dus je mag alles gebruiken in deze opstelling echter voor je eindproduct is het beter in je laatste distillaatsie wel je voorloop, lees 20 ml te verwijderen!
Succes!
Btw:ik hoop dat de mentors hier mijn berichtje kunnen bevestigen, cq kunnen bijschaven voor een lekker product! 🙂
Mhh, ik blijf dit topic volgen totdat elke nieuwe/starter weet hoe te beginnen! er zijn zoveel bossen!