Meldingen
Alles wissen

Ik ben er een paar jaar tussen uit geweest,


Berichten: 28
Topic starter
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Hallo, mijn naam is Bart, ben hier vroeger al eens een meelezend lid geweest maar nooit echt gepost,

Weinig tijd gehad, vader overleden en geen zin gehad om nog iets te brouwen, nu vorig jaar dan toch mijn ketel (alquitara ketel van 60l) boven gehaald, en oude wijn van een vriend van paps afgestookt, ik had ongeveer 30l kersen wijn die stond er al 6j🙈, 2 flessen perensnapps die een verbrande smaak had erbij gedaan en echt de middenmoot behouden, als voorloop 30 cl weg gegooid en gestopt bij 28% alcohol.

Eindproduct was 48% aangelengd met water tot 42% heel zachte en fijne smaak smaak, maar toch noch goed sterk 😊

Nu ben ik op vakantie in Oekraïne, ben hier naar een winkel geweest waar ze ketels en kolommen verkopen en ja het kriebelt om een ketel te kopen die elektrisch werkt,, gewoon al voor het feit dat je de temperatuur beter kunt controleren 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
6 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@bartholomeo welkom of welkom terug Bart. Als je oude restjes stook moet je dat maar zien als oefening voor het stoken, want zoals al vaker gezegd met rotzooi maak je rotzooi. Maar als het eind resultaat toch acceptabel is voor jou dan is dat toch mooi meegenomen. Dat je de temperatuur van een elektrische ketel beter kunt beheersen ben ik niet met je eens. Gas is heel nauwkeurig te regelen en reageert ook heel snel. Voor je 60l ketel zou je met elektrisch  behoorlijk wat vermogen nodig hebben en ook zeker een vermogensregelaar om het thermostaat regelen(aan/uit/aan/uit) tegen te gaan. 

Maar wat doe je in vredes naam in Oekraïne, er zijn bijna 100.000 Oekraïners naar Nederland gevlucht voor die ellende daar. 

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@rumo ik ben getrouwd met een Oekraïense, en kwam daarvoor al redelijk veel naar Hier beroepsmatig. Wij zitten hier in omgeving van Lviv

  • Heb vorig jaar ook nog een keer druiven geperst, op vaten laten uitgisten en gedistilleerd, nu dit jaar wil ik iets doen met appelen en peren, en als ik genoeg pruimen vind aan een schappelijke prijs wil ik ook nog slivovica maken, dus nog veel plannen 
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@bartholomeo altijd goed om optimistische plannen te hebben en in welk land ga je stoken?

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@rumo in België,

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@bartholomeo hallo terug  mooi dat je het stoken weer oppakt.

Alleen electrische ketel reageert minder snel dan een gas ,stoom of hout gestookte ketel. 

Zodra gas dicht is warmte weg en meteen zakt temperatuur. Gas hoog en stijgt temp meteen . Electrisch ketels blijven langen temperatuur houden of komen jangzamer op temperatuur.

Daarnaast is het stoken op electrische absoluut niet veiliger dan op gas.  

Wanneer je met een vlam stookt en er ontsnapt alcohol damp zal omdat de vlam al alcoholdamp opvreet veel langer duren voordat er voldoende verzadiging is in lucht om te ontsteken en daarnaast zie je aan kleur van vlammen dat er wat aan de hand is  deze gaan geler branden .  Bij electrische bouwd verzadiging snel op en een kleine vonk bij inschakeling van een relais of lichtschakelaar en daar gaat de boel. 

Ook het lekken van alcohol op hete electrische plaat ontsteekt net als bij vlam.

Kortsluiting is de grootst oorzaak van brand ! 

Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert die ketel die ik kopen zit een verwarmings element in, ik kan dit kiezen Electrisch of inductie

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 601
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Bartolomeus,

Hier ook iemand die helemaal voorstander is van gas (in flessen)  Alleen voordelen zoals eerder hier gemeld.

Perfect en snel regelbaar, Heel geschikt om super langzaam (of snel) te stoken, nooit oblemen met verwarmingselement dat aanbrand, veel goedkoper en veiliger.

Ook ik heb eens geprobeerd om een 50l vat heel oude kriekenwijn te distilleren.  Een vriendendienst.  Hij had dat vat al 10 jaar liggen.  Het stooksel is nooit goed gekomen en had een lichte aceton geur.  Niet weg te krijgen, driemaal gedistilleerd, gefilterd met kool, lange kolom gebruikt :  kortom altijd rotzooi gebleven.

Les geleerd en ik stook nu niets meer dat meer dan 6 maand heeft liggen gisten.  Maar .... blij dat het bij jou gelukt is. 

Plaats je eens fotos van ketels die in Oekraine te koop zijn ?  zijn het artisanaal geslagen koperen ketels zoals in Roemenie ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@psycat ik heb vorig jaar ook oude krieken wijn afgestookt, en die riekt echt naar die krieken, ook smaak is super,

Ik probeer foto's te maken van mijn ketel en de gêne dat ik wil komen, dadelijk naar die winkel een eiken vatje kopen van 10 L en gist 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?