Meldingen
Alles wissen

Lekker aan t bouwen


Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goede avond beste stokers, ik ben Richard, 55 jr en kom uit Vlaardingen ZH. Op dit moment ben ik bezig mn 1e setje in elkaar te knutselen .... meer voldoening.

Ik heb n koperen boiler via n loodgieter gekregen en bij ali-e allerlij zaken besteld en inmiddels deels ontvangen en dus lekker aan t klussen.

Het betreft n 15 liter boiler, onderin maak ik 3 triclamp flensen: voor het verwarmingselement v 2 Kw op een vermogendregeling, een thermometer en een peilglas met aftapkraan. Op de boiler komt n 70 cm koperenpijp van 3" naar 2" waar ik ook wat  koperen sponsen in wil doen zodat er n beetje reflux ontstaat. Daarbovenop ... in de bocht weer een thermometer. De koeler is al klaar, een liebig. Voor de fermentatie heb ik van multiplex een dubbelwandige kast gemaakt met isolatie ertussen. De temperatuur wordt geregeld door n stc1000 met 2 peltier elementen. Of dat genoeg is ... de toekomst zal het ons leren.

Ik doe misschien net alsof ik er al heel veel van weet, maar alle kennis is puur theoretisch ... heel veel lezen op internet. Ik heb nog geen enkele praktijkervaring, maar je moet toch ergens beginnen. Ik zou het waarderen als jullie wat mee willen denken.

Ik wil beginnen met Whisky en dan rum voor de buurman (en ondergetekende), limoncello zodat de vrouw niet te veel zeurt over mijn hobby en in een later stadium ook kruidenbittertjes. Ergens in dit verhaal wil ik ook nog bier gaan brouwen. Dromen genoeg, maar laten we beginnen met een setje jn elkaar te knutselen en dan whisky te gaan stoken. 

Vriendelijke groet

Richard

Beantwoorden
32 reacties
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k goed bezig .

Whiskey is ook een goede manier om te beginnen. Het is vrij simpele drank en geeft een paar basis vaardigheden te oefenen.

voor whiskey en rum is  70 cm kolom met pakking niet geschikt.  

Een intern verwarmings element heeft voordeel maar ook meer kans op aanbranden. 

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@robbert verwarmingselement cons ben ik me van bewust.

Waarom is die 70 cm pijp niet geschikt? Moet de packing eruit? Mag er bij whiskey helemaal geen reflux zijn? Of moet de pijp helemaal weg

In principe is het verder t principe van een potstill.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k een whiskey ketel is in principe een alembiek.  Een ketel waarmee zoveel mogelijk smaak over komt. 

Een kolom geeft Reflux dat wil zeggen dat zwaardere stoffen terug condenseren waardoor er minder meekomt met de alcohol. 

Een standaard potstill ook wel gebruikt voor dranken als whiskey heeft een hoed ook geen kolom . de buis kun je gebruiken voor schonere alcohol voor likeur bereiding of bijvoorbeeld vodka .

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@robbert bedankt, dan koop ik via ali eerst n ui (ofwel hoed). Ben misschien in de war, maar volgens mij heb ik wel eens foto's gezien van schotse whisky destilleerderijen waarbij de ketels een hoed/ui hadden en n pijp erboven

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 249

@richard-k Je kunt t beste even op t topic 'mijn installatie' kijken. Aardig wat voorbeelden van zelfbouwketels. Ik denk dat deze bouwers zeker bereid zijn je op weg te helpen.

Beantwoorden
spirit
(@spirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@richard-k. Leuk om te lezen dat je alles zelf wil maken.

Voor de fermentatie zat ik ook al te denken dat ik iets moet verzinnen voor de koudere dagen.

Mijn spul staat in de garage en daar kan het erg koud worden. Ben van plan om ook een isolatiekast te maken en dan de emmer erin en onder de emmer een heatpad van de stookwinkel. De temp regeling met een vloerverwarmings regelaar oftewel een pumpswitch. 25 euro bij bol.com. Ik hoop dat het allemaal gaat werken.

Het stoken doe ik met een electrisch kookplaatje. Deze is 1500W. Heb al wel gemerkt dat ik niet heel veel warmte over heb met een 12 liter alambiek. Ben dat ook van plan de ketel in te pakken met een oud dekbed tijdens het stoken om te veel warmteverlies te beperken.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970

@spirit 1500W voor een 12l alambiekje is meer dan genoeg. Rustig stoken komt de smaak te goede en stoken kost nu eenmaal tijd. Er wordt wel gedacht dat er een staal alcohol uit je ketel moet stromen maar het is meer   - - ----  - - ----  - - ----  - - (dat is morse voor rustig aan).

Beantwoorden
spirit
(@spirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo Een straal is er bij mij nog niet uitgekomen hoor. Het is altijd bij druppelen gebleven. Ik merk alleen dat het plaatje erg vaak bij en af schakelt. Standje 5 voor de eerste stook en standje 4 voor de 2e. Ging in de zomer goed. We zullen zien hoe het in de winter zal gaan.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970

@spirit ik gebruik een kookplaat van 1500W(stand 5) en een vermogensregelaar die ik op 30%, 50% of 70% zet. Als je de thermostaat van het kookplaatje gebruik gaat deze iedere keer uit waarna de stook in zakt en dit komt de stook niet te goede.

Beantwoorden
spirit
(@spirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo Kijk, elke keer weer wat nieuwe info. 🙂  Weet je toevallig ook een merk, type, prijs en natuurlijk de winkel van zo'n vermogensregelaar?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970
spirit
(@spirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo Bedankt voor de info. 👍

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 322
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo en welkom op dit forum. Is het misschien handig om ook even naar Robbert zijn whisky filmpje te zien?  Hij is ervaren met professionele ketels en ook met daarvanut  zelfgebouwde  keteltjes. 

 

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb de koperen boiler uit zn plastic kastje met isolatie gekregen en open gemaakt. De buitenkant is mooi schoon,maar die binnenkant … helemaal zwart
Ik heb m al n nachtje laten weken in een sopje, beetje met n spons gepoetst, maar het water kwam er nagenoeg schoon weer uit.
Op advies van mn vrouw staat hij nu in warm water met schoonmaakazijn.
Zijn er nog meer tips? Ik wil m wel schoon hebben voordat ik er van alles aan ga verbouwen (triclamp flensen maken voor element, kraan en thermometer).

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k als het zwarte niet met schoonmaak azijn eruit wil kun je ketel vullen met wat verdunde zoutzuur. . Als het koper gewoon blank is kun je een vaatwasmachine reiniger gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb een koperen ketel van 60 ltr,gekocht in Roemenië, bodem is dubbelwandig ik stook op een brander met lpg ,heb jaren met een alu ketel gestookt ook uit Roemenië, de koperen bevalt beter,heb dit weekeinde 38 ltr van 42% gestookt heb nu 80 ltr in vaten zitten en nog wat flessen in de kelder dus voorlopig genoeg whisky,ga over een paar weken de druiven uit de tuin plukken en wijn maken.dus bijna klaar voor dit jr.de inmaak is in de kelder en de rest om er weer een jr tegen te kunnen.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Update: binnenkant schoon maken met schoonmaakazijn gaat best goed.
Via MP een koperen kruik op de kop getikt als "hoed" ook schoon maken en koppeling bovenop geplaatst voor 22 cm pijp naar de bocht. Hij wordt op de ketel gezet met 3" triclamp, handig voor schoon maken. Flens is besteld. Ook koppelingen van bocht naar koeler worden triclamp. Handig voor de wekelijkse assamblage en het schoon maken.
In de ketel 3x 1,5" triclamp flensen gemaakt voor verwarming, temperatuutmeter en peilglas met aftapkraantje.
Dat solderen was n hele klus, maar na wat beginnersgestuntel best tevreden met het eindresultaat. Zodra de triclamp onderdelen er zijn kan ik testen op lekkage. Ook een parrot beak zelf in elkaar gesoldeert.
De installatie begint ergens op te lijken. Zodra de flens er is en op de hoed zit, zal ik wat foto's plaatsen van het geheel.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k al flink op dreef . Dat is mooi .

Als je gaat Stoken met een Parrot hou er rekening mee dat je daarmee altijd te laat bent met scheiding te maken.  

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de tip, ik zal er rekening mee houden.

Er wordt zoveel geschreven over de cuts: xx% van de ketelinhoud, xx gr.C in de kop, glaasjes bemonsteren/meten, proeven, ruiken, etc. 

Ik zal, zeker in het begin, veel moeten proberen en leren.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k het maken van scheiding is soms lastig.  Meestal omdat mensen proberen te proeven wat zoveel mogelijk op beoogde doel lijkt. Terwijl het juist gaat om de te selecteren waar de foute smaak begint. 

Een whiskey proef je niet aan uitstroom van ketel . Dat heeft eerst hout nodig om whiskey te worden . Dus vind wat er niet in hoort.

Voor de  beginners is gebruik van verschillende glaasjes handig . . 

Maken van scheiding heeft niets te maken met percentages . En ook niet zoveel % van ketel inhoud.

Bij een goed beslag en stookwijn heb je weinig  voor en naloop. .bij mindere kwaliteit meer.

Daarnaast ook de scheidende werking van de ketel heeft invloed op scheiding maken.maar ook wel type drank je stookt . 

Als je weet waarnaar je moet zoeken in kleur,geur , helderheid is testen met een paar druppels op theelepel al genoeg om scheidings punten te vinden.

Maar voor sommigen blijft het moeilijk en zijn de beginners potjes rij lang nodig.

Vraag iemand in de buurt met ervaring het voor te doen en tips in leren proeven en wat bj verschillende dranken de struikelblokken zijn.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de tip. Wil iemand ff mee rekenen met me?

Mijn boiler is 15 liter, die vul je voor 2/3 met stookwijn = 10 liter.

Betekend dat ik 8 liter water verwarm met 2 kg mout en 2 liter naspoelen.

Na de 1e stook heb ik ruim 3 liter 40% (als ik het goed doe).

Klopt dit?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 249

@richard-k Ik denk dat dit redelijk veel is voor de hoeveelheid wort die je met 2 kilo mout maakt. Teruggerekend zou je dan in je basiswort een alcoholpercentage van 12% plus gehad moeten hebben. En dan zou de basiswort een sg gehalte van ca. 1090 moeten hebben. Normaliter zit je met de verhouding die je nu noemt op een sg van ca. 1060. Geeft een maximaal alcohol percentage van een 8%. Hiermee red je geen 3 liter van 40 %.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik had n verkeerd percentage abv voor de stookwijn in mn hoofd, nl 13-14%. Je mag blij zijn met 8%

Maar ... voor n 15 l ketel .... 8 liter water verwarmen, 2 kg mout er in en naspoelen met 2 l water ???? = 10 liter stookwijn met 8%

Als ik met destilleren 1/3 over houdt, heeft dit n abv van 24% toch ?

Alle getallen onder voorbehoud van juiste ingredienten en proces, een richtlijn.

Beantwoorden
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 249

@richard-k Daar kun je wel ongeveer vanuit gaan. Ik eindig meestal (scheidingen reeds gemaakt) met ongeveer 10% van de beginhoeveelheid van de wort van een percentage van ca. 46%. Na 2 x overhalen en terug verdunnen naar 46% bedoel ik dan.

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 35

Ff n filmpje gemaakt van t resultaat. Graag feedback

 

https://drive.google.com/file/d/1EjIGGwMwnL4DllLqsd-4GexCbgJrCnXS/view?usp=drivesdk

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1970

@richard-k of al je werk een lekker drankje op gaat leveren weet ik niet daar kom je van zelf wel achter 😀 Ik zie een aantal dingen die ik anders zou doen maar dat is het mooie van deze hobby er zijn meer wegen naar een lekker drankje. Je ben in ieder geval lekker aan het knutselen geweest en laat maar eens een filmpje zien als de boel draait. 👍

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10256
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Flinke klus en wel netjes gedaan.  De gist kast goed bedacht en uitgevoerd.

Alleen betreft de ketel zal de hoed geen goede flow geven.  De verhouding breedte hoogte klopt niet. 

En Parrot is leuke gadget maar in finalel overhaal niet erg toepasselijk omdat je scheidingen door elkaar gaat lopen omdat deel van hoofdloop nog in parrot zit en naloop al mengt . En omgekeerd de voorloop langer lijkt door te gaan dan noodzakelijk.

Als je nog op de beginners methode met hele rij potjes werkt zal het niet meteen opvallen omdat je daarmee toch veel ruimer in scheidingen zit. Maar als je beter gaat scheiden is slecht enkele mil bij een goede stookwijn nodig. Inhoud van parrot is dan een veelvoud van wat noodzakelijk is.

Wat betreft de electrische verwarming zijn meningen verschillend.

De Pulp of rest suikers branden makkelijk erop aan . 

Reactie op meer of minder warmte is trager dan gas of stoom .

( electrisch is daarnaast niet veiliger dan gas . Bij een vlam zal beginnende alcohol damp worden opgenomen. ( vlam brand dan geel dus ook zichtbaar wat aan de hand. Je kunt ingrijpen ) bij electrisch krijg meer en sneller verzadiging. Een inschakelen vonk of gloed is dan voldoende voor insteken. Geen indicatie vooraf! )

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@geen-onruststoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goed, hij lekt niet en lijkt te werken zoals het moet. Nu had ik ergens gelezen om hem eerst te reinigen met een azijnstookje. Puur of water erbij.

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k eennzuur gebruik je wanneer de ketel een kalk , oxide of een aanslag van een zout heeft .

Is ketel verder blank kun je een vaatwasmachine reinigers gebruiken. ( dus niet vaatwasmiddel maar machine reiniger)

Om te ontsmetten kun je beetje waterstof peroxide gebruiken , sulfiet maar Er zijn  ook de duurdere commerciële middeltjes te krijgen die men in brouw winkels verkoopt. 

Bij zware aanslag gebruik je wat zoutzuur en naspoelen me water. 

Pas op met zuren en natrium te gebruiken zonder spoelen tussen beide dan krijg je juist een verkleuring of patina. 

 

Beantwoorden
(@geen-onruststoker)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 35

@robbert bij die vaatwasmachinereiniger ook de verwarming aanzetten en laten destillerrn?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@richard-k gewoon heet water in ketel met machines reiniger . Kap op zijn kop zetten met kurk on uitstroom ook gewoon heet water met machine reiniger erin . Even staan laten dan  met grote flessen borstel of afwaskwast erdoor.  Legen naspoelen met schoonwater en klaar . 

Nee niet destileren.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?