Goedendag allemaal, tijdje geleden een ketel gekocht in Rusland, ik was hier ah werk, en onlangs de eerste stook geprobeerd, maar helaas niet gelukt. Hieronder een uiteenzetting van mijn ervaring, misschien kan iemand hier iets van vinden..
- 4 kilo mout gekocht in Rusland, en een zakje whiskey gist
- De mout gemalen met een moutmolen
- Aangemaakt met 18 liter warm water (circa 70 graden) en 15 min later de gist toegevoegd
- De mash heeft circa 3 a 4 dagen als een malle gegist in een grote emmer met waterslot
- Het geheel toch 2 ween laten staan, de gist leek uitgewerkt
- na 2 weken de deksel eraf en de alcohol gemeten, dit was 5cm minder dan 0%..
- De mash stonk zuur
- in de ketel gebeurde niets bij 78 tot 80 graden
Nu wil ik nieuwe mout kopen en gist, er zijn echter veel soorten te koop, waar moet je op letten? En heb je alleen maar mout en gist nodig voor Whiskey, of nog meer? EN wat ging nu precies mis met de aanmaak van mijn mash?
Groet, Edward
Als je 7,5 kg mout 1 a 2 uur op 67 graden zou houden kan je daar 25 liter stookwijn van maken. Laat je het daarna afkoelen tot 25 graden dan kan je er daarna een zakje whisky gist aan toe voegen. Na 3 weken gisten en 1 week klaren kan je dit stoken.
Maar als je begin hoef je de lat niet zo hoog te leggen. Neem eens 6kg suiker en een turbo gist en kijk of dit wil lukken.
Ik schrijf "kan je" omdat ik bedoel dat er meer manieren zijn en er ook meer bij komt kijken.
Hi RuMo, dankjewel voor je snelle reactie. Ik was van mening dat je altijd mout nodig hebt om whiskey te maken, maar dat hoeft dus niet? Hoe verwerk je anders de peated rook smaak in je whiskey?
Voor whisky heb je altijd mout nodig en het is niet moeilijk hoor. Maar om te leren stoken en het begrijpen is een suiker stook nog makkelijker(en noem dit daarna wodka).
hoy Edward,
je schrijft dat het als een malle gegist heeft, dan is er volgens mij niks verkeerd met de gisting.
dat het licht zuur riekt en proeft is normaal, zolang je als je er van proeft en het niet moet uitspugen is het goed.
de stooktemperatuur was 78- 80 graden, waar??
Volgens mij heb je niet lang genoeg gewacht, niet lang genoeg gewarmd, er was denkelijk niks verkeerd.
als de vloeistof temperatuur 78 tot 80 graden heeft ( in de ketel), dat is niet genoeg om damp te vormen en te doen stijgen, zeker in een kolom niet, ik bekijk de temp zo niet meer, maar dat moet zeker boven de 90 graden in de ketel zijn.
als het de temperatuur vanboven in de kop is, dan zou er bij 78 - tot 80 graden alkohol moeten uitkomen, vroeger zelfs.
je moet ook zorgen dat er geen damp ontsnapt, dat ben je kwijt, en dat is zelfs gevaarlijk.
de alcohol meten in de stookwijn dat gaat niet met n'en alcohol dobber, dat moet je berekenen aan de hand van het suikergehalte voor je begint te vergisten het sg gehalte, en een tabel vindt je in de beginners gids helemaal vooraan in het forum, het sg gehalte kun je ook meten met n'en dobber, maar dat is n'en andere als die van de alcohol.
of dat kun je meten met n'en vinometer, zo'n glazen trechtertje dat je vult laat lekken en dan omdraait en dan afleest, maar dat is ook niet 100%
groetjes
Dumo
BOven lees ik dat de mout maar 15 min op temp van 70 graden is geweest .
Dat is veel te kort en ook het beta enzym zal amper hebben gewerkt.
Dan lees ik een stook temperatuur van 80 graden in de ketel .
Was je van plan schone alcohol te maken uit de mout dan moet de temp op de brug .
78,3 tot 81 graden zijn .
Wil je b.v. een soort Whiskey stoken moet de brug tempartuur hoger liggen rond 88 gr
Max 95 !! Op de thermometers
Ook de vloeistof in ketel mag nooit hoger dan 95 gr komen !!!
Dankjewel Robbert, weer wat informatie 🙂