Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste stook, en mislukt..


Edward
Berichten: 8
Topic starter
(@edward1970)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedendag allemaal, tijdje geleden een ketel gekocht in Rusland, ik was hier ah werk, en onlangs de eerste stook geprobeerd, maar helaas niet gelukt. Hieronder een uiteenzetting van mijn ervaring, misschien kan iemand hier iets van vinden..

  • 4 kilo mout gekocht in Rusland, en een zakje whiskey gist
  • De mout gemalen met een moutmolen
  • Aangemaakt met 18 liter warm water (circa 70 graden) en 15 min later de gist toegevoegd
  • De mash heeft circa 3 a 4 dagen als een malle gegist in een grote emmer met waterslot
  • Het geheel toch 2 ween laten staan, de gist leek uitgewerkt
  • na 2 weken de deksel eraf en de alcohol gemeten, dit was 5cm minder dan 0%.. 
  • De mash stonk zuur
  • in de ketel gebeurde niets bij 78 tot 80 graden

Nu wil ik nieuwe mout kopen en gist, er zijn echter veel soorten te koop, waar moet je op letten? En heb je alleen maar mout en gist nodig voor Whiskey, of nog meer? EN wat ging nu precies mis met de aanmaak van mijn mash?

Groet, Edward

Beantwoorden
12 reacties
4 Reacties
(@kapisjon)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@edward1970 beste Edward,

 

wellicht is een suikerwash met turbogist een makkelijkere methode en een gevoel erbij te krijgen.

 

dat is warm water en suiker samenvoegen tot het is opgelost en daarna als het geheel koud is het gist erbij gooien. +\-25 graden.

zoals ik het nu ziet kan ik geen gekke dingen vinden, alleen je gist is “te warm in de gist emmer gegaan”  en alles is Russische 😜 

hoe is het verder met je koelwater gegaan tijdens het stoken ?

En hoe heb je je alchohol gehalte gemeten?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1815

@kapisjon wat ben je snel 😆 

 

Beantwoorden
(@kapisjon)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@rumo haha, dankje! 
ben het weer een beetje aan het oppakken + prima om tijdens het darten kijken het forum te refreshen

Beantwoorden
Edward
(@edward1970)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@kapisjon Hi OMenOM, dankjewel voor je snelle reactie! Ik zal nog eens even wat youtube filmpjes proberen te bekijken. En ik zal overwegen om je advies ter harte te nemen :-). Ik probeer de perfecte whiskey te maken, en ik dacht dat dit alleen maar met mout kon, vandaar.

Beantwoorden
Berichten: 1815
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je 7,5 kg mout 1 a 2 uur op 67 graden zou houden kan je daar 25 liter stookwijn van maken. Laat je het daarna afkoelen tot 25 graden dan kan je er daarna een zakje whisky gist aan toe voegen. Na 3 weken gisten en 1 week klaren kan je dit stoken.

Maar als je begin hoef je de lat niet zo hoog te leggen. Neem eens 6kg suiker en een turbo gist en kijk of dit wil lukken.

Ik schrijf "kan je" omdat ik bedoel dat er meer manieren zijn en er ook meer bij komt kijken.

Beantwoorden
Edward
Berichten: 8
Topic starter
(@edward1970)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi RuMo, dankjewel voor je snelle reactie. Ik was van mening dat je altijd mout nodig hebt om whiskey te maken, maar dat hoeft dus niet? Hoe verwerk je anders de peated rook smaak in je whiskey?

Beantwoorden
Berichten: 1815
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor whisky heb je altijd mout nodig en het is niet moeilijk hoor. Maar om te leren stoken en het  begrijpen is een suiker stook nog makkelijker(en noem dit daarna wodka).

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy Edward,

 

je schrijft dat het als een malle gegist heeft, dan is er volgens mij niks verkeerd met de gisting.

dat het licht zuur riekt en proeft is normaal, zolang je als je er van proeft en het niet moet uitspugen is het goed.

 

de stooktemperatuur was 78- 80 graden, waar??

Volgens mij heb je niet lang genoeg gewacht, niet lang genoeg gewarmd, er was denkelijk niks verkeerd.

als de vloeistof temperatuur 78 tot 80 graden heeft ( in de ketel), dat is niet genoeg om damp te vormen en te doen stijgen, zeker in een kolom niet, ik bekijk de temp zo niet meer, maar dat moet zeker boven de 90 graden in de ketel zijn.

 

als het de temperatuur vanboven in de kop is, dan zou er bij 78 - tot 80 graden alkohol moeten uitkomen, vroeger zelfs.

 

je moet ook zorgen dat er geen damp ontsnapt, dat ben je kwijt, en dat is zelfs gevaarlijk.

 

de alcohol meten in de stookwijn dat gaat niet met n'en alcohol dobber, dat moet je berekenen aan de hand van het suikergehalte voor je begint te vergisten het sg gehalte, en een tabel vindt je in de beginners gids helemaal vooraan in het forum, het sg gehalte kun je ook meten  met n'en dobber, maar dat is n'en andere als die van de alcohol.

 

of dat kun je meten met n'en vinometer, zo'n glazen trechtertje  dat je vult laat lekken en dan omdraait en dan afleest, maar dat is ook niet 100%

 

groetjes

 

Dumo

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Edward
(@edward1970)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@dumo, hartstikke bedankt voor deze info, deze kon ik niet in detail van de site halen. De temp (78 - 80) heb ik afgelezen van de thermometer in de ketel welke tot in in de mash hing. De temp in de kop is niet boven de 35 graden geweest. Er kwam verder geen druppel uit.. Maar de zure geur is dus normaal? Het lijkt wel wat op de geur kuilvoer..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9895
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
 BOven lees ik dat de mout maar 15 min op temp van 70 graden is geweest .
Dat is veel te kort en ook het beta enzym zal amper hebben gewerkt.

Dan lees ik een stook temperatuur van 80 graden in de ketel .
Was je van plan schone alcohol te maken uit de mout dan moet de temp op de brug .
78,3 tot 81 graden zijn .
Wil je b.v. een soort Whiskey stoken moet de brug tempartuur hoger liggen rond 88 gr
Max 95 !! Op de thermometers
Ook de vloeistof in ketel mag nooit hoger dan 95 gr komen !!!


Beantwoorden
Edward
Berichten: 8
Topic starter
(@edward1970)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dankjewel Robbert, weer wat informatie 🙂

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Wout
(@wout)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@edward1970 ik denk dat je te ongeduldig was. De stappen die je hebt doorlopen, waren goed. Maar je wash ( in je ketel) zal eerst moeten koken alvorens er ethanoldamp af komt. Dus bubbelen. Dus hoorbaar aan het koken zijn. 

Je wash niet weggooien! Terug in de ketel, goed opwarmen ( ja, dat duurt lang) tot het begint te koken. Daarna de koeling aanzetten en je zult zien dat er alcohol uitdruppelt. 

En voor de ruwstook pas stoppen als er bijna geen alcohol meer in zit ( dit kun je wél meteen met een dobber)

 

Succes!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?