Meldingen
Alles wissen

Na motorrijden, verschillende BBQ's.....


Berichten: 9
Topic starter
(@eazyrider)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Is het tijd om een nieuw gebied te verkennen. Wat is lekkerder dan tijdens je eigen stukje vlees bereiden, in hetzelfde tijdsbestek een mooie drank te stoken. Vandaag de 12L alambiek binnengekregen van stookwinkel, dus nu inlezen, schoonmaken, ingredienten kopen, wachten op de stookwijn  tot deze klaar is en stoken maar 😉

Ik heb er zin in en hoop veel op dit forum (en van jullie) te kunnen leren!

 

Mvg, Stephan

Beantwoorden
12 reacties
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@eazyrider Stephan Hopper, welkom en bbq recepten zien we graag. Je hebt een alambiek gekocht dus m'n interesse gewekt qua planning, wat wil je gaan maken?

Beantwoorden
(@eazyrider)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@alchemist uiteindelijk een mooie Whisk(e)y, maar voor nu eerst alles maar eens uit zien te vogelen. Dus voor nu eerst maar de "standaard" suiker oplossing om daar vervolgens Limoncello van te maken. Tip zijn welkom

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@eazyrider Limoncello kan ik je helaas niet mee helpen, ik heb het wel eens gemaakt op verzoek van familie maar alles met de Franse slag gedaan. Qua suikervergisting, ga niet voor de 8 kg per 20 liter die vaker vermeld wordt, 5 a 6 is beter voor het eindproduct, gistsoort heb ik voor suikervergisting alleen bakkersgist gebruikt met DAP als gistvoeding.

 

Whisky als trefwoord levert best een hoop berichten op dit forum, ik zal zelf verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte. Je kunt nog een tussenstap overwegen die tussen de suikeroplossing en maischen (brouwen) in zit, het is wat duurder maar de emotionele investering wordt lager en je kunt beter leren hoe het vergisten, destilleren en rijpen in het werk gaat zonder bang te zijn dat je bij het maischen iets fout gedaan hebt. Moutextract heet dat spul, als je meer wilt weten zet ik wel wat neer voor je.

Beantwoorden
(@eazyrider)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@alchemist nou heeeeel graag! Thanks alvast👊

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@eazyrider Whisky wordt gemaakt van mout (en graan) waarbij de van nature aanwezige enzymen allerlei omzettingen realiseren, van het afbreken van eiwitten naar aminozuren (voeding en voorlopers smaakmakers), het omzetten van zetmeel naar vergistbare suikers (vaak wordt dit als enige benoemd maar er gebeurd meer), afbraak van componenten die voor een viskeuze massa zorgen etc. Dit proces wordt maischen genoemd en doorloopt bepaalde temperaturen gedurende een bepaalde periode en p.H. waarde om de enzymwerking zo optimaal mogelijk te krijgen. Hierdoor krijg je een suikerige oplossing die wort heet (vergelijkbaar maar toch anders dan bij bierbrouwen) en deze kan erna vergist worden zodat uiteindelijk dit gedestilleerd wordt.

 

Voor degene die niet direct de investering qua geld en tijd wilt doen om zelf te maischen met mout (en eventueel graan) zijn er bij diverse brouwwinkels extracten beschikbaar die het brouwproces al doorlopen hebben zodat je enkel water en gist hoeft toe te voegen. In een gevalletje van gemak dient de mens, je kunt je voorstellen dat je hierdoor wel beperkter bent qua receptuur maar leren destilleren bestaat uit meerdere aspecten dan alleen de destilleerketel leren kennen, voor een whisky zul je ook kennis moeten hebben van vergisting, keuze granen, de rijping etc. Om in het begin de leercurve iets platter te krijgen kun je dus starten met dit moutextract, toegegeven het is duurder dan granen kopen en zelf mouten / maischen, maar het maakt het proces de eerste keer doorlopen wel makkelijker.

 

Verschillende aanbieders, zoals Stookwinkel, Brouwmaatje, Brouwland, Unibrew bieden deze aan (rood gemarkeerde tekst zijn links). Wat van belang is dat je moutextract moet hebben en niet extract om bier mee te maken, dit bevat hop en geeft een smaak na destilleren die je hoogstwaarschijnlijk niet zoekt. Hop heeft in het verre verleden wel gebruik gevonden in whisky's maar om andere redenen, en in hedendaagse whisky's kom je het niet meer tegen. Er zijn wat dranksoorten die het bevatten maar ik meen dat het achteraf pas wordt toegevoegd.

 

Hoe werkt het? Men neme het moutextract, bereken hoeveel je nodig hebt per liter, vermenigvuldig met het aantal liters dat je wilt gaan vergisten en voeg de benodigde hoeveelheid toe. Roer goed, roer nog eens goed, meet de p.H. en corrigeer indien nodig naar 5,4 a 5,6 (wel aan te bevelen) en daarna kan de gist worden toegevoegd. 

 

Aangezien beide versies geconcentreerder zijn dan gewone mout, dient men er wel rekening mee te houden dat een kleinere hoeveelheid nodig is. Richtlijn is als volgt:

  • 1 kg vloeibaar moutextract is het equivalent van 1,30 kg mout. Aanbevolen gebruik is 190 tot 250 gram per liter wort.
  • 1 kg poedervorm moutextract is het equivalent van 1,60 kg mout. Aanbevolen gebruik is 150 tot 200 gram per liter wort.

 

p.H. correctie is nodig om ook voor de gist een optimum te verkrijgen, of het nodig is of niet is afhankelijk van de grondstoffen inclusief de hardheid van het water. Met een digitale p.H. meter of p.H. papiertjes kun je het snel meten en corrigeren, mogelijkheden om te corrigeren zijn melkzuur, fosforzuur, citroenzuur bijvoorbeeld.

 

De gistkeuze is afhankelijk van wat je voor ogen hebt qua smaken in het eindproduct, basisgisten om te overwegen zijn Bakkersgist / Mangrove Jack's M44 West Coast /SafSpirit C70 / SafSpirit M1 / Safspirit Usw-6 / menig bier gist. 

Beantwoorden
(@eazyrider)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@alchemist Dankjewel!!!!

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

@eazyrider hallo en wolkom op dit forum 

Kijk ook eens hier :

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1846

@eazyrider. Welkom Stephan, rustig aan beginnen is een goed plan stapje voor stapje. Maar je vlees bereiden en gelijk je drank stoken zal niet mee vallen. Je drank zal meestal wel een paar weken nodig hebben ook als je het zo uit de ketel drink. Maar dat doen alleen die tandeloze moonshiners van discovery.

Beantwoorden
(@eazyrider)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@rumo hahaha. Onthoud ik dat. Zeker rustig aan, dit is weer iets nieuws en al doende leert men😉

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1163

@eazyrider 

Stephan welkom.

Cheers alvast 

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2693
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! Je word al top geholpen. Veel plezier hier. 

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom, 

onmisbare hobby’s, bbqen, motoren en stoken!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?