Bedankt voor het toelaten. Ik ben een volkomen groentje. Ben wel nieuwsgierig of er leden zijn in mijn omgeving ( Eindhoven). Zou graag mede hobby fanaten ontmoeten voor de gezelligheid en kennis overdracht.
Welkom! Ik ben zelf ook net nieuw. En borrel nu al van leuke ideeën om gin, vermout en armagnac te maken 😁
Welkom! Veel lees plezier.
Welkom op het forum!
Als je whisky wilt maken kan je genoeg info vinden op het forum. Alchemist heeft een leuke samenvatting gemaakt op https://stookforum.nl/forums/stooktips/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/
Staat ook in wat nodig is om te beginnen. Groote van de ketel hangt af van je budget en hoeveel je wilt stoken. Ik gebruik zelf een whisky lambiek.
Zoals Robbert ook zal zeggen laat je niet verleiden door turbo gisten. Maar ga voor goede whisky gisten of bakkersgist.
Verder veel leesplezier en uitzoek werk naar wat je wilt gaan aanschaffen.
Whisky maken met een koperen ketel geeft inderdaad het beste resultaat zoals aangegeven, de reden hierachter is dat koper werkt als katalysator voor een bepaalde reactie die een verestering heet, hierbij reageren een tweetal soorten componenten (carbonzuren en hogere alcoholen) van je stookwijn tot esters, dit zijn de stoffen die bepaalde geuren en smaak geven aan je Whisky.
Qua formaat van de ketel ben je natuurlijk gebonden aan de hoeveelheden die je wilt maken en hoe goed de hoeveelheden aansluiten op de vulgraad van de ketel. Zelf gebruik ik een 10 liter Whisky Alambiek van de Stookwinkel, het voordeel is dat ik ruwweg 20 liter vergist, dit 2 keer een eerste overhaal (of ruwstook) laat doorlopen en 1 keer de tweede overhaal (of fijnstook). Dit resulteert in 1,5 a 3 liter Whisky, afhankelijk van de opbrengst en de hoeveelheid granen / type granen die gebruikt zijn.
Als Engels geen probleem is zou ik whiskyscience eens aanbevelen, hierbij wordt betere achtergrond gegeven dan veel engelstalige fora of youtube filmpjes (Robbert daargelaten 😉)
https://whiskyscience.blogspot.com/?m=1
Ja whisky is ook mijn favoriet,ik stook ook veel fruit heb nu ongeveer 60 ltr whisky klaar moet nog 90 ltr ik stook van maïs ,ik gebruik een ketel uit Roemenië van 100 ltr ik stook wel op een eigenwijze manier zonder hulpmiddelen dat doe ik ongeveer 18 jr.maar iedereen die hem drinkt vind hem lekker.ik sta op het forum topic 2000 op VICE en in de Nieuwe Revu van vorige mnd.