Meldingen
Alles wissen

Nieuw!


Moonshine
Berichten: 13
Topic starter
(@moonshine)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste stokers,

 

Wij willen met een vriendengroep gaan stoken en overwegen de Hector aan te schaffen. We hebben alleen de gids doorgeworsteld maar het lijkt ons leuk en zinnig om een keer een mini-cursus op de Hector te organiseren. Heeft iemand een idee wie dat zou kunnen/willen doen?

Groet,

Rob Oosterom

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
36 reacties
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@moonshine, leuk zulke vrienden die willen helpen met stoken, die van mij helpen alleen met drinken. Wat wil jullie gaan stoken en waar wonen jullie? De ketel is maar een onderdeel van het proces, heb je al een idee hoe je de rest gaat aanpakken.

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@rumo

Ik woon in Markelo, Overijssel. De voorkeur gaat uit naar Calvados, Grappa en Whiskey. We nemen voor de stook telkens een weekend. In het najaar is er voldoende fruit hier op het land. 

Verder zijn we leken dus als je wat meer zou kunnen vertellen over het proces dan zou dat tof zijn.

Beantwoorden
(@bluesgoor)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@moonshine 

Je zit aan de andere jant van de berg😁

Mag ik vragen hoe je de grappa stookt? Wil poging wagen en kan vanuit bentelo wel de grondstof krijgen.

 

Gr Ruud

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Rob,

Er gaan hier en daar wel wat plannen op voor een workshop. Maar dat zal niet met een honderd liter ketel zijn.  Eerder een mini Alquitara. Maar de principes kun je dan natuurlijk altijd in het groot toepassen.

De Hectors staan in bestelling, net als al het andere koperwerk. Echter heeft de fabriek zwaar te lijden gehad onder de lokale lockdown. We hopen binnenkort weer leveringen te mogen ontvangen.  

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@stookforum

 

Dank je wel voor je bericht. Het gaat denk ik ook over het principe dus een cursus met een kleine ketel zou prima zijn.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik hoop over enkele weken meer te weten. Sinds november is alles al moeilijk te krijgen.

Een 100 liter ketel moet worden verwarmd en het gehele distillatieproces doorlopen. Je kijkt dan toch een hele dag naar een druppelend pijpje. Een cursus met een kleiner keteltje is veel interessanter. Dan gebruik je die kennis later in het groot bij de Hector 😀

Beantwoorden
8 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@stookforum hallo , welkom @moonshine ,

ik heb laatste weekend mijn nieuwe vengeance ketel voor eerst gebrukt die is ongeveer 135 liter daarbij heb ik Robbert gevraagd te helpen . Ik heb veel geleerd toch . Misschien zou Robbert ook willen helpen ? 
Misschien een idee om hem een berichtje te sturen. 

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@stookforum

Het is een grote broek die we aantrekken 🙂 maar in een weekend moet je toch een eindje komen. Hoe lang zou je doen over een stook in een ketel van 100l? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshine hoewel ik afbouw zelf thuis met ketel kan ik niet zeggen dat 100 liter een grote broek is . Ik heb met 800 galon gewerkt in verleden bij een destilleerij dus grote zegt niet zo veel .

Wat tijd van werken betreft met 100 liter hang af van vermogen waarmee je opwarmt , wat wil je maken . En wat voor kwaliteit .

Als je alleen maar wat gaat kneien en  " moonshine maken want er moet iets wat drinkbaar is zijn en moet sterk genoeg zijn om oma op een feestje topless op tafel te laten dansen dan is tijd wat minder dan dat je echt een serieuze drank gaat maken met smaak en kwaliteit wat je ook later weer opnieuw zou kunnen maken .

Dan maakt tijd ook uit in wat voor product wil je mee werken of wat voor drank ga je maken .

Wil je inderdaad wat rommelen met een sour mash of ga je voor een serieuze whiskey of de nog iets ingewikkeldere dranken .

Dus tijd hangt af van wat je wil.

 

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbert

 

We gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshine dus home disteller en geen moonshiner .

Dan is de Hercules een proma keuze maar hou er wel rekening mee dat wanneer je meerdere overhalen van een product doet dat een 100 liter niet lastig is wanneer je 1/3 product dan hebt . Je komt dan onder minimale vulhoogte . 

 

Beantwoorden
(@teunis)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert Klopt je hebt dan niet voldoende lift meer in je ketel en je residu is dan nog rijk aan ethanol. Je hebt dan een tweede ketel nodig met minder volume. Je kunt je mash ook bewaren voor een volgende stook en deze er dan aan toe voegen in de grote ketel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@teunis je kunt meer lift krijgen door meer warmte maar boven 95 gr dan verbrand je smaak .

Je hebt  ten alle tijden meer dan 1 ketel nodig. . Zowel in grote maar ook voor verschillende stookmethoden voor verschillende type drank.

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@stookforum

We staan overal open voor, we leren graag van de ervaren rotten in het vak!

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum @moonshine, hoewel het meer lijkt zo te lezen op @moonshiners. Lees je goed in op het forum en ga kijken wat jullie willen maken en zoek daar de geschikte ketel bij. En ja een workshop daar zit ik ook op te wachten.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@notna

Ik zag ook dat die naam bestond maar we zijn een ander groepje mannen...

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik stook met een ketel van 100 ltr daar doe ik meestal 45 ltr in daar zit ik 4 uur op,ik wil er nu een van 120 ltr van rvs ik gebruik vergisting vaten van 50 ltr dan kan ik 2 vaten tegelijk stoken,maar bedenk het is een hele lange zit om naar dat straaltje te kijken tel maar op ongeveer 10 uur.ik heb altijd genoeg om te stoken dus weet niet of het voor jou rendabel is zo'n grote ketel.

Beantwoorden
4 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@chriswisky

dat “luxe probleem” heb ik ook is een hele zit elk keer plus plannen  dat je er tijd voor heb

heb nu ook een kleine ketel voor de tweede keer 

@Moonshine(ers) ik zou voor twee kleinere ketels gaan .Kun je twee verschillende dingen stoken en misschien wel twee keer vullen op een dag 

verandering van spijs doet drinken is geloof ik het spreekwoord

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@chriswisky

Dank voor je bericht, we verdelen de oogst over 8 man maar ik heb geen idee hoeveel flessen b.v. Calvados je kan stoken van een ketel van 100 liter.

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@moonshine dat is afhankelijk wat je maakt, de sterkte van de stookwijn, het soort brander, striprun of spiritrun. 

Ik heb geen ervaring met dergelijke formaten. Ik ben over het algemeen als ik 25 liter druivenwijn rustig stook toch al snel zo'n 4 uur zoet. 

@Robbert heeft ervaring met grote ketels, @chriswhisky heeft ook een 100 liter ketel. Zij hebben meer ervaring hiermee. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stookforum een koperen ketel en vuurgestook zal ander karakter hebben dan rvs , andere metaal en electrisch. 

4 uur 25 liter is niet raar maar stook je in 1, 2 of meer overhalen ? 

Dat maakt uit in tijd nodig per run .

Een 80 liter vulling van een sap zou met een hercules in 1 overhaal gestook ongeveer 7 uren nemen .

In 2 overhalen de eerste in +/-  5 en tweede 4 omdat je minder volume in 2e overhaal hebt 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dan heb je wel een pallet gist emmers nodig ..

Beantwoorden
3 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@haak die blauwe tonnen van 60, 120 of 220 liter werken ook prima.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@odevie 

o ja dat is waar 

10x220 liter dat moet genoeg zijn 🤣

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@haak om te beginnen wel, ja. 😜

Beantwoorden
Moonshine
Berichten: 13
Topic starter
(@moonshine)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste Dames en heren,

Een paar maanden geleden was ik hier voor het laatst met de vraag of de Hector al geleverd kon worden...

Beantwoorden
6 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@moonshine 

Er staan er 4 in bestelling voor bij de volgende levering. Maar door grote koper tekorten bij de leverancier kan dat nog best een poos duren. Is een 50 lliter whiskyketel niet veel praktischer en hanteerbaarder? Is op voorraad, kun je overmorgen in huis hebben 🙂

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@stookforum 

Dat is een plan. Ik overleg dit even. Aangezien we totaal 0 verstand van stoken hebben zoeken we nog wel iemand die het leuk vindt om ons een beetje te coachen. Ook weet ik niet wat voor andere benodigdheden we moeten hebben.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshine.              
ik denk als je Jan ff belt in zijn winkeltje dat hij met alle liefde een gat slaat in jullie begroting 😁

 

vast wel een mentor te vinden ,in deze topic staan er al een paar hele goeie 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshine kijk even in dit topic : Beginners "shopping list"

Daar staat al het een en ander in. .

En hier zijn paar voorbeelden te vinden van een simpele drank als whiskey te maken .

 

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbert 

 

Dank je wel! calvados en grappa kan toch ook gemaakt worden in deze ketel?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@moonshine Calvados , grappa en cognac worden gestookt op charantaise ketels .  Of ketel met soortgelijke configuratie. Dubbel overgehaald waarbij lowwime over wijn opnieue wordt overgehaald .

Je kunt met een potstill of gewone alambiek wel de stook methode benaderen . 

Vergt iets inzicht / vaardigheid 

 

Beantwoorden
Moonshine
Berichten: 13
Topic starter
(@moonshine)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wie heeft er zin om een paar kerels eens op weg te helpen met het stookproces. Dat hoeft natuurlijk niet gratis..

Beantwoorden
3 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshine 

hoe staat het eigenlijk met het project ?

Beantwoorden
Moonshine
(@moonshine)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@haak 

Slecht, de ketel die we willen hebben staat nog steeds in bestelling. Ik heb begrepen dat de prijs van koper hoog is en het sowieso lastig is om aan koper te komen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshine 

dat Is vervelend!,worden ook niet hier gemaakt .Dus lastig te controleren waar het aan ligt 

Maar misschien 1 of 2 andere ketels .Lijkt mij sowieso handiger .

jullie stoken met meerdere dan kun je 1 ste en 2 stook doen.Dus 1 grote en 1 kleinere ketel

toch een beetje dringen groep kerels om 1 ketel….

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?