Meldingen
Alles wissen

Nieuw!


Moonshine
Berichten: 8
Registered
Topic starter
(@moonshine)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Beste stokers,

 

Wij willen met een vriendengroep gaan stoken en overwegen de Hector aan te schaffen. We hebben alleen de gids doorgeworsteld maar het lijkt ons leuk en zinnig om een keer een mini-cursus op de Hector te organiseren. Heeft iemand een idee wie dat zou kunnen/willen doen?

Groet,

Rob Oosterom

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
19 reacties
2 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@moonshine, leuk zulke vrienden die willen helpen met stoken, die van mij helpen alleen met drinken. Wat wil jullie gaan stoken en waar wonen jullie? De ketel is maar een onderdeel van het proces, heb je al een idee hoe je de rest gaat aanpakken.

Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@rumo

Ik woon in Markelo, Overijssel. De voorkeur gaat uit naar Calvados, Grappa en Whiskey. We nemen voor de stook telkens een weekend. In het najaar is er voldoende fruit hier op het land. 

Verder zijn we leken dus als je wat meer zou kunnen vertellen over het proces dan zou dat tof zijn.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dag Rob,

Er gaan hier en daar wel wat plannen op voor een workshop. Maar dat zal niet met een honderd liter ketel zijn.  Eerder een mini Alquitara. Maar de principes kun je dan natuurlijk altijd in het groot toepassen.

De Hectors staan in bestelling, net als al het andere koperwerk. Echter heeft de fabriek zwaar te lijden gehad onder de lokale lockdown. We hopen binnenkort weer leveringen te mogen ontvangen.  

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@stookforum

 

Dank je wel voor je bericht. Het gaat denk ik ook over het principe dus een cursus met een kleine ketel zou prima zijn.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6582
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik hoop over enkele weken meer te weten. Sinds november is alles al moeilijk te krijgen.

Een 100 liter ketel moet worden verwarmd en het gehele distillatieproces doorlopen. Je kijkt dan toch een hele dag naar een druppelend pijpje. Een cursus met een kleiner keteltje is veel interessanter. Dan gebruik je die kennis later in het groot bij de Hector 😀

Beantwoorden
6 Reacties
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 98

@stookforum hallo , welkom @moonshine ,

ik heb laatste weekend mijn nieuwe vengeance ketel voor eerst gebrukt die is ongeveer 135 liter daarbij heb ik Robbert gevraagd te helpen . Ik heb veel geleerd toch . Misschien zou Robbert ook willen helpen ? 
Misschien een idee om hem een berichtje te sturen. 

Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@stookforum

Het is een grote broek die we aantrekken 🙂 maar in een weekend moet je toch een eindje komen. Hoe lang zou je doen over een stook in een ketel van 100l? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@moonshine hoewel ik afbouw zelf thuis met ketel kan ik niet zeggen dat 100 liter een grote broek is . Ik heb met 800 galon gewerkt in verleden bij een destilleerij dus grote zegt niet zo veel .

Wat tijd van werken betreft met 100 liter hang af van vermogen waarmee je opwarmt , wat wil je maken . En wat voor kwaliteit .

Als je alleen maar wat gaat kneien en  " moonshine maken want er moet iets wat drinkbaar is zijn en moet sterk genoeg zijn om oma op een feestje topless op tafel te laten dansen dan is tijd wat minder dan dat je echt een serieuze drank gaat maken met smaak en kwaliteit wat je ook later weer opnieuw zou kunnen maken .

Dan maakt tijd ook uit in wat voor product wil je mee werken of wat voor drank ga je maken .

Wil je inderdaad wat rommelen met een sour mash of ga je voor een serieuze whiskey of de nog iets ingewikkeldere dranken .

Dus tijd hangt af van wat je wil.

 

Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@robbert

 

We gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit...

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@moonshine dus home disteller en geen moonshiner .

Dan is de Hercules een proma keuze maar hou er wel rekening mee dat wanneer je meerdere overhalen van een product doet dat een 100 liter niet lastig is wanneer je 1/3 product dan hebt . Je komt dan onder minimale vulhoogte . 

 

Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@stookforum

We staan overal open voor, we leren graag van de ervaren rotten in het vak!

Beantwoorden
Notna
Berichten: 228
Registered
(@notna)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Welkom op het forum @moonshine, hoewel het meer lijkt zo te lezen op @moonshiners. Lees je goed in op het forum en ga kijken wat jullie willen maken en zoek daar de geschikte ketel bij. En ja een workshop daar zit ik ook op te wachten.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@notna

Ik zag ook dat die naam bestond maar we zijn een ander groepje mannen...

Beantwoorden
Chriswisky
Berichten: 109
Registered
(@chriswisky)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik stook met een ketel van 100 ltr daar doe ik meestal 45 ltr in daar zit ik 4 uur op,ik wil er nu een van 120 ltr van rvs ik gebruik vergisting vaten van 50 ltr dan kan ik 2 vaten tegelijk stoken,maar bedenk het is een hele lange zit om naar dat straaltje te kijken tel maar op ongeveer 10 uur.ik heb altijd genoeg om te stoken dus weet niet of het voor jou rendabel is zo'n grote ketel.

Beantwoorden
4 Reacties
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 242

@chriswisky

dat “luxe probleem” heb ik ook is een hele zit elk keer plus plannen  dat je er tijd voor heb

heb nu ook een kleine ketel voor de tweede keer 

@Moonshine(ers) ik zou voor twee kleinere ketels gaan .Kun je twee verschillende dingen stoken en misschien wel twee keer vullen op een dag 

verandering van spijs doet drinken is geloof ik het spreekwoord

Beantwoorden
Moonshine
Registered
(@moonshine)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@chriswisky

Dank voor je bericht, we verdelen de oogst over 8 man maar ik heb geen idee hoeveel flessen b.v. Calvados je kan stoken van een ketel van 100 liter.

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6582

@moonshine dat is afhankelijk wat je maakt, de sterkte van de stookwijn, het soort brander, striprun of spiritrun. 

Ik heb geen ervaring met dergelijke formaten. Ik ben over het algemeen als ik 25 liter druivenwijn rustig stook toch al snel zo'n 4 uur zoet. 

@Robbert heeft ervaring met grote ketels, @chriswhisky heeft ook een 100 liter ketel. Zij hebben meer ervaring hiermee. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@stookforum een koperen ketel en vuurgestook zal ander karakter hebben dan rvs , andere metaal en electrisch. 

4 uur 25 liter is niet raar maar stook je in 1, 2 of meer overhalen ? 

Dat maakt uit in tijd nodig per run .

Een 80 liter vulling van een sap zou met een hercules in 1 overhaal gestook ongeveer 7 uren nemen .

In 2 overhalen de eerste in +/-  5 en tweede 4 omdat je minder volume in 2e overhaal hebt 

Beantwoorden
Haak
Berichten: 242
 Haak
Registered
(@haak)
Actief Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Dan heb je wel een pallet gist emmers nodig ..

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?