Goedemiddag heren,
Een jaar geleden heb ik een distilleer ketel van mijn vrouw gekregen voor mijn verjaardag, en ongeveer een maand geleden heb ik deze uit de kast getrokken als reactie op de stijgende alcohol prijzen bij de Gall en Gall.
Ik wilde graag een foto toevoegen, maar volgens mij is dat nog geen optie als je je net aan meldt.
Mochten jullie nieuwsgierig zijn, het is een RVS (Neeeeee!!) ketel uit Lvcheng town, Dangyang, Jiangsu, China.
Ongekende topklasse dus.
Inmiddels staat mijn tweede project (sugarwash) te borrelen. Laatste meting 85%, en lijkt het aroma van chemisch reinigingsmiddel af te nemen.
Overigens heb ik braaf de beginnersgids gelezen, en wat andere websites door gespit.
Hier leek ik echter ook veel nuttige info tegen te komen dus vond ik het netjes me even voor te stellen.
-Robin
p.s. als deze hobby uit de hand loopt verwacht ik dat ik tzt wel ga investeren in een mooie ketel van stookwinkel. We gaan het zien.
Meer luiheid dan zelfbeheersing vrees ik.
Ik begon een beetje te lezen over de hele stookhobby, en op een gegeven moment kreeg ik zoveel informatie dat het meet huiswerk begon te lijken dan een leuk experiment.
De grote reden om het ding een jaar in de kast te laten staan. Uiteindelijk heb ik maar besloten dat je soms beter iets sub optimaal kan doen dan helemaal niet.
Dat leidde tot het eerste experiment.
20 kg peren door de sapcentrifuge (bang voor methyl dus sap leek veilig) aangelengd met suikerwater. Sg gemeten. Suiker toegevoegd.
Vergist. Percentage rond 15% (uitgerekend, nog geen alcohol meter, nu wel).
Gedistilleerd. Geen cuts gemaakt. Dus smaakte naar spiritus. (Overigens wel zeer geschikt om vuur te spugen op een vrijgezellen feest, maar dat is een verhaal voor een andere dag)
De flessen toch maar weer terug in de ketel.
Resulteerde in een blank achtige alcohol met licht peren aroma. En nog steeds een chemisch tintje omdat ik nog steeds geen cuts maakte.
Dus dat zijn nu 2 weckpotten met fruit en alcohol tbv likeur. Aardbei+framboos en de ander perzik. Vrees dat het een chemisch na smaakje gaat hebben.
Wel het 1 en ander geleerd.
2e experiment ;
Sugarwash met turbogist. Ging voor maximale opbrengst. Alles in 1 keer in de ton gemieterd.
Te vroeg eruit. Nog troebel en stinkt.
2 keer gedistilleerd. Gister om 0230 klaar.
(Note to self; s'ochtends beginnen)
Distillaat verzameld in Heineken flesjes. Vanmiddag kijken of ik er iets mee kan.
Weckpotten en blauwe bessen stand-by.
Op dit moment is het dus vooral marceren wat ik doe. Maar ik moet zeggen dat ik het heel leuk vind om het fruit te verwerken en te vergisten.
Dus mijn intentie is om die kant weer op te gaan.
Ben nog een het inlezen hoe ik het precies aan ga pakken.
Overigens ; ik heb nu alcohol van zo'n 82% staan. Ik heb weckpoten van 1.5 ltr.
Ik wilde blauwe bessen in 4en delen, net onder water zeggen en kort koken. Zo weinig mogelijk water. Dit mengen met alcohol en laten staan.
Nu is mijn vraag; in welke verhouding zou ik dit doen?
Ik denk aan een liter alcohol met een halve liter bessenmeuk. Dan is het percentage in de pot ongeveer 50% zijn. Klinkt dit redelijk?
Of raad je iets anders aan? Bessen niet koken? Andere verhouding? Bessen afgieten?