Meldingen
Alles wissen

Nieuw en een beginnersvraag


Berichten: 9
Topic starter
(@onrust)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo allen stokers,

 

Misschien een domme vraag maar ik heb het starterspakket besteld en wil mijn eerste experiment beginnen en starten met suiker en een turbogist, just to get a hang of it. Vraag: moet mijn vergistingsvat binnehuis (kamertemperatuur) staan, of kan ik m ook gewoon in mijn schuur laten staan?

 

Groeten, de Onrust Stoker

Beantwoorden
6 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@onrust Als het goed is staat er een temperatuur op de verpakking van de gist, voor de meeste geldt kamertemperatuur trouwens. Voor pils en bepaalde fruitvergistingen mag t lager zijn.

Beantwoorden
(@onrust)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@alchemist 

Dank voor je antwoord! Ik heb de boel gezellig aan het borrelen in de kelderkast. Nog een vraagje: ik ben nu net iets meer dan een week bezig. Moet ik wachten tot het gist helemaal uitgeborreld is, of kan ik na een week al gaan stoken?

 

gr

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@onrust Uitgeborreld is niet altijd een goede indicator, soms ontsnapt druk elders en dan heb je een stilstaand waterslot met een actieve vergisting.

 

Beter is of met een aansteker erin te gaan, gaat de vlam uit dan is de vergisting voorbij, of de S.G. waarde meten, 1,000 of lager betekent destilleren eigenlijk.

 

Dus het kan langer dan een week duren, ik ken de turbogist alleen van naam en heb m zelf niet gebruikt, andere gistsoorten (bakkersgist bijvoorbeeld) kan er drie a vier weken over doen.

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Onrust, welkom op het forum en veel lees en stookplezier.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Met aansteker er in gaat de vlam uit dan is het nog aan het vergisten,blijf ze branden dan is hij uitgegist of staat te koud.proef even smaakt het bitter zuur en blijft de aansteker branden dan is het uitgegist.zet het dan 2 dagen op een koude plaats dan bezinkt alles en stook het dan.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?