Meldingen
Alles wissen

Nieuw lid


Berichten: 31
Topic starter
(@tedestillaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik lees een tijdje met een schuin oog mee op het forum en heb de knoop doorgehakt; een account aanmaken en doorpakken met destilleren. Tijd voor een voorstelrondje en wat vragen.

Ik brouw sinds 2013 bier en ben hier inmiddels behoorlijk bedreven in. Ook organiseer ik veel voor de lokale (Amsterdam) internationale thuisbrouwvereniging - avonden, competities, bottle swaps etc. Mijn achtergrond met bier betekent ook dat ik veel kennis van fermenteren heb en veel spullen al heb staan; een mooie Braumeister 20 liter ketel en wat grainfather conical fermenters.

Mijn interessse ligt vooral in het destilleren van whiskey en calvados, maar ook korenwijn, gin, raki etc. Mijn partner is geïnteresseerd in het maken van cocktails dus het risico op het breder willen stoken ligt een beetje op de loer. 😉

Ik heb uiteraard een hoop vragen net als alle beginners:

  • Zijn er thuis destilleer verenigingen, zoals er ook veel thuisbrouw verenigingen voor bier zijn?
  • Ik zag de beginnersgids op het forum, heel handig bedankt! Ik zou me graag iets dieper willen inlezen. Met bier is het zo dat de literatuur in het Engels veel beter is dan de Nederlandstalige. Wat zijn must-reads voor destilleren?

Ik ben me aan het oriënteren op een destilleerketel. Ik denk dat ik het licht begin te zien, maar ik zou graag willen dubbel checken of mijn logica klopt en of ik geen dingen mis.

Ik weet dat sommige electrische brouwketels (Grainfather) makkelijk kunnen worden aangepast tot destilleerketel. Ik kon, behalve wat vage hacks, niet een soortgelijke omvormkit vinden voor mijn Speidel Braumeister 20 liter. De meest logische optie lijkt dan ook een Still Spirits T500 Boiler. Ik vind het idee van een elektrisch aangedreven systeem ook wel fijn gezien ik een beetje huiverig ben voor een gasbrander in huis.. En als ik het goed begrijp is de T500 een beetje de "gold standard" van thuis destilleren.

Gezien mijn primaire interesse ligt bij Whiskey/Calvados lijkt het dat ik een Alambiek kit voor de T500 nodig heb. Kan ik hiermee ook gin, raki, of eventuele andere dranken mee stoken? Wanneer loop ik vast en heb ik een refluxkollom nodig? Of is het slim om beiden te bestellen gezien je ze eigenlijk beiden nodig hebt als je veel verschillende dingen wil destilleren? Ik kan nog niet zo goed inschatten waar ik vastloop met alleen een alambiek.

Daarnaast zie ik ook super sexy koperen ketels met heel exotische vormen. Wat kan ik meer met een koperen kollomdistileerketel or Alquitara? Als ik zo'n Charentais Alambiek zie hoop ik heel erg dat je er veel meer mee kan, want het ziet er heel sexy uit 🤣 🤣. Kan iemand de voordelen uitleggen?

Alvast dank voor het doorlezen van mijn lap tekst. Ik zal vast snel meer vragen hebben.

Beantwoorden
12 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@tedestillaat welkom op het forum .

Ik lees dat je al ervaren bent met brouwen . Hoewel basis van bier bereiden lijkt op whisky zit er toch eel flink verschil.

Ook lees ik dat je whiskey en Calvados wil gaan maken .  

Wil je een drankje maken voor een feestje met de buren dan is een t500 met een alambiek te gebruiken .je krijgt een redelijke drank.

Kies je toch voor een kwaliteif goede whiskey en Calvados kun je toch beter een whisky still ,potstill of alambiek . Ook deze zijn beter voor een calvados hoewel Calvados , cognac en brandy nog nog beter tot hun recht komen wanneer ze op charantaise worden gestookt.

Ook gin , raki of anders gezegd dranken waar veel om aroma gaat daarvoor is een alambiek , potstill of ook alquitara beter voor geschikt.

Betreft electrische ketels gebruiken is veiliger dan gas  is false veiligheid . De meeste branden komen nog steeds door sluiting .

Wanneer er een alcohol damp vrijkomt zie je aan verkleuren van vlam dat er wat mis is en je kunt tijdig handelen. . Een vlam zal een beetje damp al "opvreten"  .  

Wanneer er geen vlam is krijgt damp meer tijd om te verzadigen en dan kan een vonk  of bij voldoende verzadiging hitte spontaan tot ontbranden komen of zelfs explosie .

Lekken met hoog percentage alcohol op electrische plaat is even grote kans op  ontvlammen als bij een gas vlam .

Daarnaast een vlam is beter en sneller regelbaar.

zowel verhogen als verlagen van temperatuur zal sneller reageren.

.

 

 

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert dank voor het uitgebreide antwoord. Ik ben denk ik een stapje dichterbij ben waar ik wil zijn.

Behalve het esthetische aspect heeft koper ook smaak / kwaliteitsvoordelen. Daarnaast begrijp ik uit je antwoord en de beschrijvingen op stookwinkel.nl dat gas voordelen heeft op gebied van veiligheid, controle en de algehele stooktijd. Ik ben denk ik overtuigd dat een koperen ketel met gasbrander de weg voorwaarts is. 

Volgende vraag is dan het formaat van de stookketel. Dit is mijn logica: ik brouw bier in ongeveer 20 liter batches met het doel om 1 keg (5 gallon / 18.9 liter) te kunnen vullen. Gezien het proces iets anders is en gezien ik geen vocht afkook lijkt het me dat ik met een soortgelijk proces zo'n 20/21 liter whiskey wash overhoud. Als ik cider of perry maak koop ik mijn ruwe sap ook vaak in 20 liter jerrycans. Is het dan logisch om voor een 20 liter ketel te gaan of zijn er inherente voordelen aan een ruimere of juist kleinere ketel? 

En als laatste als ik een gasbrander koop - moet ik dan letten op een bepaald vermogen voor een bepaald formaat of zijn zelfs simpele branders genoeg?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@tedestillaat als je uitgaat van dat je gemiddeld altijd met rond 20 liter batch werkt kun je het beste kiezen voor een ketel inhoud van 30 liter .

Vulhoogte is 2/3 van inhoud aan te bevelen. .

Een brander zou bijvoorbeeld een 9 -12 kw hocker / industrie brander kunnen zijn. . ( eventueel een vlamverdeler erbij maakt het voor een finale overhaal nog makkelijker in fijn afregelen .)

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert Dank voor de hulp - ik waardeer je inbreng.

Dan even concreet:

Gezien Whiskey de hoofdmoot van mijn plannen is lijk de meest logische keuze voor mij de <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">30 LITER – WHISKY ALAMBIEK DISTILLEERKETEL . Eens?

Moet ik kijken naar gelijk geprijsde ketels als <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">30 LITER – PRO DISTILLEERKETEL – COMPLETE SET of 30 LITER – ALQUITARA, ECHTE SPAANSE KETEL – COMPLETE SET of zijn deze minder geschikt en kunnen deze van het lijstje.

Ik kijk ook nog met een half oog naar de <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">30 LITER – CHARENTAIS ALAMBIEK, COGNAC KETEL – COMPLETE SET. Mijn logica is dat door de pre-heater wellicht uit kom met een 20 liter model ipv een 30 liter model (doorstoken en eventueel bijvullen). Is dat een optie of wishful thinking? En is een Charentais alambiek een goede keuze voor Whiskey?

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@robbert

Dan even concreet (en kijkend naar het aanbod van stookwinkel)

Gezien whiskey de hoofdmoot van mijn plannen is lijkt de meest logische keuze voor mij de 30 LITER – WHISKY ALAMBIEK DISTILLEERKETEL die ze verkopen. Eens?

Moet ik nog kijken naar gelijk geprijsde ketels als de 30 LITER – PRO DISTILLEERKETEL of 30 LITER - ALQUITARA? Of zijn deze minder geschikt en kunnen deze van het lijstje.

Ik kijk ook nog met een half oog naar de 30 LITER – CHARENTAIS ALAMBIEK. Mijn logica is dat door de pre-heater ik wellicht uitkom met een 20 liter model ipv een 30 liter model (ik zou kunnen doorstoken en eventueel bijvullen). Is dat een optie of wishful thinking? En is een Charentais alambiek een goede keuze voor whiskey?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@tedestillaat charantaise is niet echt geschikt voor whiskey. .

De alquitara kun je ook prima gebruiken voor whiskey en voor fruit dranken is het een absilute winnaar. Alleen ze zijn iets lastiger om mee te werken maar dat is kwestie van wennen

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@tedestillaat welkom op het forum. We zijn benieuwd naar de keuze.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom !

Denk dat niemand het zo goed  kon beantwoorden als Robbert ( misschien dat de rest ook niet durfde)

Maar ik zou echt voor “koperwerk” gaan !

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom op het forum 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum en je hebt al genoeg advies van Robert zie ik veel succes.

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom met deze antwoorden gaat het zeker lukken,

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@tedestillaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

We zijn nu een week verder en ik vrees dat ik een beetje "down the rabbit hole" aan het gaan ben.

Ik heb wat literatuur gekocht en ben aan het lezen geslagen. Daarnaast ben ik een beetje aan het rondlezen op reddit en youtube. De algemene consensus bij onze Noord-Amerikaanse vrienden is dat je beter kunt gaan voor een modulaire ketel.

Mijn oog is nu een beetje gevallen op de electische ketels met plated flute kolommen. Er lijken een aantal voordelen aan te zitten qua veelzijdigheid, toekomstbestendigheid, snelheid, duur van de stookdag. 

Wat zijn jullie ervaringen? Zijn er duidelijke redenen om niet voor zo'n oplossing te kiezen? Waarom toch kiezen voor koperen ketels?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?