Ik lees een tijdje met een schuin oog mee op het forum en heb de knoop doorgehakt; een account aanmaken en doorpakken met destilleren. Tijd voor een voorstelrondje en wat vragen.
Ik brouw sinds 2013 bier en ben hier inmiddels behoorlijk bedreven in. Ook organiseer ik veel voor de lokale (Amsterdam) internationale thuisbrouwvereniging - avonden, competities, bottle swaps etc. Mijn achtergrond met bier betekent ook dat ik veel kennis van fermenteren heb en veel spullen al heb staan; een mooie Braumeister 20 liter ketel en wat grainfather conical fermenters.
Mijn interessse ligt vooral in het destilleren van whiskey en calvados, maar ook korenwijn, gin, raki etc. Mijn partner is geïnteresseerd in het maken van cocktails dus het risico op het breder willen stoken ligt een beetje op de loer. 😉
Ik heb uiteraard een hoop vragen net als alle beginners:
- Zijn er thuis destilleer verenigingen, zoals er ook veel thuisbrouw verenigingen voor bier zijn?
- Ik zag de beginnersgids op het forum, heel handig bedankt! Ik zou me graag iets dieper willen inlezen. Met bier is het zo dat de literatuur in het Engels veel beter is dan de Nederlandstalige. Wat zijn must-reads voor destilleren?
Ik ben me aan het oriënteren op een destilleerketel. Ik denk dat ik het licht begin te zien, maar ik zou graag willen dubbel checken of mijn logica klopt en of ik geen dingen mis.
Ik weet dat sommige electrische brouwketels (Grainfather) makkelijk kunnen worden aangepast tot destilleerketel. Ik kon, behalve wat vage hacks, niet een soortgelijke omvormkit vinden voor mijn Speidel Braumeister 20 liter. De meest logische optie lijkt dan ook een Still Spirits T500 Boiler. Ik vind het idee van een elektrisch aangedreven systeem ook wel fijn gezien ik een beetje huiverig ben voor een gasbrander in huis.. En als ik het goed begrijp is de T500 een beetje de "gold standard" van thuis destilleren.
Gezien mijn primaire interesse ligt bij Whiskey/Calvados lijkt het dat ik een Alambiek kit voor de T500 nodig heb. Kan ik hiermee ook gin, raki, of eventuele andere dranken mee stoken? Wanneer loop ik vast en heb ik een refluxkollom nodig? Of is het slim om beiden te bestellen gezien je ze eigenlijk beiden nodig hebt als je veel verschillende dingen wil destilleren? Ik kan nog niet zo goed inschatten waar ik vastloop met alleen een alambiek.
Daarnaast zie ik ook super sexy koperen ketels met heel exotische vormen. Wat kan ik meer met een koperen kollomdistileerketel or Alquitara? Als ik zo'n Charentais Alambiek zie hoop ik heel erg dat je er veel meer mee kan, want het ziet er heel sexy uit 🤣 🤣. Kan iemand de voordelen uitleggen?
Alvast dank voor het doorlezen van mijn lap tekst. Ik zal vast snel meer vragen hebben.
Welkom !
Denk dat niemand het zo goed kon beantwoorden als Robbert ( misschien dat de rest ook niet durfde)
Maar ik zou echt voor “koperwerk” gaan !
Welkom op het forum
Welkom op het forum en je hebt al genoeg advies van Robert zie ik veel succes.
Welkom met deze antwoorden gaat het zeker lukken,
We zijn nu een week verder en ik vrees dat ik een beetje "down the rabbit hole" aan het gaan ben.
Ik heb wat literatuur gekocht en ben aan het lezen geslagen. Daarnaast ben ik een beetje aan het rondlezen op reddit en youtube. De algemene consensus bij onze Noord-Amerikaanse vrienden is dat je beter kunt gaan voor een modulaire ketel.
Mijn oog is nu een beetje gevallen op de electische ketels met plated flute kolommen. Er lijken een aantal voordelen aan te zitten qua veelzijdigheid, toekomstbestendigheid, snelheid, duur van de stookdag.
Wat zijn jullie ervaringen? Zijn er duidelijke redenen om niet voor zo'n oplossing te kiezen? Waarom toch kiezen voor koperen ketels?