Beste stokers, ik heb 10 dagen terug een suiker mash gemaakt met de turbogist. nu is hij nog steeds niet uitgeborreld. komt dit wel goed? in deze forum lees ik dat het ongeveer een week duurt dat het gisten klaar is. Kan dit ook met temperatuur te maken hebben? in mijn hobbyruimte was het de afgelopen dagen maar 5/7 graden Celsius. ik heb nu de kachel aangezet zodat het rond de 16 graden is.
Moet ik gewoon geduld hebben of kan ik beter opnieuw beginnen. gr Daniël
Hallo Daniël, welkom.
op het zakje van de gist staat vaak de vergistingstemperatuur. 5/7 graden of 16 graden is te koud. Bij een te koude temperatuur valt de vergisting stil, stopt of gaat dood. Gemiddelde temperatuur zit vaak tussen de 18 en 26 graden, maar is gist en merk afhankelijk.
Ik gebruik in de winter een brew belt https://www.stookwinkel.nl/product/west-kin-look-warmteriem-brewbelt-voor-gistemmer/
Groetjes Lambik
Al deze codes , wa bedoeld dit ?