Dag allemaal. Ik ben een nieuwe stoker. Een prutsstoker dus.
Vorige winter heb ik voor het eerst sleedoornbessen geplukt, in jenever gedaan en zo sloe gin gemaakt en dat beviel me erg.
Het leek me leuk om een stapje verder te gaan en zelf te beginnen stoken.
Ondertussen heb ik wat boeken doorploeterd en online artikels en fora zitten lezen. Heb ook een keteltje van 5 liter.
Ik ben een maand of twee geleden begonnen met een simpele suikerwash van 20 liter met als basis het recept van Brouwer uit het Volkomen Stookboek.
In het kort: eerst invertsuiker maken, dan aanlengen met water + gistvoedingzout en wijngist toevoegen.
Mijn vergisting liep nogal traag en op het einde (na zes weken was hij volledig uitgegist) had ik een sg van 1.028, dus ongeveer 11% ABV (mijn sg in het begin was 1.096).
Na ruwstook en fijnstook had ik wel een best lekkere alcohol.
Als ik het goed begrijp zou je normaal na een week of vier 14% ABV of zo moeten hebben?
Ik vraag mij nu af wat ik fout heb gedaan. Dit heb ik gedaan:
- Ik vul mijn vergistingsvat met de handsproeier zodat er veel lucht in zit
- Ik doe mijn gist in een halve liter water met wat invertsuiker en wacht tot die aan het borrelen is.
- Dan giet ik die bij de suikerwash. (Op dat moment is de wash ongeveer 30-31°C)
- Na een paar uur begon het waterslot te borrelen.
Tijdens de weken van de vergisting gebeurde het volgende:
- Ik schudde af en toe met de ton. Is dat aan te raden of juist niet?
- De temperatuur in de ruitme was niet erg hoog, misschien 19 graden. En er zijn ook twee dagen geweest van pakweg 16 graden.
- Ik gebruikte 10g wijngist. Op de verpakking staat goed voor "10-20 liter wijn zonder giststarter".
- Ik gebruikte kraantjeswater. Deze bevat wel wat chloor en kalk.
Enig idee waarom het zo lang duurde en waarom de ABV zo laag bleef?
Heeft het zin om na een paar weken extra gist toe te voegen als je merkt dat de vergisting stilvalt?
Eergisteren heb ik trouwens een nieuwe ton gevuld. Ik heb wel een paar aanpassingen gedaan:
- 2 zakjes wijngist ipv 1, dus 20 gram
- 15 gram gistvoedingszout, ipv 10 gram
Het is ook een stuk warmer dan vorige keer.
Afwachten nu.
Dag Robbert,
Bedankt voor je reactie. Tja, ik had inderdaad gehoopt dat er nog een procent of 3 a 4 was bijgekomen, maar het vergisten was volledig gestopt.
Ik was van plan om alles wat meer te laten afkoelen, maar ik moest weg. Stom.
De gist was gedroogd en uit een zakje. Niet koel bewaard. Ik zal wat ik nog heb liggen maar snel in de koelkast leggen. Op het pakje staat dat de gist tot 16% zou moeten kunnen werken, dus denk dat de start sg wel ok was.
Voor het aanmaken heb ik inderdaad citroenzuur gebruikt om de omzetting naar invertsuiker te versnellen.
Ik zal zien of ik in het vervolg de chloor uit het water kan krijgen. Blijkbaar kan dat met vitamine C?
Heeft het enige zin om af en toe te schudden met mijn vergistingsvat? Dat stond in het boek van Brouwer.
Even een vervolgberichtje.
De twee zakjes gist hebben toch een verschil gemaakt. Na 10 dagen had ik een sg van 1056, dus ongeveer 6% alcohol. Dat is dubbel zo snel als vorige keer.
Echter na drie weken is de vergisting weer gestopt. sg is 1032, dus ongeveer 9,5% alcohol. Wat een teleurstelling.
Heb gist toegevoegd, maar dit hielp niet veel. Ook wat gistvoedingszout toegevoegd, maar lijkt ook niet veel te doen.
pH van mijn wash is 3,8. Misschien is dat niet ideaal voor mijn wijngist.
Ik ga morgen bakkersgist kopen. Kijken of dat een verschil maakt.
groeten
Bij nader inzien gaat bakkersgist niet veel helpen, want gaat maar tot pakweg 6%.