Meldingen
Alles wissen

Nieuw lid zoekt wijze raad over minder goede vergisting van een simpele suikerwash.


Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Dag allemaal. Ik ben een nieuwe stoker. Een prutsstoker dus.
Vorige winter heb ik voor het eerst sleedoornbessen geplukt, in jenever gedaan en zo sloe gin gemaakt en dat beviel me erg.
Het leek me leuk om een stapje verder te gaan en zelf te beginnen stoken.
Ondertussen heb ik wat boeken doorploeterd en online artikels en fora zitten lezen. Heb ook een keteltje van 5 liter.

Ik ben een maand of twee geleden begonnen met een simpele suikerwash van 20 liter met als basis het recept van Brouwer uit het Volkomen Stookboek.
In het kort: eerst invertsuiker maken, dan aanlengen met water + gistvoedingzout en wijngist toevoegen.
Mijn vergisting liep nogal traag en op het einde (na zes weken was hij volledig uitgegist) had ik een sg van 1.028, dus ongeveer 11% ABV (mijn sg in het begin was 1.096).
Na ruwstook en fijnstook had ik wel een best lekkere alcohol.
Als ik het goed begrijp zou je normaal na een week of vier 14% ABV of zo moeten hebben?

Ik vraag mij nu af wat ik fout heb gedaan. Dit heb ik gedaan:
- Ik vul mijn vergistingsvat met de handsproeier zodat er veel lucht in zit
- Ik doe mijn gist in een halve liter water met wat invertsuiker en wacht tot die aan het borrelen is.
- Dan giet ik die bij de suikerwash. (Op dat moment is de wash ongeveer 30-31°C)
- Na een paar uur begon het waterslot te borrelen.

Tijdens de weken van de vergisting gebeurde het volgende:
- Ik schudde af en toe met de ton. Is dat aan te raden of juist niet?
- De temperatuur in de ruitme was niet erg hoog, misschien 19 graden. En er zijn ook twee dagen geweest van pakweg 16 graden.
- Ik gebruikte 10g wijngist. Op de verpakking staat goed voor "10-20 liter wijn zonder giststarter".
- Ik gebruikte kraantjeswater. Deze bevat wel wat chloor en kalk.

Enig idee waarom het zo lang duurde en waarom de ABV zo laag bleef?
Heeft het zin om na een paar weken extra gist toe te voegen als je merkt dat de vergisting stilvalt?

Eergisteren heb ik trouwens een nieuwe ton gevuld. Ik heb wel een paar aanpassingen gedaan:
- 2 zakjes wijngist ipv 1, dus 20 gram
- 15 gram gistvoedingszout, ipv 10 gram
Het is ook een stuk warmer dan vorige keer.
Afwachten nu.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@prutsstoker zoals je zelf al zegt het eind sg was 1028 suiker zou pas op 990 uitgegist horen te zijn.  D.w.z. dat bij totale uitgisting had er nog 4,9 % uit kunnen komen. 

Je start s.g is voor meeste gisten te hoog. Waarschijnlijk was jou gist al dood voor eindstreep. 

Wijn gist zou ook niet eerste keuze moeten Ij  op suiker. 

Pitchen bij 30 graden is voor veel soorten ook niet verstandig  . De meeste is 28 gr al de max  

Er zijn wat biergisten die onder de 15 graden prima werken  voor wijngisten is min 21 max 28 . En rond 24 doen ze het het beste.

10 gr is een zeer lage pitch wanneer je ook niet een juist gist gebruikt. Het zal het te moeilijk hebben gehad  

( Was de gist vers trouwens ? En koel bewaard?)

Gebruik niet te veel dap . Te veel is net zo slecht als tw weinig.

Gechloreerd water is zeker niet geschikt voor brouwen of maken van een beslag .

Water mag kalk bevatten .  ph in meeste leiding water zit rond de 7 ph .  Dit is met dergelijke vergisting niet echt veel te hoog..

Heb je geen citroenzuur trouwens gebruikt ? Niet alleen voor verlagen ph maar ook voor makkelijker afbraak van de suikers.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Dag Robbert,

Bedankt voor je reactie. Tja, ik had inderdaad gehoopt dat er nog een procent of 3 a 4 was bijgekomen, maar het vergisten was volledig gestopt. 

Ik was van plan om alles wat meer te laten afkoelen, maar ik moest weg. Stom.

De gist was gedroogd en uit een zakje. Niet koel bewaard. Ik zal wat ik nog heb liggen maar snel in de koelkast leggen. Op het pakje staat dat de gist tot 16% zou moeten kunnen werken, dus denk dat de start sg wel ok was. 

Voor het aanmaken heb ik inderdaad citroenzuur gebruikt om de omzetting naar invertsuiker te versnellen.

Ik zal zien of ik in het vervolg de chloor uit het water kan krijgen. Blijkbaar kan dat met vitamine C?

Heeft het enige zin om af en toe te schudden met mijn vergistingsvat? Dat stond in het boek van Brouwer.

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Even een vervolgberichtje.

De twee zakjes gist hebben toch een verschil gemaakt. Na 10 dagen had ik een sg van 1056, dus ongeveer 6% alcohol. Dat is dubbel zo snel als vorige keer.

Echter na drie weken is de vergisting weer gestopt. sg is 1032, dus ongeveer 9,5% alcohol. Wat een teleurstelling.

Heb gist toegevoegd, maar dit hielp niet veel. Ook wat gistvoedingszout toegevoegd, maar lijkt ook niet veel te doen.

pH van mijn wash is 3,8. Misschien is dat niet ideaal voor mijn wijngist.

Ik ga morgen bakkersgist kopen. Kijken of dat een verschil maakt.

groeten

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@prutsstoker)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Bij nader inzien gaat bakkersgist niet veel helpen, want gaat maar tot pakweg 6%. 

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@prutsstoker moderne verse bakkersgist met goede voeding , in goed milieu kan tenminste 9,6 % halen. Met  goede pitch en temperatuur ook nog hoger. 

 

Beantwoorden
(@prutsstoker)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

Bedankt voor de tip @robbert

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 380

@robbert met 6 kg suiker, DAP, wat citroenzuur en Bruggeman bakkersgist haal ik makkelijk 14%

Beantwoorden
(@prutsstoker)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

@odevie Interessant, heb je daar een recept voor liggen? Is dit voor 25 liter?

Hoeveel DAP? Waar kan ik dat kopen? is gewone gistvoedingszuur ook goed?

En citroenzuur (ik gebruik nu 6g voor 6 kg suiker op te lossen in water)?

Heb toevallig zonet 125g Bruggeman (instant) gist gekocht. Dit is droge gist. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@odevie daarom zei ik ook tenminste 9,6 % als je daar onder zit is er toch iets fout gegaan .

Zoals deze standaard recepten kan het niet fout gaan !

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .y

 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

 

Stookwijn uit sap .

Vul tank met de sap .

Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .

Aanvullen met water hiertoe .

Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .

Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .

En de gist 30 gram op 10 liter.

Gem gist temp 21 gr .

3 weken gisten .

Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

 

Stookwijn van mout .

(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin .

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 t

ot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist ..

Beantwoorden
(@prutsstoker)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 12

Bedankt @robbert en @odevie

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?