Meldingen
Alles wissen

Nieuw met stoken


Berichten: 6
Topic starter
(@agterob)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden
  1. Hallo ik ben Frank 

ik lees al enige tijd op dit forum en vind het nu tijd om mij ff voor te stellen.ben al geruime tijd bezig met bierbrouwen en het stoken voor mij nu ook de aandacht getrokken mede omdat ik een whiskey liefhebber ben.dus een 15 liter koperen whiskeyketel aangeschaft om hiermee aan de slag te gaan. Op dit forum vind ik heel veel antwoorden op de misschien voor jullie makkelijke vragen ik sta te popelen om hiermee aan de slag te gaan en te proberen iets lekkers te stoken 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@agterob welkom Frank,

 

 

Ook enig idee welke stijl van whisky je wilt gaan maken? De ervaring met het bierbrouwen zal zeker helpen alhoewel de wort voor een whisky wat andere vereisten heeft dan een bier, eiwitten mogen weg en de niet vergistbare suikers ook (dus een rust op 50 a 55 graden en een langere rust op 67 of 72 graden is zeker raadzaam).

Beantwoorden
(@agterob)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@alchemist dank je wel voor je bericht ik hou zelf van een wat zachter niet al te sherry achtige whiskey mag ook wel wat turf hebben 

aan jou maisch stappen heb ik zeker wat bedankt daarvoor 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@agterob Een zachte geturfde kan maar vanwege het verlies aan rooksmaak tijdens maischen, vergisting, destillatie en rijping is dat wat moeilijk om te voorspellen in het begin. De sherry smaken komen met name van het hout af, dat van te voren een sherry of soortgelijke vloeistof heeft gehuisvest.

 

Omdat het een leerproces is zou ik aanbevelen met een volledige gerstemout stort te beginnen, maischen;

  • 20 minuten 52 graden, hierbij p.H. correctie naar 5,5.
  • 60 minuten 65 graden
  • 20 minuten 72 graden, jodiumproef uitvoeren en eventueel verlengen met 20 minuten

 

Gist kan bakkersgist / Mangrove Jack's West Coast / Fermentis M1 

 

Rijpen op walnootdoppen met eventueel de schotjes nog (dat geeft iets meer houtsmaak). 

 

Dan krijg je een zachte toegankelijke whisky.

Beantwoorden
(@agterob)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@alchemist 

dankjewel hier kan ik mee aan de slag 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@agterob welkom op dit leerzaam forum .

zie ook deze filmpjes .

Dat is goed voorbeeld van hoe u een zeer smakelijke als Schotse eilanden whisky thus kunt maken .

 

en deze 

 

 

 

Beantwoorden
(@agterob)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@theresa 

dankjewel voor de linkjes zal ze zeker bekijken 

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

welkom op het forum

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! Veel plezier hier. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?