Meldingen
Alles wissen

Nieuw op het forum, me even voorstellen is dan wel zo netjes. đŸ˜‰


Nevermind
Berichten: 7
Registered
Topic starter
(@nevermind)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hoi,

 

Mijn naam op het forum is Nevermind, maar in het echte leven ben ik beter bekend als Leo en ik ben net de 50 levensjaren gepasseerd.

Ik ben sinds een kleine 10 jaar een hobby bierbrouwer en maak vele verschillende bieren, de ene beter dan de andere maar echt slecht vind ik ze zelf eigenlijk nooit. 😏 

Naast bier drink ik ook graag whisky en cognac. (En ja hoor, ik drink ook wel eens koffie of thee.)

Laatst vroeg iemand me wat ik allemaal op mijn bucketlist heb staan. Een bucketlist? Nee, die heb ik niet. Ik doe meestal al erg leuke dingen, dus niets te wensen. Of toch? Ja, Ă¡ls ik er dan eentje moet hebben, dan zou zelf drank distilleren daar op staan. En dan met name ooit eens een eigen whisky maken.

En zo is het bloed gaan kruipen. Distilleren, dat is naast bier brouwen toch een mooi ouderwets ambacht? En eentje met een resultaat waarvan je zowel zelf als anderen kunt genieten. Samen met de kameraad waar ik bier mee brouw zijn we op zoek gegaan naar een ketel en we hebben uiteindelijk een koperen whisky stookketel gekocht. Zit nog in de doos, want pas op 9 januari hebben we allebei weer tijd... Dan gaan we er eens lekker voor zitten en samen de doos (van Pandorra?) openen. En ja, ook direct maar aan het werk. Stookwijn van kristalsuiker staat al klaar.

We hebben zin in deze nieuwe hobby en zullen nog veel moeten leren. Maar dat is ook het mooie van een hobby, het is veel uitzoeken en kost veel tijd en uiteindelijk wordt het iedere keer ietsje beter.

Ik zal vast regelmatig langskomen om tips en tricks op te zoeken / aan jullie te vragen.

Tot gauw!

 

Nevermind

Beantwoorden
23 reacties
3 Reacties
@ndré
Registered
(@ndre)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 956

@nevermind 

welkom op dit forum, als je whisky wilt maken moet je geen stookwijn van suiker maken maar een (Stookwijn) mash van granen (mout)

Cheers alvast, 

groet @ndré

Beantwoorden
Nevermind
Registered
(@nevermind)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@ndre Hoi André, dat weet ik hoor. Maar ik dacht, laten we eerst de ketel maar eens leren kennen en dan is een eenvoudige stookwijn een goede optie leek me. Dus voordat ik graan ga maischen eerst maar eens voorzichtig beginnen.

Maar bedankt voor de tip!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@nevermind. Welkom Leo, heel netjes dat je je even voorstel 😀 Heel verstandig dat je eerst wat aan klooi met suiker. Graan komt vanzelf wel en bier brouwen is wel wat anders dan een stookwijn maken maar dat lukt jullie ook wel. En de suikeralcohol hoef je natuurlijk niet weg te gooien 😆

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2223
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Leo,

 

Vragen horen we wel, maar als bierbrouwer heb je al een groot gedeelte onder de knie. Zal wel los lopen 👍 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2112
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom! Leuke tijd hier

Beantwoorden
Notna
Berichten: 260
Registered
(@notna)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Welkom op het forum Nevermind.

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 403
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi Leo, 

Wees welkom. Hier is het bierbrouwen er nog steeds niet echt van gekomen met een enigszins acceptabel resultaat.

Maar inderdaad zal het maken van een whiskey beslag voor een bierbrouwer geen probleem worden lijkt me.

Een foto van je opstelling wordt hier altijd gewaardeerd 😃. 

Beantwoorden
5 Reacties
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 689

@stephan als je als bierbrouwer je best doet om een ongehopt bier zonder schuim te brouwen moet dat zeker lukken🙂 maar daar zit wel een verschilletje, als distillateur wil je minimaal schuim waar een (europese) bierbrouwer een stevige schuimkraag wilt.

Doel van de eiwitrust moet dus iets aangepast worden, meer voor de aminozuren (die heeft de gist meer nodig om dieper door te gisten) dan voor de eiwitten (die nodig zijn om schuimstabieliteit te houden).

Omdat je voor bv whiskey of jenever gaat ga je ook naar gemiddeld hoger start SG werken dan bier. Maar er zijn veel raakvlakken, en de ervaring als bierbrouwer kan zeker handig uitkomen.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@pikketanus ik mis nog 1 ding Pikketanus, wat wil je in bier wort hebben maar niet in een whisky wort?

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 689

@alchemist CO2, ja en hop maar stond al aangegeven:p

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@pikketanus Onvergistbare suikers 😉

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 689

@alchemist daar doelde ik met dat laatste wel op, maar idd😆 we willen zo veel mogelijk suikers om alcohol van te krijgen, bij bier wil je vaak juist wat zoetje. Ook voor mondgevoel

Beantwoorden
Nevermind
Berichten: 7
Registered
Topic starter
(@nevermind)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Afgelopen weekend de ketel voor het eerst in elkaar gezet. Wow, wat een pracht apparaat. Die staat ook mooi op het dressoir of naast de televisie: gewoon mooi te zijn. 😀 
Destilleren ging prima, de ketel heeft een capaciteit van 15 liter, gevuld met ongeveer 11,5 liter wash. Het verwarmen met een 1500 Watt elektrische kookplaat is wel de max blijkt, het ging wel langzaam... En hoe we het ook probeerden, de temperatuur heeft nooit de 100 graden Celsius gehaald.
Uiteindelijk een opbrengst van 2,75 liter (ruwstook) van 50%.
Komend weekend over naar fijnstook, eens kijken hoe dat gaat en wat de opbrengst is.

Zoals gevraagd hierbij een foto van de opstelling.

Beantwoorden
7 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@nevermind. Nog

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

drie berichten

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

dan kan je er een foto bij plaatsen 😆 

Beantwoorden
Nevermind
Registered
(@nevermind)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@rumo 
Goede tip! Dat wist ik niet. 😉

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 403

@nevermind nier naar Rumo luisteren hoor 😉.

 

Nog maar twee berichten plaatsen (mogen ook reacties zijn, hoeven geen nieuwe topics te zijn) en je kan afbeeldingen plaatsen. 

Beantwoorden
Nevermind
Registered
(@nevermind)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@stephan 
En dan zou het nu moeten lukken met die foto. Interessant gegeven, eerst 4 berichten plaatsen alvorens je een foto kunt uploaden. 🖐️

Beantwoorden
Nevermind
Registered
(@nevermind)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

Hier is dan alsnog de foto van mijn opstelling. De aanhouder wint. 😏 

Beantwoorden
MellowStiller
Berichten: 12
Registered
(@mellowstiller)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 weken geleden

Welkom op het forum! ben benieuwd naar de foto's đŸ˜€

Beantwoorden
Nevermind
Berichten: 7
Registered
Topic starter
(@nevermind)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nog steeds niet? Ik snap er niets van. Dan is het niet anders en moeten jullie maar geloven dat het een prachtige opstelling is...
Nou, vooruit, laatste kans, ik probeer het nog 1x.

1642103939-20220108_130325.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@nevermind ik had het toch gezegd nog 3 en dan kan de foto er bij 😆 Mooie ketel daar kan je de rest van je leven plezier van hebben.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?