Meldingen
Alles wissen

Nieuwe hobbyist


Berichten: 40
Topic starter
(@gerard01)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hallo allemaal ik ben Gertan (zonder die J😉), ik heb hier al veel gelezen en vandaag de T500 gekocht. Heb hier een boomgaarden met appels, peren, druiven pruimen en bramen. En ik wil mij gaan verdiepen in de wereld van likeuren. Mijn eerste simpele bramen likeur al gemaakt met vodka. Maar is natuurlijk leuker om iets te maken met eigen gemaakte alcohol. 

Beantwoorden
14 reacties
4 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@gertan welkom op dit leuke forum.

Cheers alvast 

Groet, @ndré 😎🥃

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@gertan welkom hier en veel plezier. Likeuren gaat je dan vast veel plezier opleveren aankomende tijd met het fruit seizoen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@gertan welkom, met al dat fruit heb je in ieder geval genoeg te vergisten.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@gertan welkom en veel lees en stook plezier

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@gerard01)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Dankje allemaal, geloof dat iedereen fanatiek bezig is met pruimen. Ik heb nu 12.5 kg, ga morgen aan de slag. Een klein gedeelte met vodka en na 3 maanden zie ik het wel. De rest opwerken tot vergistingen daarna door de T500, gelukkig nog 2 weken de tijd om de stookwijn te maken.

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@gerard01)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Ik heb mijn eerste suiker wash 2.1 kg suiker in 10 l na 5 weken door de T500 gedaan. Opbrengst 980 ml 90%, na 5 uur was deze klaar. Ik heb de temp tussen de 50-60c gehouden. Regelen van de temp was wel een dingetje, dus continue erbij blijven. Nou had ik gelezen dat bij suiker wash geen methanol wordt gemaakt, klopt dat? Ga vandaag een nieuwe suiker wash maken 6kg suiker (riet en wit), 3x 2kg + 3 gr citroenzuur + 2 l water (geen grote pan) en morgen 150 gr bakkergist toevoegen. Heb geen idee nog hoe ik een gist starter moet maken, vorige week liep de gist uit de fles, had 20 gr bakkergist en eetlepel suiker toegevoegd. 

Beantwoorden
4 Reacties
(@gerard01)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 40

Vat aangevuld tot 25 l en het suikergehalte is ca 20 BLG komt overeen met 200 g/L. Ga ik ergens de fout in want dat zou uitkomen op 5 kg suiker ipv 6 kg in 25l?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gertan BLG moet je me even uitleggen, als ik dat door Google gooi krijg ik allerlei uitleg die het niet zal zijn.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 40

@alchemist ik heb een hydrometer aangeschaft die de suikergehalte meet in Balling. 1 graad Balling komt overeen met ca 10 g suiker op 1 liter most ( gekocht bij natuurlijk leven, toen wist ik het bestaan van deze site niet). Volgens de gebruiksaanwijzing voor een goede vergisting niet hoger dan 22 tot 25 Blg-graden. Ik ben met van alles bezig, oa druiven en pruimenwijn en stoken met suikerwash.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@gertan Je hebt buiten methanol nog een aantal ongewenste componenten die gevormd worden tijdens vergisting, eentje hiervan die makkelijk te herkennen is, is ethylacetaat. Modelbouwlijm doet het me aan denken, dus scheidingen maken is zeker nodig om aan een beetje drank te komen.

Beantwoorden
Berichten: 40
Topic starter
(@gerard01)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Vraag: wij hebben last van fruitmot, zowel appels als peren. Bij sommige zitten wormpjes in, voor consumptie niet geschikt. Maar kan ik hier wel cider van maken door goed schoon te maken en alleen het sap gebruiken of is deze alleen geschikt om te distilleren?

Beantwoorden
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@gertan hennen in de boomgaard laten. Die pikken de larven uit de grond en feromoon capsules in vallen dat gebruiken wij hier. 

Fruit in water met azijn en anders water met soda  dan komen larven en wormpjes eruit.

Fruit even in heet water voor vergisten.  Of even in vriezer .  Gist gebruikt resten ook als eten. 

Wat voor ketel gaat u gebruiken voor het fruit te stoken?

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 40

@theresa ik heb de T500, ik heb nu een partij appels onder gedompeld in sulfiet/citroenzuur. Die van water/azijn ken ik nog niet. Hennen in de boomgaard laten, ik denk dat de hond gek wordt. Na wassen haal ik de kern eruit en dan alles door de pers en zal de kook even doen. Bedankt voor de tips.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@gertan  u gaat  in alkohol fruit trekken laten trekken voor likeurtjes dan . 

Spoelen van fruit in iets zuur water verdrijft ongedierte.  Na zuur wel goed naspoelen.

Als u fruit of sap gaat vergisten is het niet handig om eerstens het door sulfiet te halen. Dat kan u gist doden of stoppen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?