Hallo allemaal ik ben Gertan (zonder die J😉), ik heb hier al veel gelezen en vandaag de T500 gekocht. Heb hier een boomgaarden met appels, peren, druiven pruimen en bramen. En ik wil mij gaan verdiepen in de wereld van likeuren. Mijn eerste simpele bramen likeur al gemaakt met vodka. Maar is natuurlijk leuker om iets te maken met eigen gemaakte alcohol.Â
Dankje allemaal, geloof dat iedereen fanatiek bezig is met pruimen. Ik heb nu 12.5 kg, ga morgen aan de slag. Een klein gedeelte met vodka en na 3 maanden zie ik het wel. De rest opwerken tot vergistingen daarna door de T500, gelukkig nog 2 weken de tijd om de stookwijn te maken.
Ik heb mijn eerste suiker wash 2.1 kg suiker in 10 l na 5 weken door de T500 gedaan. Opbrengst 980 ml 90%, na 5 uur was deze klaar. Ik heb de temp tussen de 50-60c gehouden. Regelen van de temp was wel een dingetje, dus continue erbij blijven. Nou had ik gelezen dat bij suiker wash geen methanol wordt gemaakt, klopt dat? Ga vandaag een nieuwe suiker wash maken 6kg suiker (riet en wit), 3x 2kg + 3 gr citroenzuur + 2 l water (geen grote pan) en morgen 150 gr bakkergist toevoegen. Heb geen idee nog hoe ik een gist starter moet maken, vorige week liep de gist uit de fles, had 20 gr bakkergist en eetlepel suiker toegevoegd.Â
Vraag: wij hebben last van fruitmot, zowel appels als peren. Bij sommige zitten wormpjes in, voor consumptie niet geschikt. Maar kan ik hier wel cider van maken door goed schoon te maken en alleen het sap gebruiken of is deze alleen geschikt om te distilleren?