Meldingen
Alles wissen

Ook een nieuwe hobby


Berichten: 10
Topic starter
(@rienk)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal, 

sinds kort begonnen met stoken, heb echt hele forum bijna doorgelezen.

Ik heb een alquitara gekocht van 1 liter en een 30 liter gist ton. Kom er nu achter dat je echt uren moet maken met 25 liter mash.

heb de mash met 7kg suiker gemaakt en de turbo gist. Geeft 25% aan na 4 dagen met de refractometer. Ik ga zoveel mogelijk vrije tijd pakken om het op te stoken en desnoods de rest weg gooien want het is niet te doen met zo’n kleine ketel. Beginners foutje natuurlijk, had ik kunnen weten natuurlijk.

Ik vind het echt een super forum leuke mensen en weet al dat Robbert de veteraan hier is, kom zelf ook uit Friesland Robbert! Ik zal nog proberen zo veel mogelijk uit deze avond / nacht te halen en wens jullie een fijne avond!

groeten rienk 

Beantwoorden
29 reacties
10 Reacties
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@rienk die 25% alcohol gemeten met een refractometer mag je meteen vergeten. Met een alcoholrefractometer kun je geen stookwijn meten.

Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@munckerik dank je zo’n gevoel had ik al, gezien er suikers inzitten is zo’n meter niet accuraat. Misschien domme vraag als programmeur .. hoe voeg ik foto’s toe? Ik zit nu even op de mobiel

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@rienk ik heb het zelf nog niet geprobeerd in deze nieuwe forumomgeving maar is het niet gewoon een bijlage toevoegen?

1613167265-Schermafbeelding-2021-02-12-om-230038.png
 
....ja dus 😊
 
Misschien dat je bestanden te groot waren en dat het daarom niet lukt.
Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@munckerik ik heb die upload optie niet misschien omdat ik een nieuw lid ben, maar geeft verder ook niets. Wou enkel mijn simpele beginners setup laten zien

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@rienk oh ja dat zal het zijn, je moet eerst 5 posts hebben geplaatst. Je hebt er nog maar twee te gaan 😁

Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@munckerik ah okay, laat ik dan gelijk vragen hoe lang mijn mash goed blijft als ik hem buiten neerzet? Had gelezen dat sommigen hem wel een week in de koeling hebben

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@rienk met deze temperaturen kan dat wel een tijdje goed blijven zolang je het vat maar niet opent en er een  CO2 deken over je wash/mash blijft.

Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@munckerik ah okay, dat zal het zijn dan dank je. Dan gelijk maar een vraag die vast vaker is gesteld: hoe lang kan ik mijn suiker water mash bewaren (stel zet hem even buiten neer met deze kou)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@munckerik, je moet eerst een paar berichten posten meneer de Moderator, voor dat er een bijlage bij gevoegd kan worden 😉

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@rumo haha ja dat was ik even vergeten met zo'n modern forum 😁

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@rienk)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hierbij de beginners setup

1613168799-C1F4319B-1AC4-4312-8140-F44369B5EB76.jpeg
Beantwoorden
13 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rienk voor de eerste stook is de alquitara misschien wat klein maar voor dranken te maken perfect en het is een pracht ding om mee het onder de knie te krijgen.  

,👍

 

 

Kijk aan weer een noorderling erbij !

Des te meer reden on de forum bbq ook maar meer noordelijk te gaan houden 👍😃

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert ook ik ben voor 😉 heb ook wel ruimte in de tuin, zwembad erbij 😉 ben altijd voor !

Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@robbert bbq is goed idee! Vandaag nog een bbq gedaan met wat vrienden op het ijs

1613328580-C3427D42-3BE4-48ED-8FD8-C5329DA88DA0.jpeg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@rienk, 1500 W dat kookplaatje? Dan zou ik het haspel niet opgerold laten, zo gaat hij smelten of branden.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

Oja, welkom Rienk, ik denk dat we nu wel aan het quotum zitten met noordelingen 😆 

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@rumo Nooit niet! 😉  @rienk, Welkom!

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@rumo🤣🤣🤣

Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo ja klopt maar de haspel voelde niet warm aan en er zit een beveiliging op

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@rienk, ja maar die is voor overstroom en niet voor een magnetisch veld en dat maakt hem warm(staat dat er niet op).

Beantwoorden
(@rienk)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo ah okay , zal hem voortaan wel even uitrollen voor de zekerheid, maar ben toch van plan onze ruime kelder die nu vol staat met gereedschap en materiaal van de renovatie van ons 100 jaar oude huis te gebruiken als stook hok, heb er een raam dus genoeg ventilatie dan leg ik even goede stopcontacten aan

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@rienk Vaak zit er wel een thermische beveiliging op, maar soms is het dan al te laat. Scherp gezien @Rumo! Als ik mijn 3000W even laat gaan met de haspel ingerold, is de haspel in no-time heet. Ik rol eigenlijk altijd de haspel uit, zelfs als ik de heg aan het snoeien ben (<1000W). Het kost 1 minuut om hem weer op te rollen, maar als je het vergeet dan kan de boel snel affikken. Better safe than sorry!

Noorderlingen zijn toch altijd welkom?? Daar liggen m'n roots 😎 

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@sjonnie je kunt beter altijd een kort verlengsnoer gebruiken dan zo'n lompe haspel.

En Rienk als je toch wat wcd s plaatst is het verstandig 1 of 2 aparte groepen je hokje in te maken. 1 voor de kookplaat en de andere algemeen

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@stefanjo da's natuurlijk nog beter!. Met WCD's wel dik draad gebruiken, anders wordt het alsnog warmpjes.

Beantwoorden
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom Rienk, mooi keteltje heb je aangekocht.

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 138
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

welkom

idd mooi keteltje, maar om 25 liter weg te stoken ben je even bezig 🙂

tevens met deze reactie het aantal noorderlingen proberen naar beneden bij te stellen 🙂

veel plezier hier en groeten uit brabant 🙂

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Brûs-stokertje
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@ruud1 Ik ben woonachtig in Zeeland. Ik weet niet waar je precies woont in Brabant, maar laten wij het percentage noordelingen dan maar een beetje naar beneden halen 😉

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Tja ketel is altijd te klein,die van mij is 100 mrt.de volgende wordt 150 ltr.als ik nu 3 vaten van 65 ltr vullen om 2 keer te stoken.ok 50 ltr is wat minder lang zitten 4-5 uurtjes maar het werk blijft het zelfde.en is in een weekeindje 40-45 ltr klaar kan ik weer effe vooruit en hoef ik maar 1 keer in de twee drie maanden te stoken😏

Beantwoorden
Berichten: 1
(@omesjoerd)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noorderlingen +1 😎 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?