Hoi allemaal,
Ik ben Ruud. Ben geboren en opgegroeid in Brabant, maar woon al jaren in Rotterdam.
Ben een bierliefhebber en je zou mij eerder verwachten op een forum voor brouwers. Ik ben bij toeval terecht gekomen op o.a. dit forum en heb een nieuwe hobby gevonden.
Had graag een T500 gehad, maar vond dat te prijzig om mee te beginnen. Heb een kleine 2 gallon (11,4L) potstill met thumper. Mijn fermentatievat is 30L, waardoor ik het in meerdere korte sessies moet stoken.
Bij mijn 1e batch heb ik een 1e stripping run overgeslagen. Bij mijn 2e batch heb ik wel een stripping run gedaan en ga vanavond een spirit run doen. Ben begonnen met een sugar wash, om simpel te beginnen.
Heb wel bij elke run foreshots afgenomen. Deze heb ik laatste keer toegevoegd aan een paar flessen water en in de vriezer gelegd. Werkte beter dan ijsblokjes.
Advies en (opbouwende) kritiek is altijd welkom. Als je denkt dat ik verkeerd bezig ben, mag je dit gerust laten weten.
Groetjes van Ruudje.
🍺
Ik heb geen reflux, maar een kleine moonshine still (om mee te beginnen). Na een 2e distillatie is het grootste deel 80%
Ik bewaar mijn foreshots en voeg deze later toe aan flessen water die ik een tijd in de vriezer leg. Nu heb ik een paar liter water dat behoorlijk kouder is dan 0°C, omdat alcohol sneller kookt, maar heel veel minder snel bevriest.
Ik gebruik het dus voor mijn koelwater.
Welkom hier, we hebben ervaring hier met "ruuds" uit Brabant. Veel plezier.
Welkom op dit forum.
Betreft voorloop en naloop scheiden hoor je altijd bij wat je ook voor product stookt en ook wat voor materiaal/ ketel je gebruikt te doen.
Gist produceert niet alleen alcohol en co2 maar ook veel bijproducten. Hoe goed de vergisting ook is verlopen.
Voorloop en naloop hoeveelheid is geen standaard voorschrift voor in mililiters. Afhankelijk grote stookwijn , kwaliteit product , wat de ketel presteert en hoe ervaren persoon zelf is in maken van beslag en werken met ketel zal een voorloop en naloop kunnen variëren tussen slechts enkele mililiters tot deciliters.
Zal je uitsluitend uitgaan van mililiters kun je dus zowel te vroeg als te laat scheiding maken.
Te vroeg krijg ne teveel vervuiling mee , te laat kun je aroma stoffen mislopen of gewoon alcohol verknoeien.
Let op als je je voorloop later weer gaat gebruiken stapel je vervuiling in de drank op. Daarnaast de zuren en foute alcoholen kunnen omdat ze al eerder hoger geconcentreerd zijn makkelijker binden en meekomen met de nieuwe drank.
Gebruik je afval en troep dan maak je troep !! Je scheid het immers eerst niet voor niets !
Ik snap het probleem en brouw liever gewoon wijn en cider en drink dat. Krijg je ook voldoende vocht binnen om een kater te voorkomen... Heb vroeger ook wel gedestileerd. En heb zo'n destilatie-setje in China besteld en ontvangen, moet er nog mee spelen. Ga eerst maar eens goedkope pils destileren.
Ik snap het probleem en brouw liever gewoon wijn en cider en drink dat. Krijg je ook voldoende vocht binnen om een kater te voorkomen... Heb vroeger ook wel gedestileerd. En heb zo'n destilatie-setje in China besteld en ontvangen, moet er nog mee spelen. Ga eerst maar eens goedkope pils destileren.