Meldingen
Alles wissen

Starter


Berichten: 3
Topic starter
(@splash)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi allen,

Ik heb zonet mijn bestelling geplaatst voor een grainfather G30 en een Still 500 alambic en kolom.

Bedoeling is om eerst wat te testen met suikerwash om een neutrale alcohol te bekomen en deze dan te gebruiken als basis  om een gin mee te maken.  Zoals velen aangeven, is een traditionele gin van graan gemaakt, dat hoop ik op termijn ook onder de knie te kriijgen.

Nu vraag ik mij af hoe ik best stook.  

Van wat ik uit allerlei lectuur kan opmaken, zou ik eerst een stripping run doen en alles bijhouden.

Dan nadien een fijnstook met voorloop, head, hart en tail. 

En vervolgens het hart gebruiken om de kruiden te maccereren en defintief af te stoken.

Klopt dit? en met welk materiaal kan ik best elke stook doen (1e maal alambic , 2e maal kolom en finaal weer met de alambic)?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
2 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@splash een suikerwash stook ik de eerste maal met de kolom op de T500 op vol vermogen en met de water flow control hou ik de temperatuur rond de 50 graden. De eerste 50 tot 100 ml gooi ik weg. Zo krijg ik alcohol van ong 90 %.

De tweede stook doe ik dan met de helm en kruiden in de botanical basket. Hierbij gebruik ik een vermogensregelaar die ik instel tot de uitstroom tussen snel druppelen en een fijn straaltje zit. Hier hou je voorloop, cuts en naloop appart en selecteer je op smaak.

Voor neutrale alcohol gebruik ik bij voorkeur het Fast Fermenting Vodka recept:

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@splash voor alcohol Stoken gebruik je de kolom wil je smaken overhalen gebruik je een alambiek.

De grainfather is voor brouwen / maïschen en een alcohol maken prima geschikt maar wil je echt voor likeuren en veel smaak gaan gebruik je een alambiek.

Wil je ook meer gaan voor smaak is ook een ander type apparaat erbij wel aan te bevelen. De alambiek van t500 / grainfather is een concessie maken tussen 2 apparaten .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2687
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom starter. Er zijn per drank verschillende stook methoden. Je zult het per drank moeten onderzoeken. Veel lees en vraag plezier hier.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom,

Als je begint met een suikerwash, zou ik persoonlijk 2 keer met kolom stoken, idd het hart gebruiken. Gin stook je eigenlijk over kruiden heen, dat damp door de kruiden kunnen trekken. Er zijn ook mensen die macereren en dan stoken, maar heb je toch een andere extractie (meer bitter/looi).

Als je een graanbeslag maakt zou ik enkel met hoed stoken, 2 a 3 keer afhankelijk van kwaliteit (scheiden van hart), en finale overhaal over een kruidenmandje doen met helm.

Er zijn vele wegen naar Rome, zoals ook recepten. Succes met je gin project 👍 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb zelf ook ervaring met een tarwezemelen-mash zoals beschreven in bovenstaande video. Geeft inderdaad een aangename en mooi neutrale alcohol. Toch gaat er wat graan-alcohol betreft niks boven het zelf verwerken van gemout graan zonder toevoeging van suiker en met de G30 heb je daar een fijn apparaat voor in handen.

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@splash)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Bedankt voor jullie adviezen. Hopelijk wordt mijn materiaal snel geleverd, zodat ik kan starten met experimenteren.

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@splash)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gisteren alvast een eerste suikerwash gemaakt.  

8kg suiker opgelost in een 10L warm water, dit dat aangelengd tot 25L met een temperatuur van 29° en de Still Classic 8 turbogist toegevoegd.  Na een uur of 3 was het waterslot alvast druk bezig aan het borrelen.  

Ik ben eens benieuwd hoelang het gaat duren voor de gist de suiker heeft omgezet.

Hopelijk kan ik er een neutrale alcohol van stoken.

Naar ik gelezen had is dit wel het maximum dat de gist aankan, en meer kans om vieze smaak hierdoor.  Heeft er iemand al ervaring met het verschil tussen 6kg en 8kg toevoegen bij deze gist? zit er veel smaakverschil op na de stook bij deze 2 verschillende suikervolumes? Of is de vieze smaak eigen aan het gebruik van turbogist?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vind dat er ook bij classic still turbo 8 verschil is te proeven tussen 6 en 8 kilo suiker, zeker na de eerste keer stoken. Na de tweede keer stoken vond ik het verschil minder maar nog wel aanwezig. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?