Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 15 / 282

Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Grapje, het vat staat in de woonkamer, niet de installatie

Berichten: 2
(@jans)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal,
Ik ben Jan en kom uit Twente en ben een echte beginner wat betreft het stoken.
Ik ben begonnen om likeuren te maken en eigenlijk wil ik ook graag peren-obstler maken.
Sinds een paar weken heb ik een eigen keteltje gekocht en ben ik begonnen met de 8KG turbo gist. Eerlijk is eerlijk dit proces valt op zich mee maar hoe ik moet beginnen aan obstler weet ik nog niet.
Ik hoop dat ik op dit forum een aantal recepten voor (zoete) likeuren kan vinden en meer over het maken van obstler.

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste StJan,
Obstler is een Duits/Oostenrijkse drank die ze in Nederland niet kennen.
Zie:   http://shop.penninger.de/klare/15/bauern-obstler-1-liter
Ikzelf woon al bijna 7 jaar in Duitsland en zal eens aan mijn nachtbarn vragen of zij/hij van iemand een recept weet. Je hoort nog van me.

HerrUU
Berichten: 31
(@hru)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik ben Walter en woonachtig in de mooie Vlaams-Brabantse gemeente Tervuren. Sinds 10 jaar brouw ik mijn eigen bier waar ik best wel trots op ben. Ik heb er altijd van gedroomd om zelf alcohol te distilleren, voornamelijk op basis van mout en vruchten, en door een financieel meevallertje kan ik me binnenkort een simpele koperen alambiek van 10 liter aanschaffen.

Ik ben er zeker van dat dit ik heel veel op dit forum zal leren.

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kreeg van mijn buren te horen dat "obst", oftewel vruchten gestookt worden met een alambik, dus zeker niet met een kolomketel.
Op die manier proef je nog iets van de vruchten terug.
Vergeet niet om pitten, steeltjes en klokhuizen te verwijderen, die geven giftige alcohol.
Na het stoken de voor- en naloop weggooien.

Proost

Berichten: 4
(@stijnm)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goeiemiddag!
Ik ben Stijn en woon in het gezellige Eindhoven.
Samen met mijn zwager hebben wij besloten om eens aan een leuk nieuw project te beginnen. Zelf drank stoken (ook zelf bier brouwen, maar dat zal ik hier maar niet te hard zeggen). We houden allebei van een borreltje en denken zo op een leuke manier in onze drank te voorzien. Op de planning hebben we staan wodka, whisky, cognac. Maar alles op zijn tijd. De ketel heb ik bij stookwinkel besteld dus zit nu bij de brievenbus te wachten.
Houdoe!
Stijn.

Berichten: 2
(@whatskebwaaaap)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heey

ik zal me even voorstellen

Ik ben Rens kom uit belgië en heb deze week mijn distileer kit aangekregen van 10 L.

Graag zou ik corn whisky willen brouwen heb hier totaal geen ervaring in maar daarom ben ik hier op dit forum :D.

ik heb alleen juist gehoord dat je bij het stoken methanol kan stoken en hierdoor kan je blind worden en dat is niet de bedoeling xD. maar daar zal ik hier op dit forum wel wat meer over leren 😛

Berichten: 15
(@shadowsplace)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn naam is shadows_place maar jullie mogen Martijn zeggen. Uit Breda en bezig deze interessante hobby eens te verkennen en zal gebruik maken van dit forum om diverse vragen te stellen.

Berichten: 16
(@boekanier)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Hallo,
Mijn naam is Boekanier uit Drachten en ben een beginnend stoker.
Mijn opstelling is (bijna) klaar en ik hoop binnenkort mijn eerste
moonshine te produceren.
Op dit forum hoop ik veel te leren en antwoord te krijgen op mijn vragen

Berichten: 2
(@jans)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de adviezen, ik ga er mee aan de slag.
Ik geef wel een berichtje als het lukt, of als ik vragen heb.

Berichten: 81
 jurj
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Aangenaam, ik ben jurj.

wonend te belgië en nogvolledig nieuw in het wereldje, whisky liefhebber tot en met.

mede door Moonshiners en vrienden die bier brouwen besloten om is een hobbystokerijtje te starten, nog volledig beginnen vanaf 0.

Ik weet nog niet juist met welke ketel ik eerst begin, dacht aan de 1.5L alembiek maar na die in het echt gezien te hebben vond ik die toch behoorlijk klein.

Eerst maar is goed inlezen en babbelen met de mensen hier!

Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dag whatskebwaaaap.

Methanol is inderdaad wat mij niet woeten willen.

Het is echter een alcohol die niet zozeer zozeer ontstaat bij het destilleren, methanol onstaat bij de vergisting.

Nadat we het vergiste sap / wort / maisch van de alcohol gaan ontdoen neemt de concentratie toe.

Dit is nu niet echt iets om direct panisch over te worden. Vooral in vruchtenwijnen wil nogal eens wat methanol zitten. Nogmaals, niet direct panisch worden.

Heeft u overigens wel eens gehoord van de wetenschap die toxicologie heet ? Deze wetenschap gaat ervan uit -volgens de aartsvader ervan-  dat het niet zozeer de stof is die schadelijk is, maar dat het gaat om de dosis die u binnenkrijgt.

En uit mijn eigen niet academisch onderzoek haal ik naar voren dat veel alcoholische dranken een klein percentage aan methanol (methyl-alcohol) bevatten.

Methyl-alcohol wordt in vrijwel elke buurtsuper verkocht onder de naam spiritus. Het wordt vooral gebruikt als schoonmaakmiddel en wordt ook gewwardeerd om bijvoorbeeld de houtskool op een BBQ mee aan te steken. Aan de spiritus uit de winkel +/- € 0,90/ltr is vaak een blauwe kleurstof toegevoegd, en een geurstof. Die twee samen maken dat een alcoholicus ervoor terugdeinst om het te drinken. Ik zou het u ook niet aanraden. Destillateurs kunnen die geur, kleur, en smaakstoffen er heel makkelijk uithalen. Methyl-alcohol is inderdaad schadelijk voor een mens, en u kunt er beter vanaf blijven. Deze alcohol wordt ook wel op industriële wijze geproduceert en kent tal van toepassingen.

Desalniettemin blijft het feit dat er ook methyl-alcohol zit in dranken die mensen waarderen. Het gaat daarbij om een zeer laag percentage. Daarbij komt de zogenaamde academische toxicologie om de hoek kijken.

...

Waar wij mensen vaak van genieten is zogenaamde ethyl-alcohol. Ethyl <== dat is geen ==> Methyl. Het zijn verschillende stoffen.

De bekendste drank waarvan wij mensen genieten is wijn. Welnu, in wijn zit wel degelijk methyl. Een beetje, maar toch. Een hoog percentage methyl in de wijn noemt men een "koppige wijn". Men wordt er snel beschonken van, en nadat de kater uitgeslapen is ontwaakt u met een tong als leer, dubbele blik, en na-dorst. Dat is wat methanol bij lagere doses doet.

Vergeet niet dat wij bij het destilleren het alcoholpercentage in het destillaat aan het verhogen zijn. Als u een vruchtenwijn destilleert dan zit er meer alcohol in het destillaat als in de grondstof. Dat geldt zowel voor de athanolen als voor de methanolen, maar als u even onvoorzichtig bent met hulpstoffen dan kunt u ook nog wel eens wat iso-propyl-alcohol tegenkomen. Of 1 van de hele andere vormen, want alcoholen vormen nu eenmaal een chemische familie.

Is er nu iets om bang voor te zijn ?
Jazeker.
Methanolen in de eerste plaats.

Methanolen ontstaan in onze hobby vooral in vruchtenwijnen. Ze ontstaan vooral als er bij de vergisting van de vruchten nogal slordig gewerkt word, en er een hoop steeltjes, kontje, pitten, en schillen in de te vergisten massa zitten.

In de wat minder ernstige gevallen geeft het een destillaat waarbij de drinker na twee borreltjes stijl van achterover slaat en -na zijn roes uitgeslapen te hebben-  wakker wordt met een nadorst van hier tot Tokio, een tong die aanvoelt als een lap leer, en een bonkende kloppijn,

Het belangrijkste symptoom van een methanolvergiftiging is dat mensen er al na 1 borrel al zo dronken van worden als ze normaal na een goede borrel van een halve liter zouden zijn. Houdt u dat maar in het achterhoofd.

 

U geeft aan dat u wel eens gehoord heeft dat men van het stoken van een slechte borrel blind kan worden.

Wel dat is de waarheid. Blind, en wel voor altijd en eeuwig.

 

Maar het kan nog erger hoor.

Als eerste kunt u er bij een lichte dosis ladderzat van worden. U zult het de volgende morgen merken aan een zware kater.

Als tweede kunt u er bij een middelmatige dosis blind van worden. Niet voor even of zo, of voor een paar weken of maanden. Permanent, voor de rest van uw leven.

En tenslotte, bij een zware dosis gaat u er gewoon dood aan. Alles beter als blindheid nietwaar ?

 

Als lager opgeleide kan ik u alleen de dodelijke dosis benoemen.

Bent u het gewend om wel eens een goeie dubbele whisky te drinken van 40 % ?

Welnu, als die 40 % uit die goede dubbele borrel pure methanol zouden zijn dan heeft u 100% zeker een dodelijke dosis te pakken.

 

Waar nou precies het onderscheid ligt tussen een kater die er zijn mag, blindheid, en de dood, wel dat antwoord moet ik u schuldig blijven. Maar goed, ik ben ook geen academicus en stook er zelf ook lustig op los met allerhande vruchten.

 

Uw vraag gaat in de basis over corn whisky.

De kans op het ontstaan van methanolen bij het vergisten daarvan is echt absoluut miniem, en ik zou me daar me daar weinig zorgen over maken. Voor hobbyisten zoals wij is het van belang om te weten dat die schadelijke methanolen vooral ontstaan bij vruchtenwijn, en dan vooral als u de steeltjes, kontjes, schillen, en pitten van de vruchten mee laat vergisten.

 

Bij het maken van een corn whisky is de kans daarop nihil.

Oh ja, voordat ik het vergeet.
Methanol wat uit uw destilleervat komt kunt u ook nog eens herkennen aan een geur die ik als "bloemig" zou willen omschrijven. U kunt het vooral ruiken als uw ketel op temperatuur raakt, ruikt u dan maar eens aan het eerste wat eruit komt. Dat ruikt "bloemig". Vang dat eens op en zet het 14 dagen in een gesloten fles weg. Daarna even goed schudden, de dop eraf en nog eens ruiken. U zult gelijk begrijpen waarom je daarom daarmee beter de ruiten schoon kunt maken, of verf verdunnen, of iets dergelijks.

Goede stokers gooien dat begin van de druppelarij weg (het einde ook trouwens) en bewaren alleen het middengedeelte van het totale destillaat.

Het gedruppel in delen onderscheiden. Het begin van het gedruppel, en het einde erval, dat is wat wij niet willen. De kwaliteitsborrel haalt u uit het middengedeelte van het hele destillatieproces.

 

 

Santé !

Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

lichte aanwijzing heb je ook als je een temperatuur meter op de kop van je ketel hebt aangezien methanol een verdampingspunt van 64,9 graden heeft en ethanol van 78,37 graden. das makkelijk als je heel langzaam stookt dan zie je de methanol er eerst uit stromen - terwijl de methanol daarna er uit druppelt. En volgende controle is om het allereerste op een lepel op te vangen en aan te steken. Methanol brand zonder geel en rook - ethanol wel. ik vind het trouwens naar nagellak remover ruiken ( aceton )

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even een kleine correctie. Spiritus is geen methylalcohol, het bestaat doorgaans uit 85% ethanol en 3% methanol (rest is 10% water, 1% aceton en 1% pyridine).

Berichten: 13
 Sam
(@sam)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, ik ben Sam. Ik ben laatst begonnen met het maken van een appelcider met appels uit eigen tuin en nu wil ik graag verder gaan met destilleren van de cider en van sugarwashes. Ik ben ook benieuwd naar het maken van likeuren op basis van pure alcohol en het laten macereren van verschillende ingrediënten.

Pagina 15 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?