Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 16 / 282

Berichten: 18
 jojo
(@jojo)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo ik ben Jos en ben beginnend stoker. 
ik heb een t500 met  reflux kolom en  daarnaast ook een koperen alambiek voor de t500.

ik wil graag wat likeurtjes maken en experimenteren met fruit etc.
Ik heb nu wat hulp nodig bij het volgende:
ik heb 20 liter appelsap , met gist en suiker weggezet en wil hier nu een smaakvolle apfelkorn van maken. Hoe nu verder? wel / niet klaren ? etc

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In dit geval zeker niet klaren, maar wel volledig laten uitgisten en voorzichtig afhevelen.
Er zijn kunststof gistingsvaten in de handel die van onder taps toe lopen met aan de onderzijde 2 aftapkranen boven elkaar, op die manier zakt de gist allemaal in de punt en kun je met de bovenste kraan voorzichtig aftappen zonder gist.
Met een hydrometer kun je kontroleren aan de hand van het SG of alle suikers zijn vergist.

Berichten: 18
 jojo
(@jojo)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb turbogist gebruikt, maakt dat nog iets uit ??
gr jojo

verder zal ik de alambiek gebruiken en hoe deze dan te stoken ?
gr

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor appelsap geen turbogist gebruiken. gebruik speciale schnapps gist of, ook heel erg goed, champagne gist. Turbogist is niet ontwikkeld om de smaken van de appelsap goed over te brengen in je te maken Calvados. turbogist is alleen bedoeld om een zo hoog mogelijk percentage alcohol te maken uit de aanwezige suikers.

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oh ja, voor verder advies over hoe je de alambiek moet gebruiken kun je het beste even lezen op het forum of een nieuw topic aanmaken, anders gaat het voorstel topic weer een heel eigen leven leiden 🙂

Berichten: 18
 jojo
(@jojo)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

oke duidelijk.

gr jojo

Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik ben Thijs, 18 jaar en student Levensmiddelentechnologie. 
Een jaar geleden kwam ik op het idee na een aantal lessen op school om mij wat verder te verdiepen in het distilleerproces. 
Ik werd meteen enthousiast en ben op verder onderzoek gegaan. Na dat ik er achter kwam dat ik met mijn studenten loon het erg lang ging duren voordat ik een distilleerketel zou kunnen kopen ben ik  langs gegaan bij een collega van mijn vader die loodgieter is.
Hij vond het een prachtig idee en heeft mij leren solderen. Nadat ik er een beetje handig in was geworden ben ik aan de gang gegaan. 
(hieronder het resultaat)

De eerste 2 keren heb ik Sacharose (kristalsuiker) vergist met Turbo gist 8KG wat een mooi resultaat opleverde. Een docent waar ik met veel vragen terecht kan, heeft zijn twijfels of de Turbo gist 8KG wel boven de 15% procent kan halen (wat de verpakking wel beloofd). Dit zal ik binnenkort met een scheikundige methode het alcohol percentage bepalen in het beslag.
Dit zal ik met jullie delen.  

Momenteel ben ik bezig met het maken van een whiskey beslag. Hierbij kan ik veel materiaal op school voor gebruiken zoals een filterkuip, schrootmolen, maischketel en kookketel. 
Ik hoop hier nog veel ding te leren!

Groeten Thijs

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom Thijs, leuk dat je lid bent geworden en gaaf dat je je ketel zelf hebt kunnen maken!

Ik hoor vaak mensen die niet geloven dat Turbogist boven de 15% kan komen. Maar het is toch echt zo. Er is er zelfs een die met dextrose 23% haalt en dat heb ik persoonlijk gechect 🙂 

10 jaar geleden kon dat ook nog niet maar de gisten worden steeds verder door ontwikkeld. Gert Strand, de producent van de 8KG gist is bezig een gist te ontwikkelen die zelfs daar weer overheen gaat, maar de verwachting is dat ze daar nog 4 jaar kweken en testen voor nodig hebben.

Veel stookplezier!

Berichten: 7
(@derk)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo,

als absolute Limburgse bourgondiër, bbq fanaat en liefhebber van goede dranken toch maar eens besloten zelf wat drinkbaars te gaan fabriceren. Ik heb  0% ervaring in deze tak van sport maar hoop aankomend weekend met mijn gekregen alambiek een start te maken.

Afgelopen week heb ik een poging gedaan om zelf "Inmate Brew" te maken die ik als basis voor mijn eerste stookkunsten wil gebruiken.

Of dit gelukt is, kom ik dit weekend achter als ik hem uit de koelkast haal waar hij nu in ligt om de vergisting een halt toe te roepen. Ik zal ongetwijfeld vaak "domme vragen"stellen op dit forum en hoop er een hoop van op te steken.

Want aan eind van de rit is een low en slow gerookte runderbrisket uit de smoker vergezeld van een zelfgestookte borrel het summum van genieten.

Ik heb mijn Inmate brew als volgt gemaakt:

1 jerrycan van 10 liter, geschikt voor voedsel,
750 gram suiker,
22 gram bakkersgist,
4,5 liter biologisch vruchtensap,
1 kop rozijnen rustig ingekookt met 200 ml water.

Feedback is altijd welkom.

Groet,

Derk

Berichten: 2
(@roodkapje)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Domme vragen bestaan niet 🙂

Berichten: 4
 Theo
(@theo)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste mensen,
Mijn naam is Theo.
Vandaag met de bouw van een ketel begonnen. Volgens mij van een 80 literboiler. In het verleden veel wijn gemaakt. Laatste tijd weer begonnen met het maken van allerlei frisse variaties op een soort gemberbierrecept. En er staat nu in de keuken een poging tot een donker bokbier te pruttelen(gisten) dat met kerst te drinken moet zijn.
Maar nu dan ook zin in, na lezen van het volkomen stookboek, klaar voor het echte werk.

Nu ben ik met name geïnteresseerd in het maken van Calvados. Ik heb elk jaar erg veel appels over uit de boomgaard en denk dat dit een mooie "conserverings methode" is. 
Hup, dan ook maar meteen een eerste vraag;
Heeft iemand een goed recept (met echte appels) om een basis te maken voor de uiteindelijk gewenste Calvados. En zijn er nog dingen die ik wel of niet moet doen specifiek voor als je met appels werkt?

Ohja, nog een vraag! ik wil boven in de ketel een temperatuur meter plaatsen. Wat is de handigste plek daarvoor? nog in de ketel zelf of helemaal boven in bv de haakse bocht. 

Groet, Theo

Berichten: 4
 Theo
(@theo)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Calvados
 
100 kg appels is ongeveer 40-50 liter sap

<span style="color: #000080;">Dag 1

Appels wassen in ruim water
Daarna wassen in een zwakke sulfiet oplossing met wat citroenzuur
Fijngesneden fruit in de ton doen
Rohament P (een enzym) toevoegen en 24 uur laten staan

<span style="color: #ff0000;">Voorcultuur maken :
Doe in een fles van een halve liter een fijn gemaakte peer
en voeg daar de gist bij  
vul de fles voor driekwart met afgekoeld gekookt water en
sluit af met een prop watten
om de 6 uur een maal schudden ,na 24 uur klaar bij 20 graden C

<span style="color: #ff0000;">suiker inverteren  :
per kilo suiker 42 cl water nemen
verwarm het mengsel en roeren ,als het kookt 0.5 gram citroenzuur
per liter toevoegen het ontstane schuim weghalen
na 10 minuten door een doek in een pan gieten en afkoelen.

<span style="color: #000080;">Dag 2 en verder

We gaan nu alles uitpersen in een fruitpers.
Het sap dat we nu verkregen hebben doen we in de mandfles en daar doen we de gistcultuur bij.
Tijdens het gisten met de hydrometer (of als je die hebt een refractometer)het verloop goed in de gaten houden.
Als alles is uitgegist en er nog zo nu en dan  uit het waterslot een blubje komt kun je aan het distilleren beginnen.
 
Alles twee maal destilleren en laten rijpen met houtsnippers.
Na de rijping het distillaat op het juiste alcoholpercentage brengen.

Berichten: 4
 Theo
(@theo)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Super! dank je wel.

Berichten: 1
 Boer
(@boer)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo

Mijn naam is Chris woonachtig in Zuid Limburg en ik ben samen met mn compagnon al enige tijd bezig om lekkere toverdranken te maken in onze zelf gemaakte installatie.

Pagina 16 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?