Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 18 / 282

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Maurice, ik zie dat je nog geen antwoord op je vraag heb gehad.
Elke stook begint bij aanvang met een hoog alcohol percentage. Naar gelang de stook vorderd zakt het pct.level langzaam tot je alleen nog water destilleert.
Je bevindingen kloppen dus helemaal en je doet niets fout. Dit is hoe het is.
Als je het onderste uit de kan wilt hebben kwa vergisting van stookwijn is het beste om  het te verstoken als het echt klaar is.Zolang je slotje nog bubbelt, hoe traag ook, betekend dat er nog suiker wordt gefermenteerd. Geduld loont dus wel ...
.Cheers 😉

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Succes,leuk dat je er bij hoort.gr.?Chris

Berichten: 7
(@brammel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hai, graag stel ik mij voor aan jullie.
Ik ben Bram uit het zuiden des lands en heb de stookhobby gevonden.
Een likeurtje op zijn tijd vinden mijn vriendin erg lekker.
Uiteraard de serie moonshiners gezien en een vriend was begonnen met het bouwen van een ketel. Toen begon het al te kietelen bij mij, dat wilde ik natuurlijk ook!
Even later ging bij mij de boiler kapot en had ik ineens een koperen ketel, de basis.
Een paar maanden later de rest van de onderdelen bij elkaar gesprokkeld, een vriend die een hele werkplaats, gereedschap enz heeft en toen was de opstelling klaar.
Op dit forum had ik al veel gelezen over een aantal belangrijke basis zaken en hoe de stookwijn te maken.

Ondertussen heb ik met mijn al een beetje gepimpte opstelling een paar litertjes gestookt.

- Elektrische kookplaat max. 2000 watt (wanneer op temperatuur tuft ie vrolijk door op 600watt)
- Pan met koolzaad olie (opwarmen max. 120 graden, tijdens stoken continue ca. 110 graden)
Dit gedaan omdat de bodem niet helemaal vlak is en er anders meer energie nodig is.
- 55mm koperen pijp naar boven, halve bol (aangepast) ter verloop naar 15mm koper met bocht en kromming naar beneden.
- Verloop naar spiraal 6mm

Nadat ik doorlopende waterkoeling aansloot net boven het koppelstuk van 15mm naar 6mm was de doorloop een stuk beter.
Resultaat 70% tijdens eerste stook met Turbogist 24 uur.
8 liter stook met opbouwen en afbreken ben ik ongeveer 5 uurtjes mee bezig.
Groeten, Brammel

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Fijn gezien van die pan met olie, we waren in de week naar een oplossing aan het zoeken voor het werken met een induktie plaat  om aan hogere vermogens te geraken bv om water te distilleren, dit lijkt een goede oplossing.
Omdat olie hogere temperaturen aankan als water om de energie over te brengen.

Wat gebeurd er als er een lek alcool in de hete olie valt als je alcool gaat stoken, heb je dat al voor gehad??

Groetjes

Berichten: 7
(@brammel)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ha Dumo,
Ik heb nog geen lek gehad of alcohol die in de olie valt. De olie laat ik maximaal 120 graden worden en check dit met een vleesthermometer, een hogere temperatuur is ook niet nodig voor mijn opstelling. Volgens wikipedia is de zelfontbrandingstemperatuur van alcohol 400 graden. Dus mij lijkt dit geen probleem.

Zeker weten doe ik het niet en kan eens een druppeltje alcohol de volgende keer in 120 graden olie doen om te kijken wat er gebeurd.

Gebruik overigens geen zonnebloemolie vanwege de lage maximum temp. (200 graden) die het kan hebben. Ik gebruik koolzaadolie en volgens mij is nog beter olijfolie.

Overigens ruik je het wel dus ventileren 🙁

Groeten.

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Water en kokende olie ,heb je wel eens een druppel water in kokende olie laten vallen,is niet echt leuk,en dan heb ik alleen over een druppel,denk er aan je werkt mmet een koelsisteem op water ,die kan altijd lekken,en als je de vlam in de pan krijgt dan hoop ik dat je hard kunt rennen.gr.?Chrisv

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nog iets ik zou een wokbrander gebuiken,en de gasfles buiten,geen risico water olie,geen stank in huis.en het huis brand niet af,tenminste als je voorzichtig met het gas omgaat,want alcohol is brandbaar.?Chrisv

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,
Ik zou toch maar voorzichtig zijn, hete olie is brandb baarder als koude olie, als de alcool verdampt geen groot probleem, als de olie ontbrand een groot probleem volgens mij, buiten proberen in het midden van den tuin.

Er is hier ergens in dit forum gesproken geweest van antivries of koelwater te gebruiken in bain marie, koelwater voor de auto's heeft een hoger kookpunt.
Ik denk 120 graden wel moet wel met antivries.
groetjes

Berichten: 4
(@demonnick)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, ik ben Hans en ben al jaren actief als bierbrouwer van Brouwerij De Monnick uit Monnickendam. Nu wil ik de eerste stappen gaan zetten op het destilleer pad om destillaten of tincturen te combineren met mijn bierbrouwsels. Ik ben echt op beginneling vwb het stoken dus zal nog wel een paar keer een open deur vráag stelllen 🙂

Berichten: 19
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Best schrijvers in bovenstaande discussie,
Als (ex) stuurman/kaptein in de zeevaart heb ik enige kennis van brandgevaar en bestrijding op een schip. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met experimenten in een keken of een tuin. Maar!
Ik raad u niet aan met hete olie te gaan experimenteren met combinaties water dan wel alcohol.
Beide zijn explosief in sommige combinaties, waarbij de mengselverhouding niet tot in detail bekend zijn. Als je daarbij ook nog eens niet weet hoe dicht je (alcoholvat is). Levensgevaarlijk!
Geloof niet alles wat iemand schrijf (dit dus ook niet).
Maar vraag het eens aan een professioneel brandbestrijder.
Groet.
Leendert

Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, even dag zeggen.  Ik ben Jurgen al meerdere jaren bezig met de hobby. Zit midden in Vlaanderen. Veel nevenprojectes, limoncello, porto, wijnkits, bierkits, koffielikeur etc.  Op vlak van stoken is het bij  mij suikerwijn met evt weinig fruit voor op het eiken vat, op vlak van gin ook basis beslag suikerwijn met kruiden.  Dus best eigenzinnig. Ben nog niemand tegengekomen die het niet lekker vond.  Ik gebruik momenteel weer 2x airstills met dimmer (stepper) na negatieve ervaring met de alambic. De top vloog er af met de nodige schade.  Wil op termijn terug groter, maar electrisch dus ik neus een beetje rond voor een veiligere oplossing, en dan liefst met isolatie.  Ik weet een kookplaat kan ook maar het rendement is dan zeer laag. Enfin groeten hier aan iedereen!

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

leuk om nog iemand uit venlo op deze site tegen te komen.je bent niet de enige.leuk dat je er bij bent,ben benieuwd naar de foto's.gr.?Chris.v

 

Berichten: 36
(@stoutekabouter)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hans je volgt mij in de voetsporen. KOm maar eens kijken

 

Berichten: 16
 guan
(@guan)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste allemaal,

 

Ben hier nieuw op het forum, Kom uit het hoge noorden Grunn'n.

Heb een kleine beetje ervaring met stoken, is al een aantal jaartjes geleden. Nu heb ik sinds kort een stook ketel op de kop getikt. Een Still spirit T500 met 2 kolommen erbij en wat accessoires. Heb nu een aantal stooks gedaan en ben nog beetje zoekende naar goed resultaat. Maar wil gewoon zelf weer destilleren en drankjes maken veelte mooi om te doen ! en mensen te laten ervaren wat eigen gestookte drank is !!

Hoop hier veel kennis te kunnen vinden en eigen kennis te kunnen delen !

Wellicht spreken we elkaar ! voor nu een Gezond 2017 !

 

Groet Guani.

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hi Guani,

Leuk een mede 'newbie'

Jij ook een Fijn 2017. 🙂

Pagina 18 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?