Jan voor alles is een oplossing,positief blijven denken.gr.?Chris.V.
Oké tnx. Bedankt voor alle tips
Ik zal me even voorstellen,
Mijn naam is Marco Mattheijer 42 jaar Imker en op zoek naar mogelijkheden.
Zelf maak ik sinds een tijdje mede maar er zijn een aantal batches misukt en nu ben ik op zoek naar een manier om deze te kunnen opstoken naar likeur.
Ik denk dat ik hier op het forum wel het een en ander zou kunnen vinden.
Gr Marco
Halo welkom, volgens dat ik al heb gelezen op internet word daarvan Honey shine gemaakt dus het zou zeker moeten kunnen en zou nog super lekker zijn ook 🙂
Mvg Scoozy
Welkom hier mattheijer. Ik ben ook net begonnen, en heb erg veel aan dit forum gehad. Heerlijke discussies ook. Ik werk met een zelfbouw keteltje, gemaakt van een snelkookpan. Werkt voor mij prima. Voor de rest vind je op stookwinkel veel goede spullen..
Hier Leendert.
Als ervaren zeevaarder kan ik je een ideetje aan doen.
Neem een lange (meter of 10) plastic slang, monteer deze aan een niet al te grote pomp (op het boordnet) maak deze slang als een soort rondleiding gevuld met met koelvloestof aan je koeler. als alles water dicht werkt werk je de gevulde slang overboord. Niets zoutwaterprobleem.
groet Leendert
Leendert, dat klinkt als een heel goede oplossing. Daar kan geen Glycol Chiller tegenop!
Nu ben ik natuurlijk gelijk getriggerd hoe je dat allemaal hebt gemaakt Aukedebier.
Ik wil ook een zee!
mattheijer: ik heb het ventiel van de snelkookpan verwijderd, en er een koperen koppeling in geschroefd. Daar een koperen buis op (18mm). Een handige kennis heeft de bochten met silver vast gesoldeerd. Dan een verloop naar 10 mm koper buis, waarvan ik het koelspiraal heb gebogen (rond een pvc buis). Wel voorzichtig, het knikt makkelijk. Dit in een metalen emmer vast gezet. Zie foto:
Kies wel voor een roestvrij stalen snelkookpan. Die zijn niet zo populair meer, dus makkelijk te vinden (tweedehands). Koperen leiding en silver soldeer, zijn ook een must. Misschien ken je een loodgieter die je kan helpen..
Ik heb er ook nog 2 staan waar ik mee begonnen ben 😉
De eerste is potstil gebruik en de 2de heeft een refluxcolon waar ik 92% mee haalde 🙂
Misschien wil Mattheijer een van je overnemen?
aukedebier deze zijn niet te koop blijven in de kast en dienen als backup en worden gebruikt voor kleine batches te stoken is een 4 & 6 liter pot 😉
Scoozy: dat begrijp ik. Het is ook leuker om je eigen pot te maken.. 🙂
Hoy,
hier vindt je meer over mede?ik heb er al verstookt ik heb daar geschreven hoe hij smaakt, en er is een link naar nog een andere topic over mede.
http://www.stookforum.nl/thread/mede-honingwijn/
grts.