Meldingen
Alles wissen

Still 2


Moon-Shiner157
Berichten: 11
Topic starter
(@moon-shiner157)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Beste Stokers, 

Ik ben Moony en wil graag leren Shinen 😉

Nu heb ik een Still 2 Distileerapparaat voor 5 ltr, en deze zou ik, om te beginnen, graag willen inzetten om mijn eigen Alcohol van zo'n 90% te verkrijgen, als dat haalbaar is hiermee.

Ik.heb er nog niet echt ervaring mee, behalve dat alles wat eruit komt erg chemisch ruikt en proeft.

En volgens de gebruiksaanwijzing zou je alleen de voorloopt hierna moeten wegdoen en daarna zou het schone alcohol op moeten leveren ...

Ik.hoor graag van iemand die ook de Still 2 gebruikt.

Mvg Moony

 

Beantwoorden
24 reacties
16 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 491

@moon-shiner157 

Welkom Moony!

Vraagje :Welk gebruiks aanwijzing gebruik je dan

Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

@haak de bijbehorende handleiding, maar daar kom ik niet veel verder mee.

Heb de Still2 via Amazon gekocht voor € 199,00

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 491

@moon-shiner157 

bedoel meer het recept

waar maak je je stookwijn van ? suiker of graan

welk soort gist 

Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

Beste @haak, van geextraheerde vruchten, bv valappels enz.

Die val-vruchten die raap ik dan, met toestemming bij de boer, dan doe ik ze in zo'n Extraheerpan en vang dat het vocht ervan op, meng dat met suikersiroop, doe er dan Rijnwijn gist bij, en als het uitgegist is en geklaard, dan hevel ik het heldere deel over in schone kunststof kannen van 5 ltr, en dan stook ik het in de Still2 tot Alcohol, maar met een tegenvallend resultaat.

De eerste 50 ml gooi ik sowieso weg, dat stinkt. De rest is af tasten, is het wat... of gooi ik dat ook weg.

Soms gooi ik wel 100 ml vd eerste stook weg voor ik denk, dat lijkt erop. Dan bewaar ik de eerste 2 á 3 ltr en de rest wordt dan weer dubieus. 

Als ik de overgebleven 2 á 3 ltr, met een percentage van zo'n 30 tot 40% dan ga mengen met bv de resterende vruchtenwijn, om er bv een likeurtje mee te maken, dan kan ik het net zogoed laten, want dat is niet te hachelen, wat een bocht.

Dat is mij in het verleden dus een paar keer overkomen, en daarna heb ik het apparaat helemaal schoongemaakt, door gewoon 5 liter water te destilleren, zodat de leidingen ook weer schoon waren, en weer in de verpakking gedaan en mijn investering van € 200,00 maar weer in de kast gezet. 

Ik steriliseerde overigens met de daarvoor speciale keramische destileer pijpjes, en toen werd mij eens gezegd dat ik uitgekookte en schoongemaakte stukjes roodkoperen pijp erbij moest doen, om die chemische smaak weg te krijgen, maar ook dat was geen wondermiddel.

Dus eigenlijk ben ik er in al die jaren niet veel wijzer mee geworden.

Nu ben ik met pensioen, met alleen maar een AOW, dus zónder een aanvullend pensioen, en moet ik het financieel dus rustig aandoen.

Alle suggesties zijn welkom. 

Mvg Ger - Moon-Shiner157 Almere

 

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2319

@moon-shiner157 heb je misschien een foto van je still 2?

er zijn er hier meerdere air-still gebruikers. Ook ik heb er 1.

Ook ik ben benieuwd naar je werkwijze. Als je spreekt over zwaar chemisch denk ik aan turbogist. Dit is niet de beste kwaliteit en bijsmaken heb je altijd met deze gist.

Dan vraag ik mij af waarom je graag perse 90% zou willen halen?

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 491

@murmillo 

friezen en turbo gist ….. wat is dat toch

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2319

@haak omdat het gewoon inlevert op kwaliteit! 

Ik doe met sommige alcohol andere zaken als consumeren, denk aan, handen schoonmaken, ontsmetten, enz.

Voor consumenten alc. Wat iemand met mate kan consumeren mag je, als je het zelf maakt toch kwaliteit verwachten? 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 491

@murmillo 😘

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2319

@haak hou ook van jou!

Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

@murmillo - hoi Murmilo,

Ik wil graag 96% rendement proberen te halen om daarna zelf Whiskey en dergelijke te kunnen maken.

Ik had dat ooit eens (zo'n 8 of 10 jaar heleden) gelezen op een of andere Belgische site of zo, en daar werd de Still2 aangeprezen om daar het beoogde resultaat mee te behalen.

Ik heb daarna ook diverse andere info opgezocht en destijds werd deze als aanrader omschreven.

Ik heb m toen via Amazon volgens mij besteld voor iets van € 199,00 in de Brouwshop was hij destijds al gouw het dubbele.

Heb toen een paar (mislumte) pogingen gedaan, het aparaat goed schoongemaakt en terug in de  erpakking gedaan en i  de kadt gezet.

Nu ben ik gepensioneerd en wil ik de draad weer eens oppakken, en het lijkt mij een hele uitdaging om hier een hoog rendement alcohol.uit te verkrijgen.

Mvg Moony

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 297

@moon-shiner157 welkom op dit leuke, leerzame en interessante forum.

Ik heb zelf geen ervaring met de Still, in welke versie dan ook maar het lijkt me een leuk huis-, tuin- en keukentoestelletje om thuis wat alcohol te stoken.

96% ga je d'r echt niet mee halen en heb je ook niet nodig. Wanneer je drankjes wilt maken met essences verdun je de alcohol naar drinksterkte en voeg je de essence toe, evt nog suiker.

Whisky maak je ook niet van 96% neutrale alcohol. Daarvoor heb je mout en evt granen nodig. Die worden geschroot, gemaished om het zetmeel om te zetten in suikers, vergist en tenslotte gestookt met een koperen alambiek of potstill. Na 2 tot 3 maal stoken laat je de whisky rijpen op eiken vaten of met eiken chips.

Gin zou je nog kunnen maken door neutrale alcohol, van een 30% - 40% een tweede maal over te halen met een kruiden basket in een koperen helm.

Neutrale alcohol kan gebruikt worden om fruit en/of kruiden te macereren om likeuren te maken. Maar ook hier heb je zelden meer dan 90% nodig.

Op het forum vind je tal van recepten en werkwijzen om de lekkerste dranken te maken. En wat je niet vind kan je altijd vragen.

Succes

Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

Beste @odevie, hartelijk dank voor de duidelijke uitleg, nu ik weet dat dit niet de juiste aanschaf is geweest, heb er vrede mee.

Nu kan ik verder kijken wat ik er wél mee kan doen.

En jouw tip mbt de drankjes, die ga ik ook eens verder onderzoeken.

Mvg Ger- Moon-Shiner157 Almere

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 297

@moon-shiner157 Een verloren investering is het zeker niet. Je zou bvb 2 kilo suiker kunnen oplossen in 1 liter water met toevoeging van 2 theelepels citroenzuur. Dit een 45 min laten pruttelen en vervolgens laten afkoelen. Aanlengen tot 8 liter en in een 10 liter vergistingsemmer doen. 1 of 2 theelepels Diammoniumfosfaat (gistvoeding) en een 50 gram droge bakkersgist toevoegen, afsluiten, waterslot er op en een week of drie laten uitgisten. Het eind SG zou dan moeten gezakt zijn tot 990.

Voorzichtig afhevelen zodat het bezinksel achterblijft, nog een of twee dagen laten klaren, evt met klaringsmiddel en dan heb je twee ladingen om een eerste maal te stoken met je Still. Beide eerste runs voeg je samen, verdun je tot onder de 40% en destilleer je een tweede maal. De eerste 50 ml gooi je weg en de rest vang je op als neutrale alcohol. Dan is het kestie van proeven om te weten wanneer je kan stoppen. Je kan ook het destillaat opvangen in flesjes van 100 of 200 ml en dan achteraf bepalen welke je houd of weggooit.

Met deze alcohol kan je dan likeuren maken, bvb kruiden, kersen, druiven of pruimen of ander fruit enkele weken laten macereren wat je dan verder tot likeur kan verwerken. Je kan zo ook je eigen Beerenberg bitter maken.

Op het forum staan tal van recepten om lekkere likeuren te maken van fruit of kruiden door macereren. Er zijn in de handel ook boeken te koop met recepten of je gaat wat googlen. 150 likeurrecepten van Ad Camou, verkrijgbaar op stookwinkel, is een absolute aanrader.

Een leukere hobby kan ik me niet voorstellen.

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2319

@moon-shiner157 laat je niet ontmoedigen als het een keer mislukt. De still2 kun je veel leuke dingen mee doen. Het is een geweldig apparaat om mee te spelen en dingen uit te proberen. Kijk ook eens op YouTube. 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 491

@moon-shiner157 

Misschien beter als je de Tiny projects van Robbert bekijkt

zo maak je whisky !

je kan ook alchohol mengen met iets dat je whisky smaak krijgt ….whisky limonade….

 

tip lees eerst recept en bekijk de filmpjes

om het makkelijk te maken start met 1 drank ,verdiep je daarin,ga het maken en bij problemen stel je vraag

 

Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

@murmillo - ja, ik heb er een foto van, alleen krijg ik deze niet geupload, ik probeer het hier nog een keer, maar bij het aanmaken van mijn account lukte het niet

Hoop dat het nu gelukt is, ik zie het zelf nl niet

1661037415-Screenshot_20220821-011522_Google.jpg
Beantwoorden
Stephan
Berichten: 449
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Hoi, welkom op het forum. 

We hebben wel iets meer info nodig 😉. 

Wat stook je? Flessen wijn of heb je zelf een (suiker)wash gemaakt? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

@stephan - dag Stephan, ik gebruikte afgedankte zelf gebrouwen wijnen, en ook goedkope aanbieding wijnen

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 250
(@bewust)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom Moon-shiner157. Een fotootje is leuk en wat stop je in die ketel, dat er iets uit komt dat chemisch ruikt en smaakt???

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

@bewust - zelf gebrouwen afgedankte wij en die niet echt waren geworden wat ik er van had verwacht, en ook goedkope aanbieding wijnen. Verder de benodigde keramische destileerpijpjes, en filteren via actieve kool, maar zowel de voorloop, de middenloop als het eindproduct heb ik maar gebruikt in mijn ruitensproeier, want dat was niet te hachelen

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 92
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Welkom Moon-shiner157 chemisch ruiken en proeven is niet goed, inderdaad wat info wat je precies gebruikt en hoe je het doet geeft inzicht tot verbetering, hier zitten genoeg stokers welke alle kneepjes van het vak / hobby weten.

Beantwoorden
2 Reacties
Moon-Shiner157
(@moon-shiner157)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 11

@bazz - hoi Bazz, zelf gebrouwen afgedankte wijnen die niet echt waren geworden wat ik er van had verwacht, en ook goedkope aanbieding wijnen. Verder de benodigde keramische destileerpijpjes, en filteren via actieve kool, maar zowel de voorloop, de middenloop als het eindproduct heb ik maar gebruikt in mijn ruitensproeier, want dat was niet te hachelen

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@moon-shiner157 Het is vervelend als zo'n poging mislukt, soms helpt het om de opbrengst nogmaals te overhalen of gewoon even te laten rijpen op hout, of een combinatie van beiden.

Maar in jouw geval zou het kunnen zijn dat bepaalde wijnen de smaak ernstig overheersten, en het gewoon als verloren beschouwd moet worden, zelf een keer meegemaakt, gelukkig leer je daar ook weer van.

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 34
(@rinus55)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

dit type ketel moet je zeker 10 vullen met water en helemaal door laten lopen en bij de laatste doe je er een koperen spons in, zeker weten dat de nare smaak en luchtjes weg zijn, staat ergens in de gebruiksaanwijzing ook, prima ding trouwens

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?