Hoi, ik wil mij graag even voorstellen. Ik ben 37 jaar en nu ongeveer een 4 maanden bezig met mijn nieuwe hobby. Ondertussen heb ik 2x gin gemaakt en 1x een mislukte poging tot whiskey. De druk in de ketel werd te hoog en borrelde over via de condensor. Helaas is er toen ook een klein scheurtje ontstaan waar de alcoholdamp door ontsnapte (gelukkig is er geen brand ontstaan 😬). Een handige buurjongen heeft mijn ketel weer helemaal dicht gemaakt met hardsolderen.
Mijn eerste mengsel was op basis van suiker en een turbo gist. Deze borrelde er lustig op los. Gevolg was dat de trapkast en de woonkamer na een paar dagen een beetje sterk roken... Een vuilwatertank koolfilter voor boten bleek hiervoor de remedie te zijn. 👍🏻
Mijn volgende twee mengsels waren op basis van granen. Nu ben ik bezig om een batch te maken zonder te maishen (wel met heet water van 70°C uit de kraan). Het is een mengsel van suiker, havermout en brinta. Qua gist zit er mengsel van gedroogde gist met amyloglucosidase in. Deze blubt nog elke paar minuten, terwijl het SG al op 990 zit?? Kan deze nog steeds bezig zijn met gisten?
Ik ben in ieder geval enthousiast over mijn nieuwe hobby. Ook familie, vrienden en collega's kunnen het zeer waarderen 😁.
Het proces en spelen met smaken is erg interessant en leuk. Vergisten en het stoken: 't is een kwestie van geduld. Rustig wachten.
Ik ben blij dat dit forum er is. Het heeft al heel wat vragen beantwoord en twijfels weggehaald.
Welkom
Welkom,
Blij om te horen dat het bevalt, het feit dat een granenmengsel uit de ketel komt tijdens de eerste destillatie is niet vreemd, dat gebeurd wel vaker vanwege de aanwezige eiwitten. Wat kan helpen bij de volgende keer is om te beginnen (of de gehele run) een natte doek om de hoed van de ketel te wikkelen en nat te houden met een plantenspuit.
Dat en natuurlijk de CO2 goed uit de vergiste wort slaan, eventueel slaolie erbij.
Welkom op het forum en leuk dat je al zo enthousiast in de weer bent.