Meldingen
Alles wissen

Voorstellen


Berichten: 14
Topic starter
(@rumolist)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedendag allen!

 

Ik ben Pepijn, 30 jaar en ben al een paar jaar van plan om zelf eens rum en/of whisky te gaan brouwen. Via stookwinkel heb ik 3 week geleden mij eerste mash gemaakt van melasse en dat ging nog niet helemaal super. 

Momenteel heb ik een goedkope Vevor destileerketel om te kijken of het uberhaubt iets voor mij is, maar merk dat het de kwaliteit niet te goede komt.

Vandaar dat ik hier maar wat ben gaan rondneuzen naar ervaringen met andere apparaten en zodoende kennis op te doen over hoe het wel zou moeten.

 

Beantwoorden
20 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rumolist welkom op dit forum.

De goedkope vavor is een prima keteltje. Enige is de  klemmen zijn wat licht uitgevoerd.

Het is een veelzijdige apparaatje voor leuk prijsje. 

Je kunt er eerst prima mee toe het is handzaam en goed apparaat om vaardig heid op de krijgen .

(  Je kunt er zowiezo hetzelfde en zelfs meer mee dan o.a. de duurdere gehypte , overgewaardeerde t500 .)

 

 

 

Beantwoorden
(@pepijn)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@robbert ja, ik moest toch ergens beginnen en vond dit nog wel binnen het budget om eens iets uit te proberen.

Wat is er zo duur aan de T500? Hier heb ik namelijk ook naar zitten kijken maar vond hem nog aan de prijs voor dat bedrag.

Ik heb nu de set met thumper, wat natuurlijk ook een leuke extra is. 

Heb in de mijne een 2000W element gebouwd en een vermogensregelaar, echter wijkt de temp meter in de ketel nogal af van de werkelijke temp. (90 ketel is 100 echte celsius.) Hierbij dus ook mijn mash overcooked denk ik?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@pepijn duur vergeleken met bijvoorbeeld jou vavor en soortgelijke ketels die in principe het zelfde en zelfs meer kunnen dan de t500.

Een mash mag inderdaad nooit boven de 95 graden komen . Anders gaan alle smaken kapot .

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Pepijn, 

Welkom op het forum!

Alle begin is lastig. Wat ging er mis bij het maken van de rumwash? 

Beantwoorden
12 Reacties
(@pepijn)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@stephan Hey stephan, ik heb even een nieuw account gemaakt omdat rumolist gebanned is? Geen idee maar ik kan niks op het account en dus ook geen contact opnemen met een admin/forum beheerder.

Ik heb denk ik 2 week gewacht op het fermentatie proces welke erg langzaam aan ging. (de eerste 2 dagen gingen echt als een raket en daarna 12 dagen amper nog leven in de brouwerij.)

Ik ben dus gaan verhitten in de ketel en gaan opvangen in een glazen pot. Echter een beetje laat begonnen dus de boel om 12 uur savonds uitgezet en de volgende dag om 17u weer aangezet om het laatste er nog even uit te destileren. De geur is nu echter aan de zure kant?

Het recept was alsvolgt:
5l melasse
1 zakje turbogist voor rum van stookwinkel
aangevuld met water tot 25 liter totaal

Eerst de molasse verdunt met heet water, laten oplossen en daarna aangemengd alvorens de gist er bij te doen op 26a27 graden.

Wat kan hier fout zijn gegaan? Ik heb even geprobeerd een SG halte te achterhalen maar daar werd ik vooralsnog niet heel veel wijzer van. Ik heb er zon 2.4 liter uit gedestilleerd van 40%, wat mij aan de lage kant lijkt. 

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@pepijn twee weken is wat kort handiger is het om te meten met een refractometer of nog beter met een Ispindle, dan weet je of je fermentatie is gestopt ook kun je de proef met een aansteker doen, deze mag dan niet blijven branden als fermentatie nog bezig is, maar ik begreep dat dit geen exacte wetenschap is.

Eerder maakte ik mijn Rum precies zo meestal kreeg ik er zo’n 5 liter uit, verdunt naar 45% gezien ik het op vat zet, wel gebruik ik verse gist en doe er gist voeding in kopje havermout koken in water en het geheel in het vat, of marmite.  Tegenwoordig maak ik mijn (honing) Rum met ruwe rietsuiker 5kg en 1 liter melasse naast een pot honing, ik vindt deze erg lekker maar dat moet je smaak zijn natuurlijk.

Turbo gist is uit den boze geeft meestal een scherpe smaak of nasmaak.

Hopelijk helpt mijn antwoord je wat.

Beantwoorden
(@pepijn)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@bazz jij zegt dus dat je beter geen turbo gist kun gebruiken? (Op stookwinkel werd het aangeraden voor melasse) maar dus ook beter gewone bakkersgist + voeding gebruiken dan maar.

Ben wel benieuwd naar je recept van die honingrum, ik ben wel fan van de wat zoetere rum soorten namelijk.

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@pepijn Zie het recept in mijn antwoord

" Tegenwoordig maak ik mijn (honing) Rum met ruwe rietsuiker 5kg en 1 liter melasse naast een pot honing, ik vindt deze erg lekker maar dat moet je smaak zijn natuurlijk."

De rietsuiker oplossen in water ook de honing oplossen in water dus verwarmen niet laten koken op het laatst gooi ik de liter melasse erbij, ik heb een erg grote pan anders kun je het in kleinere pannen oplossen, alles laten afkoelen naar ongeveer 25 graden dan de bakkersgist of AH verse, gist als gistvoeding marmite of een kopje havermout gekookt in pannetje water alles erbij gooien.

Succes.

Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@bazz bedankt! Ga ik de volgende keer eens proberen!

Beantwoorden
 remi
(@remi)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@bazz op hoeveel L water?

 

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@remi voor het oplossen van de rietsuiker ik denk een liter of tien daarna de honing en de melasse erbij en de havermout, later aanvullen met koudwater tot een liter of 25 komt allemaal niet zo nauw.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bazz opletten dat het sg niet boven de 1090 max komt

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@pepijn We hebben wat probleempjes met tienduizenden spam accounts die maandelijks op het forum worden aangemaakt. Door de maatregelen die we daar tegen genomen hebben blijft er af en toe een account in de blokkade hangen wat geen spamaccount is.

Ik ben bezig dat op te lossen, zonder dat we weer overspoeld worden door de spamaccounts.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@pepijn Ik gebruik meestal 2kg rietsuiker en 5KG (geen liters) melasse met 28 liter water.

Eerst de melasse er in, een dag of twee laten gisten, en dan vier keer om de twee dagen een halve kilo rietsuiker erbij. Dan hou je de gist lekker aan de gang, zonder dat je de gist overuren laat draaien wat soms nare bijsmaakjes met zich meebrengt.

Turbugisten gebruik ik niet meer, op aanraden van de experts. Die geven ietsjes (voor mijn  minder ontwikkelde smaakpapillen echt maar een heel klein beetje) bijsmaakjes. En bakkersgist of de Still Spirits Rum gist doen het voor mij het beste.

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@stephan Deze klinkt ook goed ga ik ook proberen, soms een ander soortige Rum altijd goed.

Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@stephan dan zou het wellicht aan de gist hebben gelegen. Ik heb de nieuwe mash nu een week staan, echter is na 2 dagen de fermentatie al zo goed als gestopt.

 

Heb er daarna 20gr bakkers gist bij gedaan en een halve kilo rietsuiker. Daarna met rust gelaten maar het lijkt nog niet echt weer op gang te zijn gekomen. Ik zal hier even een appart topic over openen, in plaats van in de voorstelronde.

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Tussen haakjes ik ben ook wel eens tussendoor gestopt en later weer verder gegaan, niet aan te raden maar bij mij geen smaak verschil.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom rumolist/pepijn. 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik zal mij nog eens voorstellen ,ik zit niet zo vaak meer op het forum druk en ik stook op een eigenwijze manier, ik stook ongeveer 19 jr ben 71 en heb in het begin veel op het forum geweest topic 2000 enz.heb op de voorpagina van de Nieuwe Revu gestaan sta op VICE is een expositie in Utrecht over mijn mannier van stoken geweest.dit alles om het stoken uit het criminele sfeertje te halen.ik stook met een ketel uit Roemenië van 100 ltr en maak ongeveer 300 ltr per jr.voor mij is het een mannier van leven.ik stook ook primitief,fruit mais enz.wat ik stook vind iedereen lekker dus ben tevreden.zelf drink ik niet meer zit op een dieet,niet om dat ik teveel dronk.had oarta gescheurd overleefd maar 25 % dus blijft bij ruiken en paar druppels proeven.ik vind het wel leuk dat er zoveel leden bijgekomen zijn om deze mooie hobby te leren en te beoefenen. 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hé Chris, goed weer iets van je te horen. De Revu met jou stokers hoofd op de cover heb ik hier nog steeds ergens liggen. Best kloten dat je aorta een lekker drankje in de weg staat, maar mooi dat je nog steeds iets lekkers voor anderen stookt. Dat geeft de burger weer moed. Mooi om te horen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?