Meldingen
Alles wissen

Voorstellen


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik ben Art en ik heb een cadeau gekregen, een Air Still Pro.  Eigenlijk kan je heel simpel een paar liter goedkope wijn er in doen en dan komt er "sterke drank" uit. Zelf hou ik van whisky en whiskey. Ik heb best veel Youtube filmpjes zitten kijken hoe je whiskey kan maken. Wat ik er als totale leek van begrijp is dat je een mash kan maken, door gebroken mais of maismeel, gerst of gerstmeel en Alpha Amylase Enzymen toe te voegen een uurtje onder het kookpunt houden, als het afgekoeld is tot 25 a 35 graden gist toevoegen, in een vergistingsvat doen en wachten bij kamertemperatuur tot er geen bubbels meer uit het waterslot komen.  Afhevelen en stoken in de Air Still Pro... Of kant en klare whiskey mout vergisten. Maar nu de hamvraag: Komen de smaakstoffen dan ook over tijdens het stoken?   grt Art.

Beantwoorden
5 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@arta380 Welkom Art, 

 

Er zijn een aantal mogelijkheden om whisky te maken, ik ben al blij dat je geen suiker benoemt 😉. 

 

  • Het gebruik van granen en diastatisch mout (dat laatste zegt iets over enzymen zoals de amylases die je noemt), het geheel schroten, breken van de korrels niet fijnmalen, en op bepaalde temperaturen aanhouden na p.H. correctie. Het zogenoemde maischen wat lijkt op bierbrouwen alhoewel de vereisten voor je wash (of wort) anders zijn dan bij bier.
  • Het gebruik van moutextract in poedervorm of vloeibaar (let wel geen bierpakket want de hop wil je niet) dit is een kwestie van mengen en de vergisting starten.
  • Het gebruik van granen en enzymen in poedervorm, opmerking hierbij is wel dat het aandeel aan enzymen minder complex is en wannneer je de granen richting de kook brengt de overige enzymen gaan denatureren, ofwel afbreken en werken niet meer.

 

De smaakstoffen komen zeker mee tijdens het stoken maar geur en smaak aan een whisky is een stuk complexer dan alleen de grondstoffen, de vergisting doet een hoop, het brouwen, koper in de ketel (dus overweeg koperen zadels i.c.m. de ginbasket), het rijpen en de gekozen houtsoort in welke vorm dan ook. Het laten luchten van de drank, bijvoorbeeld door een prop keukenrol in de hals te doen of in een vaatje te werken zorgt voor een zachtere drank.

 

Ik ben zelf begonnen met de Airstill en gebruik deze nog wanneer volumes kleiner zijn, de AirStill of iedere ketel eigenlijk gevuld met de eerste ronde van ruwstook, dus je vergiste wort, kan last hebben van spugen, waarbij de gevormde CO2 i.c.m. met de aanwezige eiwitten zorgt voor een sterk schuim wat de ketel verlaat, bij de AirStill kan dit zelfs de kop omhoog duwen, dus vul deze de eerste paar keer ook niet tot aan het streepje "Max" 😉 . Bij verdere stookrondes is dit probleem niet meer aan de orde omdat de eiwitten zo goed als helemaal achterblijven in de ketel.

 

Ben toevallig zelf bezig met brouwen in een soepketel, vanwege dat hier haver bij zit werkt de ketel net wat makkelijker (i.v.m. aanbranden).

1701681593-voorart.jpg
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 393
(@rinus55)
Reputable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

welkom Art, ik gebruik een koperen schuurspons in mijn airstill en dat werkt prima

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 195
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkom Art!

ik ben een conservatieve stoker, en heb ook nog een kopertik. Alle ketels met een stekker komen er niet in 😉

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 356
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Art en heel veel stookplezier met je nieuwe ketel. Ik ken en heb ook alleen maar koperen ketels zoals Lambik hierboven. Maar met een Air Still is ook wel iets lekkers te maken schijnt. En wie weet in de toekomst ….…

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Dank voor jullie reakties. Ik denk dat ik wel snap hoe ik die mash moet maken. Er zijn heel veel filmpjes op Youtube te vinden en hier op het forum.  Ik vraag mij alleen af of mout echt noodzakelijk is. Dus of gemalen mais en granen en suiker (...) met amylase enzym niet voldoende zijn. En citroenzuur of tomatenpuree om de Ph naar beneden te krijgen.

V.w.b. het koper: Kennelijk gebeurd er wat als de dampen het koper raken en destilleren tot vloeistof. De airstil heeft een optie om kruiden toe te voegen via een inzet mandje. Daar zou ik natuurlijk ook stukjes koper in kunnen doen. b.v. stukjes koper van koperen gas/water onderdelen van de bouwmarkt... of i.d.d. koperen schuurspons.......

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?