Ik ben Art en ik heb een cadeau gekregen, een Air Still Pro. Eigenlijk kan je heel simpel een paar liter goedkope wijn er in doen en dan komt er "sterke drank" uit. Zelf hou ik van whisky en whiskey. Ik heb best veel Youtube filmpjes zitten kijken hoe je whiskey kan maken. Wat ik er als totale leek van begrijp is dat je een mash kan maken, door gebroken mais of maismeel, gerst of gerstmeel en Alpha Amylase Enzymen toe te voegen een uurtje onder het kookpunt houden, als het afgekoeld is tot 25 a 35 graden gist toevoegen, in een vergistingsvat doen en wachten bij kamertemperatuur tot er geen bubbels meer uit het waterslot komen. Afhevelen en stoken in de Air Still Pro... Of kant en klare whiskey mout vergisten. Maar nu de hamvraag: Komen de smaakstoffen dan ook over tijdens het stoken? grt Art.
welkom Art, ik gebruik een koperen schuurspons in mijn airstill en dat werkt prima
Welkom Art!
ik ben een conservatieve stoker, en heb ook nog een kopertik. Alle ketels met een stekker komen er niet in 😉
Welkom Art en heel veel stookplezier met je nieuwe ketel. Ik ken en heb ook alleen maar koperen ketels zoals Lambik hierboven. Maar met een Air Still is ook wel iets lekkers te maken schijnt. En wie weet in de toekomst ….…
Dank voor jullie reakties. Ik denk dat ik wel snap hoe ik die mash moet maken. Er zijn heel veel filmpjes op Youtube te vinden en hier op het forum. Ik vraag mij alleen af of mout echt noodzakelijk is. Dus of gemalen mais en granen en suiker (...) met amylase enzym niet voldoende zijn. En citroenzuur of tomatenpuree om de Ph naar beneden te krijgen.
V.w.b. het koper: Kennelijk gebeurd er wat als de dampen het koper raken en destilleren tot vloeistof. De airstil heeft een optie om kruiden toe te voegen via een inzet mandje. Daar zou ik natuurlijk ook stukjes koper in kunnen doen. b.v. stukjes koper van koperen gas/water onderdelen van de bouwmarkt... of i.d.d. koperen schuurspons.......