Meldingen
Alles wissen

Voorstellen


Lemmy
Berichten: 34
Topic starter
(@lemmy)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Hallo allemaal. 

Ik ben Lemmy. Ik kom uit het oosten van het land. Al enige jaren wil ik gaan stoken maar er was 25 jaar geleden nog bitter weinig verkrijgbaar op dit gebied. Een jaar geleden de Stookwinkel en het forum ontdekt en hier al flink wat kunnen leren door te lezen. Voor kerst 2 ketels cadeau gekregen, een 1 liter en een 20 liter Alquitara. Mede door Robbert's filmpjes en info over dit type ketel, ze zouden meesters zijn in smaakoverdracht en daar is het me om te doen, heb ik gekozen voor een Alquitara. Drink graag absinthe, gin, jenever, pastis, kruidenbitter en whisky. Dat zou dus met dit type ketel allemaal kunnen. Maar ik ben eerst begonnen met suikeralcohol van Turbogist en de geur en smaak vind ik zeer matig tot slecht. Maar heb wel fijn kunnen prutsen en ga nu over op granenalcohol.       Dank voor dit mooie forum en alle info die er gegeven wordt. 

 

Beantwoorden
25 reacties
10 Reacties
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 80

@lemmy Welkom Lemmy het is een prachtige hobby en al doende leert men, ik heb inmiddels de turbogist afgezworen en meer met bakkersgist in de weer, in ieder geval succes!!!

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

Welkom @lemmy,

ER is genoeg te lezen en te leren op dit forum.

Ik ben geen fan van turbo gist, de drankjes die je wilt maken zijn altijd lekker als je er aandacht aan besteed.

Cheers alvast, Groeten, @ndré (ook uit het oosten) 

Beantwoorden
Borreltje
(@tonio)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 7

@lemmy hoi allemaal, ik ben ook nieuw en net begonnen net als lemmy. Eerst gestookt met suiker en tubogist en was n leuk begin.

nu wil ik n stapje verder en wat met vruchtensap gaan doen. Maar moet nog ergens vinden hoe de verhoudingen zijn met vergisten enzo..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@lemmy welkom op het forum. 

Een goed begin is er.  2 hele leuke ketels heb je .

Het is even wennen en wat ervaring krijgen metde alquitara ze zijn wat nukkig in koeling maar als je ze onder de knie hebt maak je de mooiste dranken. 

Als je wat vragen hebt zijn hier meerdere die al aantal jaren ervaring inmiddels  hebben met de alquitara's zoals o.a. @evds ,@rumo ik zelf   die  jou zeker kunnen bijstaan .

 

 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert 

Ja, die koeling is wel een dingetje heb ik gemerkt. Eigenlijk zou de afvoerpijp groter moeten zijn om met meer liters per minuut te kunnen koelen. Heb al gemerkt dat het met die kleine ketel net iets makkelijker gaat. Heb hier een naaldkraan in de toevoer gezet en deze is perfect te regelen.

Welk merk lakmoespapier gebruik jij? De stripjes die ik heb meten niet "achter de komma". En hoeveel bakkersgist voeg ik toe aan 44 liter wort? Mijn gistvat is 50 liter, is dan de benodigde hoeveelheid gist opgestart in 1 liter wort voldoende of neem je liever meer wort zodat de gist de ruimte heeft? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@lemmy ik weet niet het merk van de strips zo. . ik ben er doorheen. Ik haal ze bij een aquarium / dierenspeciaalzaak Maar. Ik heb ook een digitale ph meter. 

Op 44 liter gebruik je 140 gram droge bakkersgist . Droge bakkersgist kun je opstarten in 800 mil maar als je het bij wort op temp van rond 24 graden er in strooit werkt de Brugge man ook snel en goed . Het lost vanzelf open zakt erin 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2609

@lemmy ik gebruik zelf deze voor de aanpassing tijdens het brouwen, om vast te stellen of de p.H. tijdens de vergisting niet is doorgeschoten en daardoor de vergisting stilvalt bevallen me deze.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@alchemist 

Thnx. Die zal ik bestellen. Voor de correctie van de ph wilde ik calciumcarbonaat en calciumsulfaat gaan gebruiken. Lijkt me voldoende te werken. Kan ik een stort van 13/13,5 kilo aanhouden voor 44/45 liter wort? Ben van plan een zachte, warme alcohol te fabriceren. Wilde eerst met gewoon gerstemout gaan proberen. Kun je met het maischschema ook sturen in de warmte? Of moet er dan een extra ingrediënt bij? 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2609

@lemmy Ik gebruik calciumcarbonaat om de p.H. te verhogen, verlagen is fosforzuur of melkzuur. Ik heb hard kraanwater en niet heel veel behoefte om nog meer calcium toe te voegen.

De verhouding is ongeveer 1 kg graan per 3,1 liter water dus je zit goed. 

 

Wat wil je met de alcohol gaan doen? Als je het puur wilt laten kun je beter de lagere stappen (45 / 50 a 55) overslaan en 67 en 72 graden aanhouden. Wil je meer richting een whisky gaan, dan hebben die stappen echt zin.

 

Gerstemout is het makkelijkste om mee te werken, destilleerdersmout zal de "minste" smaak leveren, anders pilsmout of eventueel pale ale.

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@lemmy 

 

Welkom op dit leuke een leerzame forum!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2609
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom meneer Kilmister,

 

Spelen met granen blijf ik zelf het leukste vinden, zo te zien heb je je al goed ingelezen en een paar mooie koperen dames aangeschaft. 

 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 296
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Welkom op het forum Lemmy en ik hoop dat je veel stookplezier zult hebben.

Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 34
Topic starter
(@lemmy)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Dank allen.

Heb vorige week maar eens bakkersgist met geïnverteerde suiker in het vat gedaan. Met een kopje gekookte havermout. 5 kg suiker gebruikt en aangevuld tot 24 liter. Eens proberen of die "bananenschuimpjeslucht" er dan niet is.

Beantwoorden
8 Reacties
concha
(@concha)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@lemmy Wel, ik was ook van plan om deze methode binnen 2 weken te gebruiken. Dus, ik ben wel nieuwsgierig naar jouw bevindingen.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@concha 

Ik zal je op de hoogte houden. Merk al wel dat bakkersgist met veel meer kalmte vergist dan de Turbo. Ik ga er maar van uit dat smaakmaken tijd kost :-))

Beantwoorden
concha
(@concha)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@lemmy Ik heb nooit turbo gist gebruikt. Momenteel gebruik ik op 25 l water:

- 5,5 kg suiker

- 8 gram citroenzuur, om suiker te inverteren.  

- 10 gram DAP

- 70 gram bakkersgist

Maar ik ga ook eens proberen om slechts 5 kg suiker te gebruiken. Ik hoop dat de alcohol wat zachter zal zijn.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@concha 

Het staat nog steeds te gisten, SG is 1010 nu. Wat op valt is dat de geur bijzonder aangenaam is. Fris zurig, met tonen van zure appel en champagne. Terwijl het enkel suikerwash met bakkersgist is. Afwachten wanneer het de ketel in kan.

Beantwoorden
concha
(@concha)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@lemmy Bedankt voor de update!!! Ik ga morgen ook een nieuwe suikerwash opstarten en deze keer ga ik havermout gebruiken ipv DAP. 

Nog een paar dagen wachten en dan kan je stoken en vergelijken. Nieuwsgierig naar het resultaat. Succes.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@lemmy het ruikt niet goed ondanks dat het enkel suiker en bakkersgist is maar juist omdat het enkel suiker en bakkersgist is 😀

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@rumo 

Zodra de maischketel en het gistvat binnen zijn ga ik over op granenalcohol. Heb van Alchemist al een mooi recept gekregen om mee te beginnen. Alle probeersels uit de suikeralcohol van Turbogist geeft ik aan mensen die het verschil niet proeven tussen grof zeezout en blanke kandij...... .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@lemmy en daar zijn er genoeg van.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6700
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ook namens mij welkom Lemmy! 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2281
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Welkom! mooie ketels heb je aangeschaft!!

Beantwoorden
2 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@murmillo 

Ik zal tzt wat foto's plaatsen.

Met de kleine probeer ik uit en wat goed in de smaak valt kan ik dan ook met de grote maken.

Er zijn er in iedergeval genoeg die willen helpen met het opdrinken van de voorraad..... .

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2281

@lemmy haha dat geloof ik. Dat is hier net zo. Ik ben fan van alquitaras. Vandaar.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?