Hoi. Enkele keren gestookt in het verleden, met een oude rvs melkbus. Nu wil ik het weer oppakken maar dan met een koperen Alambiek. Die rvs ketel was op, lekte, vervuilde de drank en was bijzonder slecht te regelen.
deze zomer krijg ik veel kleine appeltjes uit eigen boomgaard, misschien appels uit de buurt (raapfruit ná de oogs) en waar ik naar toe wil is mijn eigen wiskey. Momenteel maak ik met plezier chili-olie, kimchi en Italiaanse salami soppressata. Daar kan nog wel wat alcohol bij, dacht ik.
Welkom! Welke alambiek heeft u?
De ketel is een leuke vraag Murmillo, maar bij deze heer ben ik eerder benieuwd naar de recepten van de kimchi en salami. Welkom trouwens.
Welkom welk recept hanteer je voor de appels?
Welkom 😀
Welkom op het forum Flip en zo te lezen ben je al lekker in de weer met een en ander.
Hello Flip
Vooreerst : welkom.
Dus je woont in een abdij met uiteraard annex een verwaarloosde boomgaard.
Heb je daar ook andere bomen ? Peren ? Kwee ? Mispels ?
Hier een paar tips : vermijdt valfruit zoals ezelsvlees in salami 🙂
Kleine zure appels vergisten perfect en zijn een must voor calvados (crabapples) Bv te mengen met moderne zoetere varieteiten
Overigens : een zomersnoei van een paar bomen levert spectaculair resultaat. Luchtige bomen, groter fruit.
Ik zou persoonlijk liever gin stoken van appels dan whiskey.
Hello Flip
Voor zover ik weet, vereist calva een mengeling van verschillende appels. Zoete, halfzoete en bittere. Sommige calva vereist zelfs tot 30% peren.
Het sap moet ook maanden gisten om eerst een rijke cider te geven. Dus geen eenvoudig drankje.
Hier zijn zeker leden die je daarover meer kunnen vertellen.
Zo, de Alambiek is aangekomen en staat nu water te destilleren om schoon te maken. Ik heb zelfs een mooie grote pan gevonden waar hij in past, zodat ik van de zomer appelstook kan destilleren zonder kans op aanbranden. Iemand ervaring met au bain-marie? Ik ben erachter dat koelvloeistof prima werkt in het tussenbad. Maar er bestaan twee soorten koelvloeistof (roze en blauw, geloof ik..). Welke moet ik hebben ?
Welkom Flip,
boomgaard vol met appels,man wat een weelde.Idd goed snoeien gaat je zo veel opleveren.
Heb je ook peren en walnoten?
En heb je wel eens appelcider gedacht