Meldingen
Alles wissen

Voorstellen Flip


Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi. Enkele keren gestookt in het verleden, met een oude rvs melkbus. Nu wil ik het weer oppakken maar dan met een koperen Alambiek. Die rvs ketel was op, lekte, vervuilde de drank en was bijzonder slecht te regelen. 

deze zomer krijg ik veel kleine appeltjes uit eigen boomgaard, misschien appels uit de buurt (raapfruit ná de oogs) en waar ik naar toe wil is mijn eigen wiskey. Momenteel maak ik met plezier chili-olie, kimchi en Italiaanse salami soppressata. Daar kan nog wel wat alcohol bij, dacht ik. 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
26 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@flip welkom, Ja alcohol kan er altijd nog wel bij 😆

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! Welke alambiek heeft u?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@murmillo   Ik heb een merkloze koperen Alambiek besteld van 15 liter bij bol. Bij de stookwinkel is ie tijdelijk niet leverbaar. Of althans niet op voorraad. En ik vrees dat ik wel gehinderd word door dadendrang en ongeduld 😌

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De ketel is een leuke vraag Murmillo, maar bij deze heer ben ik eerder benieuwd naar de recepten van de kimchi en salami. Welkom trouwens.

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@alchemist indd. Scherp, nu ben ik ook wel benieuwd.

Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@alchemist   De salami: 1 kg rundvlees , 1kg kinnebak, 2 kg schoudercarbonade , 120 Gr conserveerzout, 4 Gr peper gemalen, 8 Gr peper ongemalen, 4 Gr dextrose, 4 Gr suiker, 2 Gr kaneel, 4 Gr rode pepers, 12 Gr knoflook (meer mag ook!), 1 Gr kruidnagel, 40 ml rode wijn, 1/2 Gr starterscultuur. En geduld!

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom welk recept hanteer je voor de appels?

Beantwoorden
3 Reacties
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@bazz moet ik nog uitzoeken. We hebben een verwaarloosde boomgaard (ik woon al veertig jaar in een voormalig klooster). De appeltjes zijn heel klein, te weinig zon en geen mest toegestaan   Dus misschien is het beter om appels van de kwekers te halen. Recepten moet ik nog uitvinden.

Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@flip die zijn vaak bespoten.ik heb tonnen fruit verstookt ,zit allemaal vol gif.nu stook ik maïs en die laat ik uit Roemenië komen die is bio en zoeter.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@flip 

Fruitbomen een keer goed snoeien doet wonderen.

Cheers alvast, 

@ndré

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom 😀 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Flip en zo te lezen ben je al lekker in de weer met een en ander.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hello Flip

Vooreerst :  welkom.

Dus je woont in een abdij met uiteraard annex een verwaarloosde boomgaard.

Heb je daar ook andere bomen ?   Peren ?  Kwee ?  Mispels ?

Hier een paar tips :  vermijdt valfruit zoals ezelsvlees in salami 🙂

Kleine zure appels vergisten perfect en zijn een must voor calvados (crabapples) Bv te mengen met moderne zoetere varieteiten

Overigens :  een zomersnoei van een paar bomen levert spectaculair resultaat.  Luchtige bomen, groter fruit.

Ik zou persoonlijk liever gin stoken van appels dan whiskey. 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@psycat helaas. Alleen appels. Wel veel soorten, sommige heel ouderwets. We hebben ergens een kaart gevonden met de namen. Moet ik voor de zomer even opduikelen. Ik dacht voor de calvados zoete appels te moeten hebben. Toen jaar geleden een keer geprobeerd maar met kleine zure appeltjes. Viel erg tegen qua smaak.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hello Flip

Voor zover ik weet, vereist calva een mengeling van verschillende appels.  Zoete, halfzoete en bittere.  Sommige calva vereist zelfs tot 30% peren.

Het sap moet ook maanden gisten om eerst een rijke cider te geven.  Dus geen eenvoudig drankje.

Hier zijn zeker leden die je daarover meer kunnen vertellen.

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Zo, de Alambiek is aangekomen en staat nu water te destilleren om schoon te maken. Ik heb zelfs een mooie grote pan gevonden waar hij in past, zodat ik van de zomer appelstook kan destilleren zonder kans op aanbranden. Iemand ervaring met au bain-marie? Ik ben erachter dat koelvloeistof prima werkt in het tussenbad. Maar er bestaan twee soorten koelvloeistof (roze en blauw, geloof ik..). Welke moet ik hebben ?

Beantwoorden
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@flip misschien handig om te kijken wat voor stoffen er in zitten vooralleer je t koperwerk er in zet. Koper is vrij oxide gevoelig voor veel stoffen

Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@pikketanus zal ik proberen uit te zoeken.

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Maar eerst eens wiskey proberen totdat het appelseizoen begint. 

1654865310-0813C6F1-CB08-47B8-B43F-C4EE06C3F619.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@flip prachtige ketel! Als je pulp wil stoken kun je ook een valse bodem maken van kookstenen, puimsteen, of een waaier. Dan pulp in een zak er boven op.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Flip,

boomgaard vol met appels,man wat een weelde.Idd goed snoeien gaat je zo veel opleveren.
Heb je ook peren en walnoten?

En heb je wel eens appelcider gedacht

Beantwoorden
5 Reacties
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@haak alleen als stookwijn. Ik ben meer van de sterke drank

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@flip 

Nou een lekkere ijskoude cider op warme dag…

nee dan niet zo’n zoet commerciële maar lekkere home made brüt of met vlierbloesem 

 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

Kijk de wizzard van Wezep reageert gelijk bij het woord cider

#murmillo

Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@haak nee. Alleen appeltjes.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@flip 

een walnoot boom is zeker de moeite om aan te planten 

schillen om je calvados op te rijpen

noten om likeur te maken

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?