Meldingen
Alles wissen

Voorstellen


Mahler
Berichten: 13
Topic starter
(@mahler)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

hallo forumleden,

ik ben Mahler, uit het zuiden des lands. Ietwat anoniem vanwege de juridische sfeer om het stoken als u begrijpt wat ik bedoel. Heeft iemand ervaring met de moeilijkheden hieromtrent?

Ooit begonnen met bier brouwen, maar gefascineerd geraakt door whisky, met name Benromach, Edradour, AnCnoc, Ledaig en Tobermory.

Morgen komt m'n stookketel binnen, 10liter, koper. Ik hoop erop om al doende iets meer van het proces te snappen, faints, heart, head etc., leren hoe die smaken ontstaan en veranderen, meer inzicht in whisky krijgen. En uiteindelijk hopelijk iets voor mezelf maken dat plezier geeft. Maar dat is leuker om te delen met anderen, vandaar m'n aanmelding.

Ik heb nog een paar kilo moutpoeder liggen en wat gist. Zou dat nog werken? Ik hou jullie graag op de hoogte en lees met genoegen meer in dit forum om aan de slag te kunnen, en alle hulp is welkom!

Beantwoorden
24 reacties
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mahler welkom Mahler,

 

Het gros van de leden hoeft gelukkig niet achteraf in bossen, gebruikmakend van een kabbelend beekje, te destilleren. Het is een gedoogconstructie in Nederland, iets waar ons land erg goed in is geworden.

 

Moutextract is prima om mee te beginnen, de eerste paar rondes heb je waarschijnlijk nodig om het destilleren en rijpen in de vingers te krijgen. Biergisten heb ik zelf vaker gebruikt en die werken prima, zelfs bakkergist is prima bruikbaar.

 

Qua destilleren en hoe het onderscheid gemaakt wordt tussen de fracties, is voluit te vinden op het internet maar soms met advies waar ik het niet geheel mee eens ben. Het beste gereedschap wat je hebt om de fracties te bepalen zijn je smaakpapillen, bij de 2e (of 3e) overhaal pas beginnen op te vangen zodra het zure weg is, aan het einde wordt het zoeken naar een omslagpunt meestal naar bitter. Gebruik je tong als leidraad in plaats van percentages en volumes, iedere vergisting is anders en je kunt op zoek zijn naar bepaalde smaken die eerder of later komen, rooksmaak zit bijvoorbeeld meer achteraan meestal.

 

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@alchemist Dank voor je reactie en goede specifieke informatie, met veel nieuwsgierigheid plezier zal ik dit gaan ervaren.

Eerst die nieuwe ketel maar eens schoon maken, half deel azijn en half deel water en daarna stoomreinigen? Zo deed de 'Still it' man het op youtube. 

btw, Ontkent die man het bestaan van methanol bij het eerste destillaat? Hij gebruikt het eerste niet in ieder geval. (Dus feitelijk geen verschil)

ja en iets met rooksmaak maken, dat zal nog wel even duren totdat er iets van ervaring komt, maar dat zou wel super zijn! 

Mooie dag gewenst

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mahler Jesse van Still It is een aardige man waarschijnlijk en hij stopt genoeg moeite in de filmpjes op z'n kanaal, echter ben ik het niet overal mee eens wat hij doet. 

 

Het reinigen van de ketel kan op een aantal manier, ik heb zelf toen goedkope wijn gehaald en deze gedestilleerd, deels ook om de ketel te leren begrijpen bij gebruik. Daarna goed gespoeld met water. Gedeelte azijn en water kan zeker. Let trouwens wel op dat je teflon tape haalt en deze gebruikt bij alle verbindingen om het gasdicht te maken (de hoed op de buik, de verbindingsstukken ook).

 

Methanol wordt, bij name met suikervergistingen, als niet bestaand benoemd. Dit is onzin en er vormen zich zeker ongewenste componenten, bijvoorbeeld acetaten die vaker een modellijm / nagellakremover / oplosmiddel geur en smaak geven. Deze wil je niet in je eindproduct hebben, dus moet je bij je laatste overhaal deze altijd verwijderen, gelukkig komen deze in het begin en kun je verwijderen door het begin met de zure smaak niet op te vangen in het eindproduct.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@mahler welkom. Probeer geen commerciële whisky na te make want dat ga je toch niet lukken. Je mis daar voor de juiste ingrediënten, ketel, vakmanschap en jaren ervaring maar gebruik ze alleen om een smaak richting op te gaan. Bij de weg, een drank zo uit de ketel zal al helemaal niet naar whisky smaken maar kan wel lekker zijn 😆

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@rumo Ok, geen smaakdoel voor ogen hebben dus.  tzt zal ik het al bijzonder vinden als er iets met een ietwat prettig smaakje ontstaat! 

Bij de weg , m'n stookketeltje is gearriveerd, ziet er prachtig uit! Nu weet ik waar ze bij het Land van Laaf de huisjes op geïnspireerd hebben. 

Nu al een supervette hobby en er is nog geen vergisting of verhitting aan te pas gekomen 

 

dank voor jullie verwelkomende reacties! 

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@alchemist, vergeet ook het reukorgaan niet.

De neus gebruiken en te ruiken is ook een belangrijk onderdeel.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@mahler wolkom ,

er is veel leuke info .

voor whisky zie dan ook Robberts filmpjes .

en deze 

 

deze filmpjes zijn gemaakt door een man met ook profecionele en bijna 50 jaar ervaring met drankjes stoken.

whisky van hem zijn echt de hoogste kwalitet

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@theresa thnx ik ga kijken!

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@theresa De eerste twee filmpjes had ik al eerder gezien,  toch wel indrukwekkend steeds weer, ook andere films van die serie. Veel ervaring is te zien en erg mooi materiaal, praktisch en specifiek (dat heeft een eigen grote schoonheid, elke ketel op zich en zo'n zelfgemaakte temperatuurregelaar!) , en nergens gedoe of experimenten zoals in mijn hoofd of ruimte nu. Daar zou ik wel eens enkele workshops willen mee draaien! Die films ga ik idd vaker bekijken!

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@mahler u kunt Robbert van die filmpjes altijd via pb benaderen voor hulp  . Of nadere toelichtingen op filmpjes. Hij ontvangt ook wel mensen om mee te draaien bij hem . In een middag leert u meer bij hem dan in paar jaar op forums . En zeker zo waar  over whisky , bourbon en cognac

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mahler, welkom op dit gezellige en zeer leerzame forum.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! Veel plezier hier en je word al goed op weg geholpen. Misschien kun je een foto plaatsen van je koperen dame.

Beantwoorden
5 Reacties
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@murmillo Dank! Foto komt eraan, kan morgen worden (druk dagje)

De dame is opgeschoond, met azijn en water, de meegeleverde kookplaat (1000W) liet het vrijwel direct afweten. Nu een betere gekocht (1500W) en die gaat beter. Als beginner wil ik open vuur vermijden. Maar rond 100C bij water komt het er maar mondjesmaat uit. Ook na 45min.

Ben ik te voorzichtig met de kookplaat, moet ik de naden nog even nagaan of is dit normaal? Ik stelde me voor dat het er wel uit zou spuiten op kooktemperaruur. Nog geen alcoholhoudende vloeistoffen geprobeerd. 

Morgen weer een poging. Mooie dag gewenst allen!

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@mahler Ik raad in ieder geval aan om teflon-tape (gewoon uit de bouwmarkt) te gebruiken op het schroefdraad en rond de hals van de helm waar deze in de ketel gaat. Voorkomt lekken van damp.

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@mccorner ja goed punt, ik vroeg me al af of dat ook relevant is bij zo'n schroefdraadverbinding. Ik heb teflontape liggen. Morgen weer een nieuwe verbeterde sessie. Thnx!

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@mahler de naden kun je op meerdere manieren dichten. Ik gebruik vooral teflon tape, zoals velen hier. Je kan ook een papje maken van meel en water en de naden daar mee dichten.

Ik begrijp je angst voor open vuur, echter is elektrische kookplaat net zo gevaarlijk, danwel gevaarlijker. 

1500 wat is al beter dan de 1000. Ik heb een 2000 voor de 2.5liter. Toch blijf ik er bij dat een gasvlam fijner sturen is. Het reageert direct. Ik overweeg voor de 2.5l een campinggasbrander te kopen in de keuken.

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@murmillo Is elektrisch dan gevaarlijker? Ik wilde open vuur vermijden,  niet wetende hoe link en snel alcoholdampen zijn, en wil met goede doorluchting alcoholdampen weg krijgen. Het zal via ervaring denk ik ook een buikgevoel moeten worden waar eventuele risico's zitten, en goed naar jullie luisteren. Maar toen m'n eerste elektrische kookplaatje de geest gaf heb ik verder op m'n gasfornuis gestookt (azijn) en merkte meteen de snellere verhitting en prettigere controle op de temperatuur. Dus nu neig ik al naar een switch (als het qua € ook beter is)

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wellkom Mahler!

Een kookplaat lever ik in het geheel niet meer mee. Niks dan ellende met die dingen. Gewoon vuur. De vlammen hoeven niet om de ketel heen te slaan he😉.

Zelfs een campingbrandertje van de Action voldoet al bj een 10 liter ketel. Je bespaart vele uren opwarmtijd. Ook de stook zelf is beter af te regelen.

Beantwoorden
Mahler
Berichten: 13
Topic starter
(@mahler)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

OK dat klinkt wel beter. 

PS en sorry dat ik bij een concurrent heb geshopt 

dat komt wel goed In de toekomst :))

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@mahler Geeft niks hoor, als je maar lekker aan de slag kunt! Veel plezier met de nieuwe hobby!

 

Beantwoorden
Mahler
Berichten: 13
Topic starter
(@mahler)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hier is ze dan, vers blinkend in het zonlicht

1656593365-image.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@mahler Welkom en een prachtige ketel hoor, na een paar keer stoken is de koperglans wel weg 😀

Beantwoorden
Mahler
(@mahler)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@bazz 'gemixte drankjes over gevoelens' 😆 🤣 🤣 Lol!!

over de ketel: als ie dof wordt wordt het pas echt. We shall see 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?