Meldingen
Alles wissen

voorstellen bestnat


Berichten: 3
Topic starter
(@bestnat)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo,

Na wat probeersels een paar jaar terug, heb ik de hobby weer opgepakt. Om te beginnen een bierkit, die nu met een dikke schuimlaag staat te gisten (hoop ik).

Daarna wil ik een poging wagen om zelf moutwijn / jenever te maken.

In de boeken (stookboek - en dergeljike) heb ik een recept gevonden

1/3 gerstenmout 1/3 tarwe 1/3 rogge

Van het brood bakken weet ik dat rogge veel smaak geeft.

VRAAGJE

Wat ik nergens goed kan vinden is het volgende: mout zijn korrels die moeten worden gemalen. Maar tarwe en rogge zijn ook als meel te koop. Is dat meel bruikbaar om te maischen? Of moet het "echt" graan zijn dat je maalt./ Dat laatste lijkt me een overbodige stap.

Voor het filteren wilde ik een kookzak van Stookwinkel gebruiken (zag ik op een filmpje).

 

Ik heb een stookketel en het stoken van gegist suiikerwater is ooit goed gelukt. Het is een grote pan van 12 liter. In het deksel zit een gat. Bovenop dat gat komt een kolom van waterleidingpijp. De koeler zijn twee waterleidingpijpen in elkaar (dus van verschillende diameter). Bovenin zit een kurk en daarin een digitale thermometer van de Conrad

Alles van de Gamma en met knelkoppelingen. Ooit heb ik die tekening op internet gevonden. De pakkingen zijn geknipt uit een siliconenmatje van Dr. Oetker. 

Mijn gistketel is zo'n grote plastic emmer van 30 liter. Daaromheen heb ik een terrarium verwarming geplakt met tape. Die is aangesloten op een temperatuuregelaar van 12 euro. Die schakelt de verwarming in (bij 20) en uit (bij 22). In de wort hangt een draadje met een sensor. Momenteel niet erg nodig, maar in de winter geen overbodige luxe, denk ik.

 

Dat was het!

 

Willem

 

 

 

 

Beantwoorden
3 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bestnat tarwe en rogge zijn de iets zwaardere producten om mee te werken   . Maar met goed maisch schema komt dat wel goed . 

Fijn gemalen meel kun je natuurlijk wel gebruiken maar is lastiger met filteren . En brand sneller aan . Je kunt stro of rijsthulzen gebruiken .  

Vers geschroot net voor maisschen geeft altijd een vollere smaak  .

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hey Willem, welkom op het forum.  klinkt allemaal veelbelovend. Waarschijnlijk heb je al wat rondgereisd op het forum en over het mouten is al heel wat geschreven, jouw specifieke vraag word ongetwijfeld beantwoord! 

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@bestnat)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ja recepten voor beginners is lastig. 

Ik ben ook nog een beginner. Ik zou met zo'n suikerwater beginnen. Dat kan bijna niet mislukken en je houdt er pure alcohol aan over.

Ik heb veel geleerd uit twee boekjes in gewone mensentaal

Het volkomen stookboek. Liefst een recente druk.

En

Een beste borrel maak je zelf.

Dat laatste gaat veel over likeur maar legt wel alles goed uit en heeft ook wat jenever recepten.

Bij Bol of bij
Boekwinkeltjes.nl

Die bierkit is ook wel leuk om te oefenen. Daarna ga ik proberen een maisch te maken. Ben nog zoekende maar ik denk dat ik van die vlokken ga gebruiken. Dus wel mout zelf malen en voor de tarwe en rogge of maïs vlokken. Soort cornflakes.

Ik houd je op de hoogte.

Hartelijke groet

Willem

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?