Goeiemiddag allen,
Nieuw op dit forum, ik ben nog uit de tijd van het telraampje. Behalve de gangbare digitale software houd ik me daarom niet bezig met sociale media (forum?). Als ik hier een fout maak, duid me dat niet euvel.
Ben ook woonachtig in Friesland, in het Bildt (Noord Friesland). mensen worden hier een kleikluut genoemd.
We zijn uit het westen hier naartoe verhuist. Het is mijn heitelân (thuisland). Al mijn voorouders komen hier vandaan.
Ben 67 jaar, nog smoordruk met opdrachten en projecten. Werk alweer 15 jaar voor mijzelf (ZZP-er) als veiligheidskundige en lead auditor. Los hiervan ben ik microbioloog, chemicus, en stralingshygiënist. Kennis tot mij nemen ging en gaat me makkelijk af. Werken is leuk.
Ik stook sterke drank in glaswerk. Ik heb zo´n 25 jaar op de Universiteit Utrecht gewerkt in een laboratorium en daar stookten we voor de vrijdagmiddag ook borrels.
Toen ik daar wegging mocht ik glaswerk meenemen waar je mee kon stoken. Dat glaswerk heb ik aangevuld met materiaal uit Belgie (glasatelier Saillart in Meerhout).
Calvados en Whisky; maar whisky stook ik het meest. Ik mout zelf gerst en mais (4 op 1), dag of 3 - 4. Voeg dan whiskygist toe, per 5 kilo mout, 10 kilo water. Na 2 weken is de stookwijn klaar en kan ik destilleren. Maar voordat ik destilleer vermaal ik de mout in de stookwijn met een blender en laat het nog een paar dagen gisten. Ik heb dan
zo´n 15 % - 16 % alcohol in de stookwijn. Ik zeef (rvs keukenzeefje) de pulp eruit,
Het eerste destillaat bevat 68 - 70 % alcohol. Er zit hoegenaamd geen Methanol in. En ik zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 85 graden uitkomt.
Ik laat het hierbij. Ik heb het 1 maal 2x gedestilleerd. Toen kreeg ik 91 % Alcohol.
Vervolgens laat ik het een glazen 25 literfles bekomen met verschroeide eikenhouten snippers. Na een maand of 8 is het goed te drinken, zachte (lijkt op bourbon, wrsch door de mais) smaak. Zelf drink ik weinig (suikerziekte) en geef alles weg. Delen is leuk.
Momenteel ben ik aan het nadenken om een 12 liter kolom alambiek aan te schaffen. Dit om etherisch olie en hydrolaat te winnen uit plantaardig materiaal. B.v. lavendel, eucalyptus, etc. Maar ook om te stoken langs kruiden die je in je drank wil hebben.
Als iemand zo´n alambiek heeft houd ik me aanbevolen, anders denk ik erover om die in de stookwinkel aan te schaffen.
Voor de liefhebber heb ik nog een 100 liter rvs ketel.
Ik verneem het wel.
Ps. Ben stookwijn aan het maken van suikerbieten (suikerbiet heeft 20% suiker) en van aardappelen (vodka)
Welkom op het forum! Klinkt goed, op je werk stoken voor de vrijdagmiddag-borrel 🤣 Ik denk dat eventuele geïnteresseerden in de RVS-ketel wel foto's willen zien (ik ook trouwens...)
Thx voor het welkom McCorner.
Was inderdaad een hartstikke leuke tijd op de Uni. Niet alleen het stoken en borrelen maar ook het onderzoek. Ik zat op Moleculaire genetica (microbiologie) en was (mede) auteur van 12 artikelen.
Toenmaals was ik een echte labrat en een nerd van het zuiverste water.
Ik zal wat foto´s en info op dit forum zetten.
Hoi,
Welkom. Foto's zijn altijd welkom 🙂 .
Nu nog zien te achterhalen hoe ik de foto´s kleiner op de lijst krijg. En hoe ik mijn kop bij mijn naam krijg
De ketel is van RVS, ik heb (bij Econo R´dam) een boilerelement gekocht van 2 kilowat.
De stookwijn kan de ketel verlaten via een kogelkraantje.
De pakking in de vigreux (destillatiekolom) zijn knikkers. Mocht je liever koperen pakking hebben, dan heeft wish koper gaas
https://www.wish.com/product/5d5e3cea0228ef79c0596045?hide_login_modal=true&from_ad=goog_shopping&_display_country_code=NL&_force_currency_code=EUR&pid=googleadwords_int&c=%7BcampaignId%7D&ad_cid=5d5e3cea0228ef79c0596045&ad_cc=NL&ad_lang=NL&ad_curr=EUR&ad_price=4.00&campaign_id=8182633582&exclude_install=true&gclid=CjwKCAiA_9r_BRBZEiwAHZ_v11SP8ijF5eNfikRyqZdfBunXiwNCannBWD2HuS3cCpnRYS9tu24XLRoCQc0QAvD_BwE&share=web.
Stookketel met element van 2 kilowatt.
Temperatuur in te stellen tot 85 graden.
Inhoud 100 liter
Destillatiekolom is 45 cm hoog, diameter 6 cm.
Hoogte ketel is 80 cm, diameter 41 cm.
Opstaande rand bodem is 4 cm
Destillatiekolom makkelijk te verwijderen door klem.
Evt ruilen voor een alambiek met korf om etherische oliën en hydrolaat te destilleren.