Hallo allen!
In het kader van "even voorstellen" ben ik ook nieuw op dit forum! Ik heb een aantal keer bier gebrouwen, inmiddels ligt mijn eerste wijn (rood en rosé) te rijpen (hopen dat het geen azijn wordt), en ik roep al jaren dat ik ook een keer een distilleerketel ga regelen. Inmiddels 41, maar het moment is daar!
Ik was een beetje bang voor de douane op de stoep (je wordt hier en daar wel een beetje bang gemaakt op dat vlak), maar gezien de hoeveelheid fora en hobby stokers, toch maar de gok genomen.
Ik ben een echte whisky-drinker, dus ik kon niet anders dan koper aanschaffen (de whisky alambiek, 10L). Ik wilde een fotootje toevoegen, maar begreep dat dat even kan duren voordat dat kan (iets met spam en bots). Moet dus nog gaan volgen.
Ik verwacht ongetwijfeld tegen dingen aan te lopen die anderen al lang hebben ervaren, dus een aanmelding hier leek me een goede zet.Â
Op dat vlak ook meteen een vraag. Ik heb gisteren voor het eerst mijn ketel gebruikt en een ruwstook gemaakt van een suikeroplossing. Ik ben de suikeroplossing gestart met een SG zodat ik rond de 16% alcohol na vergisting uit zou kunnen komen. Dat vergisten lijkt uitstekend te zijn gelukt (ik had el een mooie klimaatkast gemaakt, dus de condities zijn goed en super stabiel).
Conform de startersgids en het meegeleverde boek heb ik van 8 Liter zo'n 2 Liter gedistilleerd (25%) als ruwstook. Ik merkte aan de snelheid van de distillatie, de temperatuur en de smaak dat het ook al zijn einde begon te naderen, dus ik ben gestopt. Volgens mijn alcohol meters (de versie in de maatcilinder én de refractometer) is mijn resultaat ca. 60% (netjes bij 20 graden gemeten). Het lijkt dus niet aan de meters te liggen, want die roepen hetzelfde.
Ik lees echter dat de verwachting is dat het resultaat zo'n 35-45 procent zou zijn bij een ruwstook. Ben ik dan toch te vroeg gestopt? Ik hoop op wat meer ervaringen met een alambiek 🙂
Groet!
hoiÂ
ik stook ook veel wisky en maak het zo of ik koop wat bij munck erik die heeft mooie pakketen voor wisky en je krijgt de ganse uitleg en recept erbij ik heb dit al een keer of 4 gedaan maar je kan ook vloeibare mout kopen en dan doe ik het zo 3kg suiker plus 1.5l vloeibaar mout en ja wisky gist en ik stook met verschillende ketel van alambik over t500 of alquitara of smartstill
groeten erik
Hallo Stookboks,
van harte welkom op dit prachtige forum. Ik weet zeker dat je hier genoeg informatie zal vinden om prachtige whisky’s te maken. Helaas kan ik je niet helpen want tis niet mijn drank maar ga het toch maar eens snel proberen te maken voor mijn schoonzoons.
alvast proost 🥃Â