Meldingen
Alles wissen

Voorstellen - Het moment is daar 🙂


stookboks
Berichten: 8
Topic starter
(@stookboks)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allen!

In het kader van "even voorstellen" ben ik ook nieuw op dit forum! Ik heb een aantal keer bier gebrouwen, inmiddels ligt mijn eerste wijn (rood en rosé) te rijpen (hopen dat het geen azijn wordt), en ik roep al jaren dat ik ook een keer een distilleerketel ga regelen. Inmiddels 41, maar het moment is daar!
Ik was een beetje bang voor de douane op de stoep (je wordt hier en daar wel een beetje bang gemaakt op dat vlak), maar gezien de hoeveelheid fora en hobby stokers, toch maar de gok genomen.

Ik ben een echte whisky-drinker, dus ik kon niet anders dan koper aanschaffen (de whisky alambiek, 10L). Ik wilde een fotootje toevoegen, maar begreep dat dat even kan duren voordat dat kan (iets met spam en bots). Moet dus nog gaan volgen.

Ik verwacht ongetwijfeld tegen dingen aan te lopen die anderen al lang hebben ervaren, dus een aanmelding hier leek me een goede zet. 

Op dat vlak ook meteen een vraag. Ik heb gisteren voor het eerst mijn ketel gebruikt en een ruwstook gemaakt van een suikeroplossing. Ik ben de suikeroplossing gestart met een SG zodat ik rond de 16% alcohol na vergisting uit zou kunnen komen. Dat vergisten lijkt uitstekend te zijn gelukt (ik had el een mooie klimaatkast gemaakt, dus de condities zijn goed en super stabiel).
Conform de startersgids en het meegeleverde boek heb ik van 8 Liter zo'n 2 Liter gedistilleerd (25%) als ruwstook. Ik merkte aan de snelheid van de distillatie, de temperatuur en de smaak dat het ook al zijn einde begon te naderen, dus ik ben gestopt. Volgens mijn alcohol meters (de versie in de maatcilinder én de refractometer) is mijn resultaat ca. 60% (netjes bij 20 graden gemeten). Het lijkt dus niet aan de meters te liggen, want die roepen hetzelfde.
Ik lees echter dat de verwachting is dat het resultaat zo'n 35-45 procent zou zijn bij een ruwstook. Ben ik dan toch te vroeg gestopt? Ik hoop op wat meer ervaringen met een alambiek 🙂

Groet!

Beantwoorden
5 reacties
2 Reacties
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@stookboks. Ik voel me nu al een oudgediende.... ben al 3 weken lid 😊 en een paar jaartjes ouder: WELKOM!!

Wat een mooi forum hebben we hier. Ik heb al enorm veel geleerd en ben eigenwijs met een Chinees keteltje begonnen. Binnenkort ga ik een Whiskey maken: eerst de ruwstook met een hele korte bocht en veel koper "in de bocht", daarna de fijnstook, lekker langzaam stoken. De ingredienten zijn binnen, ik hoop over een week of 4 te kunnen stoken.

Over je vraag: zoals Robbert altijd zegt: stook op je zintuigen, niet (alleen) op percentage. Wat ik begrijp is dat je bij een ruwstook best lang door kan gaan, omdat je bij de fijnstook er toch weer cuts uit haalt die niet lekker of te laag in % zijn.

Ben benieuwd naar je foto: duurt inderdaad een paar dagen en een paar berichten.

Have fun!!

Beantwoorden
stookboks
(@stookboks)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@sjonnie Thanks! Gaat vast goed komen: ik vond mijn eerste stook dermate tof dat ik verwacht dat het nog wel even gaat duren voor dit gaat vervelen!

Mijn gedachte was ook vooral dat de zintuigen belangrijk zijn, maar wat je zegt: het is een ruwstook, dus in principe kan het geen kwaad iets langer door te gaan. Ik had dermate veel vergist suikerwater dat ik nog een tweede batch ga draaien - kan ik dat meteen eens even uitproberen.

Erg leuk om al die mede-hobbyisten op dit forum te zien en het enthousiasme van iedereen! En wat mensen vooral ook zelf in elkaar sleutelen aan installaties, erg stoer. Ben benieuwd hoe dat zich bij mij gaat ontwikkelen en wanneer mijn vrouw me gaat aanmelden voor 'help, mijn man heeft een hobby'...

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hoi 

ik stook ook veel wisky en maak het zo of ik koop wat bij munck erik die heeft mooie pakketen voor wisky en je krijgt de ganse uitleg en recept erbij ik heb dit al een keer of 4 gedaan maar je kan ook vloeibare mout kopen en dan doe ik het zo 3kg suiker plus 1.5l vloeibaar mout en ja wisky gist  en ik stook met verschillende ketel van alambik over t500 of alquitara of smartstill

groeten erik

Beantwoorden
1 Beantwoorden
stookboks
(@stookboks)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@evds Goed om te weten! Ik vind het voortraject van de bereiding ook vooral erg leuk om te doen (niet alleen het stoken zelf), dus ik denk dat ik meer geneigd ben zelf met mout in de weer te gaan dan met vloeibaar spul, maar zo te horen gaat dat qua pakketten goed komen! Ik zal eens een blik werpen!

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Stookboks,

van harte welkom op dit prachtige forum. Ik weet zeker dat je hier genoeg informatie zal vinden om prachtige whisky’s te maken. Helaas kan ik je niet helpen want tis niet mijn drank maar ga het toch maar eens snel proberen te maken voor mijn schoonzoons.

alvast proost 🥃 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?